Thursday, September 2, 2010

Samosa Inti Tuna

Salam semua.. apa kabar? sekejap jerk dah penghujung ramadhan kan... semua tgh sibok wat kuih. aku lately nih dah makin malas la pulak nak masak2. angin malas mana ntah yg fuhh fuhh kat aku nih! nih dah kering idea nk wat ngemil2. terlanjur ade kulit popia yg dah berkurun kejong mmg haruslah ditamatkan riwayatnya... goreng separuh,separuh lg wat frozen. sodap wooo.. hah! masuk bakul nampak.. hahaa... arini pikir nk masak lauk ayam. hubby dh request nk msk cili api. haaa itu ajer la kot menunyer. utk budak2 wat goreng ayam ke.. ye la kan..mak bapak mkn ayam, anak pong kene makan ayam.. muahahahaa.. jom tengok resepi.. pestaim u ai lipat samosa! nak tergeliat juga jari aku.. hahahaha

Bahan-bahan
  • Kulit Popia secukupnya
  • 300g tuna dalam tin - toskan minyak - bleh tuko sardin
  • *1/4 bawang besar kuning
  • *2 ulas bawang putih
  • *1 sudu makan ikan bilis
  • *1/2 inci halia
  • 1 sudu besar serbuk kari - bancuh ngan 1sb air
  • 1/2 kiub pati ayam - optional
  • 1 biji kentang kecil - potong dadu
  • 1/4 btg carrot - potong dadu - leh ganti kentang n carrot dgn mix vege
  • Daun sup - hiris halus
  • garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
  • Blend bahan yang bertanda * . (bleh cincang bwg jika suka. my hubby tk mkn bwg)
  • Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga terbit minyak. Masukkan pes kari, kiub ayam dan sedikit air. Masukkan kentang dan juga carrot. Biarkan seketika hingga empuk.
  • Kemudian masukkan tuna. Gaul rata. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
  • Akhir skali masukkan daun sup. Matikan api.
  • Untuk membuat kelongsong samosa, rujuk step by step di blog Bro Rozzan. Thanx bro.. Masukkan inti tuna dan lipat seperti biasa.
  • Panaskan minyak. Goreng hingga kekuningan. Angkat dan toskan.

20 comments:

  1. kak hana ..susah ke lipat samosa tu?tak pernah buat, makan je selalu.napa malas kak..almaklum le nak dekat raya kan syahdu sahdan sikit..sabo ye kak..sob sob..tompang sodih jugak.

    ReplyDelete
  2. weeeiiii! cung arrrr lipatan mu iteeww walau tgn mu tergeliat ke terkehel kerrr waakakaka... eh? cara2 dia ada eak? tak abis baca lg ni terus komen hihihi.... jgn kata akaklah malas kita pun malas sejak budak2 dah naik sekolah ni penat lerrr pdhal baru 2 hari ngeeee...

    ReplyDelete
  3. to pia..
    ko pose tak pia?? cam tk pose jerk bibir basah tuH! kikiki

    to izahdaut..
    cis ko! jgn buat lagu sodey... banjir kang! hahahaa.. eh xde la susah sgt.. cume nak kene pusing2 jerk.. ala ko kan biasa dulu lari keliling padang pusing seratus kali! erk apa kaitan?? wakakakakaa

    to ijayuji..
    hah! itu ajer yg cung! yg belakang tabir ancusss..heksagon, pentagon, oktagon pong ader.. muahahahaaa.. adehhhh ko jgn la ikut2 aku mls.. nnti xde sape nk masakkan aku.. huhuu

    ReplyDelete
  4. Salam kak.. Best nampak samosa tu.. Ada step by step tu kat blog bro rozzan yg best.. Thanks share.. Ada idea nak wat ptg ni.. Hujung2 ni idea dah kering..

    ReplyDelete
  5. dtg nak tapau samosa 10 bijik! hihi

    ReplyDelete
  6. sedapnyer hana, samosa tuna, lain dari yang lain. Kat doha qatar, kami selalu makan samosa cheese, bubuh cheese dlm, try la yer.....;)

    ReplyDelete
  7. SAya nak jugak.Tapau saya 100 bijik.

    ReplyDelete
  8. to juwita..
    salam ita... ko pong kering jugak cam aku yer! kan kan.. nape ar? mujur rakyat blom tahap kelaparan kan kan... kekeke.. try la.. thanx to bro too!

    to catlina..
    1 bijik 25sen dik! bayar ngan makcik bedot yer.. tima kasih dtg la lagi bli.. kekeke

    to tummy..
    suka yer tummy? wat num ptg sesuai kan.. kami pong suker! :)

    to ayu safieza..
    kite rasa macam penah makan dulu time duk kat ME tuh.. rasanya skali jerk kot! tak igt dah rasa dier.. hihihi

    to anna..
    semua skali 25hinggit yer dik! seketui 25sen. tak mahal..murah je.. kekekekeke

    ReplyDelete
  9. salam hana...x pnh lagi mkn samosa tuna..buat pun x pnh sll beli jerk...tapi nak jugak sbb yg ni dtg dari dapur hana kan :)

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum kak hana, mesti tengah sibuk masak untuk berbuka, datang petang2 nk kacau akak sikit..he..he...nk ambik samosa yg difrozen tu, nk goreng untuk berbuka..he..he..

    ReplyDelete
  11. Fuyyoo samosa tuna!!! syioknye!!! kite pon malas nk masak kak hana! meh kite kongsi kuih nak? :)

    Ijan

    ReplyDelete
  12. Hana... penat nyer akak.. tertinggal kapal.. sebab tu... malam baru sampai umah hana nih... harap2 ader ler lagi samosa ituu...
    klu x de kena balik wat sendirik ler...hihihi

    ReplyDelete
  13. samosa idaman kalbu...kulit tu order kat baticrom ke..ida ada order gak ngan dia, baru je sampai td, tapi ada tertulis nyukazai..tapi dgr kata baticrom tu sume brg makanan halal boleh dimakan...maybe ingredient nyukazai dah diselidik dah kut..
    hana...bak yg frozen tu,bg 2 ngan mas..he..he,kira nak beli la ni..len kali na buat lain kah kah2..lawak je

    ReplyDelete
  14. to deliah deli..
    salam del..g amik yg lom goreng tuh! kang blk rumah goreng er! jgn ko kasik makcik bazar gorengkan sudah! wakakakakaa

    to mas..
    waalaikumussalam mas.. meh meh amik nih! kongsi ngan del! yg lom masak sebiji seposen. muekekeke

    to ijan..
    tak bley tak bley.. bak kete merah tuh dulu! kekeke

    to kak.ede..
    ader lg kak yg frozen. amik la goreng sendrik! kekeke.. akak sibok mengukis er? bestnyerr... slamat ari raya kak! dah cat umah blom?? ekekeke

    to ida..
    yep! order from baticrom. ada dua jenis nyukazai. satu dr tumbuh2an contohnya dari kacang soya or etc dan satu lagi dari haiwan. klu bli kat supa kene tanya2 dulu before bli. tapi kalau dah nama kedai Halalshop, dah tentu kite yakin semuanya halal. insyaAllah! kene yakin la..klu tak yakin tak leh makan.

    ReplyDelete
  15. Kak Hana hari2 masak ke..best betul! samosa rangup..

    ReplyDelete
  16. yep! HARI2! jarang2 makan kat luor kecoli ujung minggu. itu pong kadang2 ajer memandangkan sini bukan byk restoran macam mesia... :)

    ReplyDelete
  17. kak hana best2!!sedap owh..

    tp an kak hana cmne na bagi ta byk minyak ae?!sbb after org goreng uh an samosa tuu mcm serap minyak jep..any tips taa kak hana?!!

    ReplyDelete
  18. da try eh? alhamdulillah jika sedap... kalau berminyak, pastikan sblm goreng, minyak panas.. pehtu jgn guna api slow banget... and lepas goreng tuh seeloknyer toskan atas kitchen towel aka tisu dapur.. biarkan sekejap atas tisu tuh supaya minyak meresap kat tisu.. then baru boleh alihkan ke dalam pinggan... and boleh ngap! arap tips nih leh membantu next time ye... maceh afiqah..

    ReplyDelete