Wednesday, September 1, 2010

Sotong Tumis Cili Padi

resepi dari gobok lama sambal sotong cili padi cume tokok tambah bhn sket. lauk peberet en.hubby nih. jarang2 dpt sotong yg kicik2 gini. slalu yg beso dabak! klu yg kecik2 nih sedap sgt klu wat sambal cili padi nih.. klu ader jual kaki sotong tuh jerk, try la wat sambal nih! sodappp wa cakap luu... hahaa

Bahan-bahan
  • 500g sotong - potong ring
  • * 20-25 biji cili padi - leh campur ngan lada merah jika tk thn pedas
  • * 5 biji bwg merah
  • * 2 ulas bwg putih
  • * 2 sudu mkn ikan bilis
  • * 1/2 inci belacan bakar
  • *1/2 inci halia
  • 1 keping kecil asam keping
  • 1 biji bwg besar - dihiris
  • minyak utk menumis - lebihkan skit dr tumis biasa
  • air - jika perlu
  • garam
  • gula@perisa
Cara-cara
  • Cuci sotong n toskan.
  • Tumbuk bhn yg bertanda *. Panaskan minyak. Tumis cili hingga msk dan naik minyak.
  • Masukkan sotong, asam keping dan bwg hiris. Gaul rata. klu kering leh tmbh air skit. tp biasanya sotong akan kuarkan air. tak yah letak pon tkpe...nnti banjirr..
  • Perasakan ngan garam dan gula.jgn msk lama2 nnti sotong liat!
  • Angkat dah hidangkan.

17 comments:

  1. kak hana, boleh bayangkan saat2 berpeluh makan sotong ni...sedapnya....mas suka masak pedas2 ni,.,,

    ReplyDelete
  2. to mas..
    hehehee... mmg podas bg yg tak tahan. tapi sodap kan mas kan...

    ReplyDelete
  3. mlm tadi dah beli sutun,xjadi pg tesco..Gi N S K pulak hihi

    yeyyy blh msk ini

    ReplyDelete
  4. alalalalala...sian dia ssh nak dpt sotong kecik sotong besorlah sedap! liat2 kasi gigi tu thn sikit! hihihi

    ReplyDelete
  5. msk gini pun dah sedap utk sahur...podass shhss,berair tak idung tuu na...betul la,japan ni kebanyakan sotong dia besor2..kekadang tinggin gaak nak mkn hak kecik2 tuu.

    ReplyDelete
  6. salam hana..akak pun lbh suka sotong yg kecik2 utk buat sambal. manis sikit kot banding sotong beso!

    ReplyDelete
  7. mesti sedap ni walau pn berasap tinge..hehe. kita ni xde la suka sgt sotong tp sbb dh lama x mkn, tergoda plak ngan gambo ni..;-)

    ReplyDelete
  8. wah hana, ni semestinya faveret org2 jawa kan??? hubby saya pun gitu juge..dapat tumis ni mmg tak pi mana dah..aku pun terikut jadi jawa jugak dh sekarang nih...hehehhee tp mmg betul pun mkn tumis ni masa tgh alah dulu, uihh makan nasik bertambah2..

    ReplyDelete
  9. salam hana...sotong tu klu x pedas..ratah je sedap nih :)))) *nak tempah biskut yg mana...klu stakat biskut marie ngan biskut cream crackers blh le...semekut raya aku main tunjuk2 je...plan nak bt klu jd leh tunjuk ...klu x..lupakan aje la :D:D

    ReplyDelete
  10. to peri pia..
    lenkali g mana2 jgn lupe ajak aku! muekekeke

    to ijayuji..
    dah jemu! gigi aku pong dh jemu ngunyah mende liat! muahahahaaa..

    to ida..
    mmg selera sgt da.. try la.. klu wong jowo mmg kene pedas2! tk pedas tk kick! hihihi.. susah kan da nk jumpa yg hak kecik2 tuh! wat ketupat sotong alahai sedapnyerr...

    to k.ain..
    salam kak.. haah tol tol.. manis skit! pehtu lembut lg banding yg dabak tuH!

    to ina79..
    na... sbb dah lama tuh apakata ko try sambal nih! pehtu silap2 ari2 ko nak makan sotong! hahaha..eh! ko tahan pedas tak??

    to che zaid..
    ya betolll! peaceeeeeee!! muekekeke... sebenonyer laki tuh yg aku jawakan! sblm2 nih dier tak penah pong jumpa lauk sodap neh! ececececee bangga aku! kikiki

    to deliah deli..
    salam del.. hahahaha wpon pedas aku sanggup juga meratah! hihihi.. cis ko! ader ker patut raya2 ko suh aku makan sekut cream cracker ngan si merie! apa baranggggg.. hahaha... ahh tk kira biskut apa yg ko tunjuk tuh, tunjukkan jugak utk aku! hahahahahaa

    ReplyDelete
  11. salam Hana...suka sangat kat resipi and simple dan enak ni!

    ReplyDelete
  12. tiiiinggg toooonnngggg mamatok tertinggal flight ni hehehe nak kasi cucukusss agar koko salju hehehe sebab darwish dan abang2 makan cili padi mama..baca lah apa komen mamatok pasaiii mama kat situ hari ni hikhikkk..tak dee laa..saje gurauuu kasi pedas cili tu naik pala..layanzzzz

    ReplyDelete
  13. Waaa hana ni tau jer apa nak masak....Ayu dah kering idea nak masak apa for iftar....;)

    ReplyDelete
  14. Salam Hana,

    bukan sotong kecik org panggil cumi..ingat cumi ciki...

    ada je Hana ni recipe baru..boleh gemuk agaknya kalau serumah dgn hana

    ReplyDelete
  15. to tummy..
    hi tummy... u tahan pedas tak? mmg sedap sape suka pedas.

    to kak.ilah..
    hehehehe maceh mamatok! mama buat sutun fedasss mujur ade puding cantik mamatok! dap dappp.... hehehe..akceli anak2 semua tak doyan lauk pedas2 nih. selalu kene masak dua versi. satu versi kicappp! hahahaa

    to ayu safieza..
    yuu..nih dh kering idea la nih sbb tuh kuor lauk bodo2 gini. adehhh aku pong dh mls nak masak2 nih.. nape yerk??

    to kak.yan..
    salam kak.yan.. aaa ye ye tol tol.. maceh cekgu! hihihi... kiter mmg dah gemokkan ahli umah kiter ni kak! tp mslhnyer diorg tak gemok2 ponG! yg gemok mak diorg! nampak no maknya yg makan byk! hahahahahaa

    ReplyDelete
  16. Sutongggg!!!! kegemaran kuuuu.... nak g cari sutonggg frozen lah.
    Ijan

    ReplyDelete
  17. Based on an OII workshop attended by many well known people in the field including (just to pick some names randomly) Stefan Brands, Kaliya Hamlin, Anthony Nadalin, Robin Wilton.

    Nursing degree | public administration undergraduate diploma

    ReplyDelete