Bahan-bahan
- 3 ketul ayam(satu ekor ayam dipotong 4 dan ambil 3 ketul)
- 2 inci halia*
- 1 tsp garam*
- 2 ulas bawang putih*
- *Tumbuk hingga hancur untuk perap ayam.
- 1 1/2 cawan santan pekat
- 1 tbsp tepung jagung
- 6 ulas bawang merah
- 2 inci halia
- 2 batang serai-ketuk
- 1 keping asam gelugur
- 3 ulas bawang putih
- garam dan gula secukup rasa
- 1 tsp serbuk kunyit
- 6 tangkai cili kering - hana buh 4 tangkai jer
Untuk ayam
- Tumbuk halia,bawang putih dan garam hingga lumat.lumurkan pada ayam dan perap sekejap.Kemudian rebus ayam dengan 2 cawan air hingga separuh masak( jika mahu kuah lebih boleh tambahkan lagi air rebusan) .Toskan...Tips dari kak yam=katanya lebih sedap jika ayam direbus separuh masak dengan santan cair,serai diketuk selain dari halia dan bawang putih.terima kasih kak yam saya pasti akan cuba tips ni bila nak masak ayam percik nanti:) - hana rebus ayam ikut tips kak.yam
- Kisar cili kering,bawang merah,bawang putih dan halia hingga hancur.
- Bancuhkan bahan kisar diatas dengan santan pekat dan air rebusan ayam hingga sebati.
- Masukkan kedalam periuk dan masukkan serai dan asam keping. Didihkan atas api sekejap.Jangan sampai pecah minyak.
- Masukkan bancuhan tepung jagung,gula dan garam.
- Angkat dan ketepikan.
nie ayam percik rare nieee
ReplyDeletekite pong xde dpr arang ..pan grill pong xde
ReplyDeletexnk msk la hihi :P
Salm.. K.Hana..mmmm syedapnyer.. kak ni ayam percik versi kelantan yea.. kalu kita pakai kuah kacang tu.. ye tak? syedap.. nak2 mkn tepi air terjun... he he he
ReplyDeleteto kazaztan..
ReplyDeletehaah iyer la tuh kot! kiter tau makan jer.. hihihi
to pia..
ade jer alasan org malas nih yer! rotan kang.... kekekekeke
to erma...
salam ma.. haah..klu pesen kite kuah kacang kan kan.. nih pesen kelantan la kot tapi kuahnya kaler kuning2 gtu.. sedap juga! meh try... amik ni tulang jer! muekekekee
oooh bau sampai mesia...hana!!!!jangan berebut dgn anak...biar darwish kenyang dulu baru maknya boleh makan...darwish cakap mamanya bawa lari ayam..kihkih dasat mama ni:)
ReplyDeleteto cikmanggis..
ReplyDeletehahaha... darwish lagi dasat tau opah! dier dpt yg drumstick main nyorok2 tak bg mak dier.. kedekutt! muekekekeke...
sedap dan menyelerakan..
ReplyDeletesalam sifu...aku cop yg dlm pinggan tuh! tu part ayam yg paling aku suker-kuah taruk lebih tau :))) cantik arrr ko nyer pinggan...made of apa tuh...*kepohchi :D
ReplyDeletesalam mamapooh,
ReplyDeleteayam percik ki rasane koyo opo yo?
jadi teringat upin-ipin ki..hihihihi
salam..
ReplyDeletemamapooh tu apa kak? mcm kepci tu gak..sejak akhir2nya apsal lembab skit otak sy..kurang pick-up..hihi..
akak mana ada sains rmah tangga?? haaa?? hihi..takpelah kak..sy nak juga seketol ayam ni..tak kira!!
salam singgah,
ReplyDeletenaik selera nampak ayam tu.....insyallah nak buat nanti
to pearlnscraf..
ReplyDeletejemput makan pearl.... *ajak2 ayam! :D
to deliah..
salam del..hahaha..ko mmg sokmo kepochi! mesti suka mkn koci er? kekeke... made in daiso! muahahaha... pinggan murah jer laa.. haha
to deetha..
salam nduk...rasa ne koyo ayam panggang lah! wakakaka... enak kok! lemak2 santen..koyo masak gulai tapi dbakar ngono! jajal thoo..
to faradean..
salam fara.. nih sah sah tak hadir lam kelas. ponteng er? rotan kang! kekekeke.... no previous! muahaha.. itu subjek baru yg aku baru perkenalkan! ekonomi dah tk revelan.tuko kpd sains.tak caya tanya menteri pelajaran.. kikikiki
to makcikkantin..
salam makcik... selamat mencube. mudah2an kene ngan selera makcik sekeluarga ye.. slamat ari raya... :)
adehhhh..sedap nyaaa.. ^__^
ReplyDeleteSalam Hana,
ReplyDeletenak sikit.. hubby akak suka bab panggang memanggang ni..
patut lah warna nya kuning je..sikit ye Hana pakai cili kering tu.Yelah kan selalunya warna kemerah2an gitu...Nnt leh cuba lah
Salam Hana,
ReplyDeletenak sikit.. hubby akak suka bab panggang memanggang ni..
patut lah warna nya kuning je..sikit ye Hana pakai cili kering tu.Yelah kan selalunya warna kemerah2an gitu...Nnt leh cuba lah
Wow..ini ayam percik original kelantan mari ni..memang sedap. kite ponnnnn suker...akak bakar la dua ekor tiga ekor lagi. karang dah siap koling2 la kitorang zassss je sampai. hehehhe
ReplyDeleteIjan