Tuesday, September 21, 2010

Snow Almond

salam semua... arini aku nak kongsikan resepi biskut my mom yg tiap2 taun mendapat tempahan paling tinggi time raya. biskut ni jugak yg selalunyer menjadik peberet anak2 dan cucu2 mak.. termasuklah menantu2nya.. haha..akceli nih mak aku yg buat. maklom la anak kesayangan.. dapat 6 balang jenis biskut raya! sonang ati si anak... kikikiki... maceh mak, maceh nenek! takyah mintak, biskut dah abess.. hahaha... sebenarnya biskut nih di salut menggunakan breadcrumbs sebagai `snow` tapi mak saje tukar ngan nestum. pastinya lagi sodapp...

Bahan-bahan
  • 250g butter
  • 90g gula halus - leh kurangkan
  • 50g badam kisar @ serbuk badam
  • 50g tepung ubi
  • 25g coffeemate
  • 25g nestum - kisar
  • 1sk esen coffee
  • 1 biji telur
  • tepung gandum secukupnya
Utk saduran
  • Chocolate masakan
  • Nestum @ breadcrumbs
Cara-cara
  • Pukul butter dan juga gula hingga kembang. Masukkan telur dan esen kopi dan pukul lagi hingga berkrim.
  • Masukkan badam kisar, tepung ubi, nestum dan coffeemate. Gaul menggunakan spatula.
  • Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Uli sehingga tidak melekat di tangan atau boleh di terap.
  • Bentukkan ikut suka samada terap menggunakan cutter, bentuk kiub atau bulat2kan.
  • Bakar suhu 170-180 selama 15min atau hingga keperangan. Sejukkan atas redai.
  • Cairkan coklat masakan secara double boiler. Celupkan kukis tadi. Kemudian golek2kan ke dalam nestum@breadcrumbs. Jika buat bulat2 bleh masukkan ke dalam paper cup yg comel2.
  • Simpan dalam bekas kedap udara.

33 comments:

  1. kak hana..biskut ni la saya tercari2 resepi n namanya..nk google tak tahu apakah namanya.....huhuhu...boleh wat untuk raya tahun depan.copy resepi!!!

    ReplyDelete
  2. dasatt...raya taun depan! kompom dah ilang copy resepi ko tuh kene makan antu! kekekekeke...

    ReplyDelete
  3. untung la ada mak yg pandai mngukis juga....anak bole le order2 je...na, mana yg lain2 tu..tayang gak la gambo dia..leh promote he..he

    ReplyDelete
  4. ting tongggg
    mamatok dtg bawa puding krmel tok mama buka pose..
    t.kasih doa kalian utk kakak nur liyana yaakob

    ReplyDelete
  5. salam hana..lama tul akak tak menyinggah di sini...
    adoi izah jgn le tggu thn depan buat le raya haji ni nanti...

    mekaseh hana..akak pun tercari2 resepi ni..dah dapat..best2 pree lak tuh..hehe

    ReplyDelete
  6. dik akak nak cnp nnti nak buat rcp ni pulak tq dear

    ReplyDelete
  7. Salam Aidilfitri...Maaf Zahir Batin Dari Damansara nih...biskut yang sama la kita ye cik Puan Hana...tapi umah kita dah tinggal serdak jer..bukan org lain yg mkn tapi anak2 dok pulun...heheh..

    sape2 yg tak buat kompom nyesal sbb sedap sampai menjilat balang sekut..**anak2 saya la tu**
    SELAMAT HARI RAYA...:))

    ReplyDelete
  8. wah..seronoknya akak dapat biskut raya....yang tak bestnya dah abis baru nak tunjuk...hu..hu..
    nampak sedap la...mas pun nak try buat raya haji ni....tak lama dah kan...

    ReplyDelete
  9. alah...dah tahu pun mana hantu nyer... kalau kene makan ngan hantu, aku tanya balik resepi kat tuan punya hantu..wakakkaaaa...

    ReplyDelete
  10. ade org bersnow2 pulak dh skang ni...hehehhe...kt mesia ni berhujan2 jelah..rajinla mak kak hana menyenow biskut ni,anaknye bile plk eh..ngeh3.....

    ReplyDelete
  11. raya tahun ni baru kite kenal,siyes hik2

    mula2 saya nmpk,sy igtkan salut dgn coconut hahaha

    ooo,ank kesygna ye :P

    ReplyDelete
  12. salam,
    selamat berkenalan. cookies ni rupanya sgttt lazatttt..
    em, berangan nk buat.. hehe. thankss for great recipe!!

    ReplyDelete
  13. SELAMAT HARI RAYA Hana cayanggggg.
    maaf zahir dan batin andai k.ct ada trkasar bahasa dan terlajak kata ya.

    K.ct pun suka biskut ni. ada beli dr sesorang, memang sedap sangat2. Nak bg duit raya kat anak2 tu jauh sgt2 lah. apa kata tggu Hana ngan Hamzah balik sini baru bagi ehh.. hehehehe

    ReplyDelete
  14. to ida..
    hihihi... nih kira anak bertuah la erk! patutnyer anak yg watkan si omak.. hahahaha... alamak da..biskut2 lain pong dah abes.. aku sebut satu2 er, sekut makmur, sekut kacang, sekut kelapa, kacang sira, batang buruk.. haaa semua dah abes.. hahahahaa

    to kak.ilah..
    maceh mamatok! mudah2an kak liyana dapat jwb pekse ngan baik.

    to kak.anymz..
    salam kak..akak sihat? makin bertambah bizi raya2 nih kak erk.. ntah si izah tuh! ade ke patut nak tunggu taun depan! takpe takpe.. sharing is caring kak.. selamat mencubee!! hehe

    to chikmimi..
    yo yo.. jikuk waie... penak ne nek gawe! hehehe

    to anna qawina..
    salam aidilfitri juga dari kite. maap zahir batin..sangat sedap kan kan biskut nih! bukan takat anak2 anna jerk layan serdak! tuhhh anak kite yg kicik si darwish tuh! kite mmg tak nak bg dier makan sekut2 manis2 nih.. time dah abes tuh kite lupa la nak tutup bekas tuh.. ada la tinggal serdak2.. dapat si bujang kecik tuh duk diam2 dalam bilik gelap nyum nyum nyumm sampai abis ko! ya Allah bila masa aku pong tak perasan dier amik bekas tuh.. tersengih biler kitaorg bukak lampu ade makhluk kat tgh2 ruang ngan balang biskut! gli ati pong ade nengok dier ngan comot2.. wakakakakakaa

    to mas..
    hihihihi.. amponkan aku mas.. sebenonyer nak masuk n3 aritu tp tak dan dan sampai la biskutnya dah abes dulu.. hihihi..nanti try yer... kan nak raya lagi! hihihi

    to izahdaut..
    cis! aku nak kenekan dier dier baling balik paku buah keras. xpe xpe.. nih antu jenis baik! wakakakakaa

    to mimiey..
    bila si omak dah jadi tokey biskut, ngan otomatiknya anak dier jadi malas nak buat! boley gtu? kikikiki

    to pia..
    apesal kite tak kenal2 dr dulu erk?? klu tk leh lepuk2 si pia nih! wakakakakaka... eh! yer ker aku anak kesayangan erk?? nanti aku tanya mak aku balik tol or tak! wakakakaa

    to yulie elveera..
    salam yulie... salam perkenalan juga dari saya... ur welkem.. slamat mencube! :)

    ReplyDelete
  15. to kak.ct delima..
    opocot! ttiba ader kak.ct delima yang anggun nan jelita.. kekeke.. selamat ari raya juga dari kite sekeluarga kak.. maap zahir batin jugakkk! rindu sama akak... duit raya taun nih kumpulkan dulu la yer.. taun depan kitaorg collect. kekekekeke...

    ReplyDelete
  16. Kak hana! saya nak satu balang biskut tu =).hehehehe

    ReplyDelete
  17. Salam Hana,

    biscuit ni luar dia sama je macam biscuit yang selalu buat. cuma dalamnya aje beza..

    eh, hana tau tak yang blog hana semalam dan pg td tak leh akak masuk..Malware visru tau.. Now, ok dah...ALHAMDULLILAH

    ReplyDelete
  18. Salam Hana..untung anak omak...duk jauh2 pun mak hantar lagi biskut....nampak sedap n rangup biskut hana ni

    ReplyDelete
  19. to mrs.nurulazmi..
    nah! aku bagi balang jer! biskut g buat sendrik! muahahaha... dah abes laa... hehe

    to kak.yan..
    salam kak.yan..macam biskut almond london or biskut denmark kak er?
    psl virus tuh tau kak... semalam banyak blog kene virus tuh. di sebabkan iklan innity. klu buka gune mozilla xde mslh. tp klu gune google chrome mmg takleh bukak.now dah ok sbb blog2 yg ade iklan tuh diorg dah delete. kite pong delete gak blog2 yg ade virus tuh.. skrg alhamdulillah dah kembali mcm biasa..arap2 tk kena lagi..

    to kak.rosaliza..
    salam kak.rosa.. nih anak yg ngada2 kak. bukannya takleh nak wat sendrik... hihihihi

    ReplyDelete
  20. Wah awalnya snow kat jepun... kat sni belum lagik. hehhee.. syok2 dapat semekut raya berbalang balang gitu. nape la diorang tak kirim kat kami sekali.huhuhu
    Ijan

    ReplyDelete
  21. inilah resepi yang ku cari cari hehe ..habis la bisnis mak hana nanti sebab taun depan cm nak berniaga biskut ni kihkih..makasih hana darlinh:)

    ReplyDelete
  22. salam kak,
    sejuk ke tidak snow tu,???

    ReplyDelete
  23. raya tahun nilah first makan snow almond...satu pesen yg ultramama beli kat penang, satu pesen lagi beli kat johor.

    sedap!

    ReplyDelete
  24. to cikmanggis..
    hahahahaa... mak tak kesah..nnti dah berjaya jgn lupa kami ngan darwish..nnti darwish nak men korek2 idong opah lagik! kikiki

    to cikgu zam..
    salam zam.. klu di mesia panas sbb xde winter. maka, utk menikmati snow yang di katakan itew, seelok2nya makan biskut nih di jepon waktu winter. wakakakakaa..

    to catlina..
    wow ade dua pesen lagik! rasanya sama ker tidak tuh? ker yg penang ader rasa kari2? hihihihi....

    ReplyDelete
  25. salam k.hana...saya minta maaf bebanyak sbb khilaf xbuat link ke blog akak...sy minta maaf yer...memang guna resepi yg sama, xtipu...cuma silap sy xbuat link ke blog akak...skali lagi sy minta maaf dan sy dah betulkan semuanya...maaf ye kak...minta maaf bebanyak!

    ReplyDelete
  26. salam dya..
    k.. akak dah tgk.. tp yg dya dah edit tuh, arap dya tulis berasingan atau sebelahnya contohnya `esen coffee - kakak dya gune esen vanila`. tapi yg seeloknya dya tanya kakak dya resepi tuh. agar lebih manis dan sopan dengan gambar yg dya paparkan.akak rasa bahan2nya mmg lebih kurang sama tp maybe ade sedikit kelainan dr segi sukatan or sebagainya. dan link tuh pls letak begini agar senang untuk dirujuk http://hanamemories.blogspot.com/2010/09/snow-almond.html. dan bukan setakat melepaskan batuk ditangga dengan link nih http://hanamemories.blogspot.com/ . tak kiralah mana2 resepi yg dya telah cube. tuh tanda kiter ikhlas memberi penghargaan@kredit kat org yang memberi idea asal. maap yer.. akak mmg cerewet sket bab2 gini. tp akak tegur utk kebaikan bersama.

    ReplyDelete
  27. terima kaseh kak, sy terima teguran tu dgn ikhlas juga... sy betulkan semula n3 tu dan link tu semula..maaf sbb sy baru sgt berblog ni...byk lg yg sy perlu belajar...sy cuba ye kak...minta maaf n terima kaseh ajar sy macmana nk buat link yg betul...

    ReplyDelete
  28. k... sesama. akak maapkan. tak mengapa. masih baru lagi tuh mmg banyak yg perlu dya pelajari.

    ReplyDelete
  29. terima kasih la hana bg resepi yang betull sukatannya... saya dah try dan memmang best......anak2 asyik puji sedapnya...............

    ReplyDelete
  30. SORI CIK HANA.. I ALSO CIPLAK TIS RESEPI TOK RAYA TAHUN NIH..TQ

    ReplyDelete
  31. Lame dh cari resepi nie..Tq Sis..

    ReplyDelete
  32. tepung gandum tuu nak isi banyak mana ? tengs untuk resepi

    ReplyDelete