Monday, September 27, 2010

Sicilian Orange Cake

akceli wat kek nih pas kak.jun tayang tempohari kat blog. itu jam jugak buat. kes nak ngabiskan oren yang hampir2 monopos tuh.. sedap banget kek nih! moist plak tuh... cume tang aising tuh aku buat tak jadik cam rima. silap teknik la tuh gamaknyer... tp lenkali tak mo wat aising la.. sbb kek tuh dah cukup manis. arini aku tinggal lonely ngan anak2 lagik... hubby kuor konperens againn.. kali nih di Osaka pulak hingga ari Rabu.. mudah2an dipermudahkan segala urusan di sana... cam biasa la klu hubby xde nih, aku masak kang cincai2 jerk... masak nasik 2 pot silap2 sampai rabu baru abis.. hahahaha... eh! jom tengok resepi. amik dari blog Rima Singapore. thanx rim... aku wat setengah adunan jaa.. leh tgk juga di dapur kak.yatie.
Bahan-bahan
  • 250g butter - suhu bilik
  • 250g gula pasir - hana buh 210g je..tuh pong dh manis
  • 4 biji telur size M
  • 11/2 sk parutan kulit oren
  • 250g tepung naik sendiri (jika menggunakan tepung gandum + 1sk baking powder)
  • 85ml jus oren
Bahan untuk aising
  • 125g gula aising
  • 5 sk jus oren
Cara-cara
  • Panaskan oven 170C. Sapu loyang 22cm dengan butter keliling. dan alas loyang dengan baking paper.
  • Pukul mentega dan gula hingga berkrim selama 4-5minit. Pecahkan telur, masukkan satu per satu. Masukkan parutan kulit oren. Pukul lagi hingga kembang.
  • Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan jus oren.
  • Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 45-50min. Cucuk sebelum keluarkan dari oven. Jika kek belom masak dan permukaannya sudah keperangan, letakkan aluminium foil di atas kek supaya kek tidak hangus dan teruskan membakar.
  • Sejukkan kek sebentar di dalam loyang di atas wire rack. Kemudian baru sisipkan.
  • Untuk membuat aising, campurkan gula aising dan jus oren ke dalam mangkuk dan kacau sehingga berkrim. Curahkan ke atas kek tadi dan boleh la dipotong dan dinikmati.

18 comments:

  1. semalam tengok kat blog kak yati...mmg nampak sodap jek..tapi tak pernah lagi buat kek2 oren nih...nak buat ke idak...nak buat ..tak buat..nak buat..takbuat...eh kak hana, kite tukor kek la dulu...nanti2 aku pikir nakbuat ke idak..

    ReplyDelete
  2. pagi2 tengok kek oren kak hana...sedapnya....nak sikit, mas tak sarapan lagi ni...rindu kat akak...

    ReplyDelete
  3. to izahdaut...
    sodap weiihhh... bau dan rasa yang sangat mengancam! try la.. ala minggu depan kan ada.. bukan taun depan yer! muekekekeke

    to mas..
    salam mas.. alahai rindu sama kamu jugak! kok senyap ajer mas.. aku nak jemput makan kek nih dah abes... tgk gambau jerk la yer.. heeee

    ReplyDelete
  4. Nape nampak sedap sgt kek nih KakHanaaaaaa??? Mengancam ler...mesti bes bau kek ni kan kak! Adeyyyy geramnye...manyak sgt resipi kek dlm list, taktau mana nak buat dulu. Kekeke, ckp mcm baking pro je Love nih...:DDDDDD

    Kena tinggal ye...takpe! Kejap je tuh...Love sll kena tinggal 5 weeks lor! :(

    ReplyDelete
  5. Salam Hana,

    awak masak2 ni siapa yang selalu ngabiskan..
    pe2 pung, mcm best je cake tu..,makam dgn whipped cream mesti best kan?

    ReplyDelete
  6. hana,..nah nasi impit buat kamu.dua ketui jek yg tinggal.ada satu ketui buat dak darwish..tadak kuah takut dia tak tahan pedas..hahaha..

    nak satu slice kek oren tu boleh??..ala boleh lah..

    ReplyDelete
  7. to love2cook..
    hahahaha.. bile la oven mu itu nak stat membaking love? akak dah berjanggut tunggu ni hah! muekekeke.. tkpe love.. berbaloi kene tinggal lama2 tuhhh.. kami nih apa la ada.. ececece.. kekeke

    to kakyan..
    salam kak.yan..sape lagik klu bukan hubby n anak2... akceli kek nih nak wat utk tetamu vietnam kwn hubby tuh.. tp lom sempat tamu datang dah abes.. kensel ajerlah! tuan umah sendrik yg abiskan.. muahahaha

    to kak.anymz..
    huwaaa dua ketui jerk! sob sob.. xpe lah! drpd kempunan! kekeke.. maceh kak.. alamakk kek dah abes lorr.. heeee

    ReplyDelete
  8. Dik beh tahan tgk kekmu itew nyajok sitik yo

    ReplyDelete
  9. dah terasa2 kek tu masuk kat esofogus sy ni..ermm cedapnya!

    ReplyDelete
  10. to chikmimi..
    wes entek lor kak.. mesak ne.. mengko gawe dewek yo! men ora ngencesss.. hihihi

    to faradean..
    hahaha.. mmg sodap weiihh! try ar wat.. lenkali aku pong nak wat lgi cume nak kurangkan manis je..

    ReplyDelete
  11. kek oren memang kegemaran saya..sedapnya!

    ReplyDelete
  12. KakHana, Love ada gak baking2 ngan oven tuh. Cume tak dpt time nak snap je. Love try yang senang2 dulu...hari tu buat muffin, first one jadik...second time, keras pulak! kekekeke...still getting to know my oven..ahaha...;)

    Hehehe...tak berbaloi la kak. Boring lor! hahaha :D

    ReplyDelete
  13. tuan umah.. nak tanya.. apa beza kek ni ngan kek oren butter? muehehehehe.. tgk resipi cam sama jekk. nama jek lelain. agaknya kelahiran mana kek ni? akekekekkee

    ReplyDelete
  14. to tummy..
    sedap nih tummy.. bila2 nanti awak boleh cuba. saya pon suka kek oren! sedap bau dia kan kan..

    to love2cook..
    hahaha... lawak la ko love! oven pula yang di salahkan. kesian pakcik oben! kekekeke.... boring tang hati dan perasaan jer kan kan? hihihi.. paham paham.. i know u did last summer.. wakakakakakaa

    to jiya..
    nanti aku tanya kat pejabat pendaftaran. surat beranak dier ilanglah! aku rasa sama jerk kot mak bapak kek oren nih.. seibu sebapa! wakakakaka

    ReplyDelete
  15. Nampak leper je permukaan kek.
    Cantik sungguh.
    Kek saya selalu menggunung macam G.Kinbalu. Lagi lagi macam krakatoa. Metetup puncaknye. Frus la.

    ReplyDelete
  16. saya tgh buat resepi kek oren nie sekarang...mintak2 la jadi....dah dalam oven..tinggal dalam beberapa minit je lagi kut utk keluarkan....

    ReplyDelete
  17. alhamdulillah..dah jadi dah kek oren ku itu..tq hana...seronoknya...tapi terlebih garing sikit...tapi ok lah kan utk pertama kali buat kan...

    ReplyDelete