Thursday, September 23, 2010

Ayam Percik CikManggis

arini layan ayam panggangg... sedappp sangat hingga menggigit tulang! hihihi.. maceh kat my laling coz tolong bako2.. kite xde dapur arang cam cikmanggis, gune pan grill ajer.. heee... anak2 sangat gemar ngan ayam panggang, tuh yang arini rajen nak buatkan. akceli arini jepon cuti. semua ade kat rumah. panggang ayam sekor taw! (padahal tak sampai sekilo pong! hihi) ayam sini kicik2..tp best sbb senang nak potong.. hehe.. tima kasih wat opah aka cikmanggis atas resepinya. lenkali leh wat lagi dan lagi... minta halal yer kak resepinyer dikongsikan di sini.

Bahan-bahan
  • 3 ketul ayam(satu ekor ayam dipotong 4 dan ambil 3 ketul)
  • 2 inci halia*
  • 1 tsp garam*
  • 2 ulas bawang putih*
  • *Tumbuk hingga hancur untuk perap ayam.
Kuah percik
  • 1 1/2 cawan santan pekat
  • 1 tbsp tepung jagung
  • 6 ulas bawang merah
  • 2 inci halia
  • 2 batang serai-ketuk
  • 1 keping asam gelugur
  • 3 ulas bawang putih
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1 tsp serbuk kunyit
  • 6 tangkai cili kering - hana buh 4 tangkai jer
Cara-cara

Untuk ayam
  • Tumbuk halia,bawang putih dan garam hingga lumat.lumurkan pada ayam dan perap sekejap.Kemudian rebus ayam dengan 2 cawan air hingga separuh masak( jika mahu kuah lebih boleh tambahkan lagi air rebusan) .Toskan...Tips dari kak yam=katanya lebih sedap jika ayam direbus separuh masak dengan santan cair,serai diketuk selain dari halia dan bawang putih.terima kasih kak yam saya pasti akan cuba tips ni bila nak masak ayam percik nanti:) - hana rebus ayam ikut tips kak.yam
Untuk kuah
  • Kisar cili kering,bawang merah,bawang putih dan halia hingga hancur.
  • Bancuhkan bahan kisar diatas dengan santan pekat dan air rebusan ayam hingga sebati.
  • Masukkan kedalam periuk dan masukkan serai dan asam keping. Didihkan atas api sekejap.Jangan sampai pecah minyak.
  • Masukkan bancuhan tepung jagung,gula dan garam.
  • Angkat dan ketepikan.
Sementara itu panggang ayam hingga masak.Curahkan sedikit kuah dan panggang lagi sehingga kuah percik mesra dengan ayam.Balik-balikkan ayam dan sapukan kuah hingga betul-betul melekat pada ayam.Angkat dan hidangkan.Tuangkan lebihan kuah percik tadi keatas ayam.Tapi pastikan kuah percik tadi dipanaskan hingga betul-betul masak sebelum dicurahkan pada ayam untuk mengelakkan dari ianya cepat basi.

16 comments:

  1. kite pong xde dpr arang ..pan grill pong xde

    xnk msk la hihi :P

    ReplyDelete
  2. Salm.. K.Hana..mmmm syedapnyer.. kak ni ayam percik versi kelantan yea.. kalu kita pakai kuah kacang tu.. ye tak? syedap.. nak2 mkn tepi air terjun... he he he

    ReplyDelete
  3. to kazaztan..
    haah iyer la tuh kot! kiter tau makan jer.. hihihi

    to pia..
    ade jer alasan org malas nih yer! rotan kang.... kekekekeke

    to erma...
    salam ma.. haah..klu pesen kite kuah kacang kan kan.. nih pesen kelantan la kot tapi kuahnya kaler kuning2 gtu.. sedap juga! meh try... amik ni tulang jer! muekekekee

    ReplyDelete
  4. oooh bau sampai mesia...hana!!!!jangan berebut dgn anak...biar darwish kenyang dulu baru maknya boleh makan...darwish cakap mamanya bawa lari ayam..kihkih dasat mama ni:)

    ReplyDelete
  5. to cikmanggis..
    hahaha... darwish lagi dasat tau opah! dier dpt yg drumstick main nyorok2 tak bg mak dier.. kedekutt! muekekekeke...

    ReplyDelete
  6. salam sifu...aku cop yg dlm pinggan tuh! tu part ayam yg paling aku suker-kuah taruk lebih tau :))) cantik arrr ko nyer pinggan...made of apa tuh...*kepohchi :D

    ReplyDelete
  7. salam mamapooh,
    ayam percik ki rasane koyo opo yo?
    jadi teringat upin-ipin ki..hihihihi

    ReplyDelete
  8. salam..
    mamapooh tu apa kak? mcm kepci tu gak..sejak akhir2nya apsal lembab skit otak sy..kurang pick-up..hihi..
    akak mana ada sains rmah tangga?? haaa?? hihi..takpelah kak..sy nak juga seketol ayam ni..tak kira!!

    ReplyDelete
  9. salam singgah,

    naik selera nampak ayam tu.....insyallah nak buat nanti

    ReplyDelete
  10. to pearlnscraf..
    jemput makan pearl.... *ajak2 ayam! :D

    to deliah..
    salam del..hahaha..ko mmg sokmo kepochi! mesti suka mkn koci er? kekeke... made in daiso! muahahaha... pinggan murah jer laa.. haha

    to deetha..
    salam nduk...rasa ne koyo ayam panggang lah! wakakaka... enak kok! lemak2 santen..koyo masak gulai tapi dbakar ngono! jajal thoo..

    to faradean..
    salam fara.. nih sah sah tak hadir lam kelas. ponteng er? rotan kang! kekekeke.... no previous! muahaha.. itu subjek baru yg aku baru perkenalkan! ekonomi dah tk revelan.tuko kpd sains.tak caya tanya menteri pelajaran.. kikikiki

    to makcikkantin..
    salam makcik... selamat mencube. mudah2an kene ngan selera makcik sekeluarga ye.. slamat ari raya... :)

    ReplyDelete
  11. Salam Hana,

    nak sikit.. hubby akak suka bab panggang memanggang ni..

    patut lah warna nya kuning je..sikit ye Hana pakai cili kering tu.Yelah kan selalunya warna kemerah2an gitu...Nnt leh cuba lah

    ReplyDelete
  12. Salam Hana,

    nak sikit.. hubby akak suka bab panggang memanggang ni..

    patut lah warna nya kuning je..sikit ye Hana pakai cili kering tu.Yelah kan selalunya warna kemerah2an gitu...Nnt leh cuba lah

    ReplyDelete
  13. Wow..ini ayam percik original kelantan mari ni..memang sedap. kite ponnnnn suker...akak bakar la dua ekor tiga ekor lagi. karang dah siap koling2 la kitorang zassss je sampai. hehehhe

    Ijan

    ReplyDelete