Sunday, September 19, 2010

Spongebob Cake

salam semua... tima kasih yang wish besday kat Darwish n Danial. kami mengaminkan harapan auntie dan uncle semua.. aminnnn... arini aku ke`demam`an, ke`selsema`an, ke`batuk`kan, ke`tidak` ke`sihat`an... (waduhh rosak bahasa ibunda! :D) tak tau la pasai apa.. mujur anak2 dah sihat.. haiipp no gosip gosipp er izah! kekekeke... arini hubby yang masuk dapur masak utk santapan anak2... thanx b! nih la kek yang aku wat aritu.. alahaii malu nak tunjuk lebey2... sbb tak berapa pandai mendeco... nih pong idea cilok dari Rima. tak leh lawan sifu la.... dier buat lagi class ko! segan makcik! tapi ok la kan.. mana leh lawan tokey! yer tak?? ececece..ayat sedapkan ati! hahaha.. ppon thanx rim.... sebenonyer aku buh kaler kuning, tp bila ltk tuh kok tak kuning2 thoo... ampeh tol la! nak buh lebey2 kang naya la pulak! sib baik ade kaler peach yg aishah bagi dulu. haaa apo laie aku tuang jerk lah! lantak la klu spongebob kaler peach pong.. versi hana kan selalunyer lain drpd yg lain.. muahahahaa.... utk kek span aku masih menggunakan resepi yang sama dr sweet4ever. utk buttercream plak aku try Swiss Meringue Buttercream resepi wendy. sangat sedap!! len kali leh wat lagi.. utk kek nih aku doublekan adunan buttercream sebab kek belah dua. akceli kek yang aku buat nih hanya berukuran 8inci jer... kek span yang aku buat plak 1/2 adunan dari resepi di bawah. tapi nampak cam besar jer kan?! trick kamera jerk tuh! hihihi... tapi hubby puji kata cantikkk! pandai mama buat! hakhakhakhak..kombang lobang idong aku yg sememangnya dah kombang! hahahaha.. cume kuning n peach tetap menjadi persoalan sehingga ke anak2! huh! hahaa...

RESEPI KEK SPAN VANILA
Bahan-bahan
  • 150g tepong super fine@tepung kek
  • 150g gula kastor
  • 5 biji telor gred A
  • 1 sudu besar ovalette
  • 80ml air
  • 80ml minyak / mentega cair
  • 1 sudu teh serbuk penaik
  • 1 sudu teh esen vanila
Cara-cara
  1. Satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.(bergantung kepada kelajuan pengadun masing2)
  2. Perlahankan kelajuan dan masukkan air, dan esen vanila...pukul lagi dengan kelajuan tinggi sehingga adunan kek benar2 ringan.
  3. Tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
  4. Sediakan tin pembakar bulat atau 4segi ukuran 8inci, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180darjah celcius
  5. Bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kempis.
RESEPI SWISS MERINGUE BUTTERCREAM
Source: Wendy

Bahan-bahan
  • 60gm putih telur (lebih kurang 2biji size L)
  • 100gm gula - hana kurangkan sedikit
  • 170gm butter tanpa garam (keluarkan dari peti sejuk dan potong 10-12 ketul. lakukan sebelum panaskan putih telur utk mengelakkan butter terlalu lembut jika dbiarkan suhu bilik yg lama)
  • hana tambah 1sk jus lemon
Cara-cara
  • Panaskan air di dalam periuk. Satukan putih telur dan juga gula ke dalam mangkuk tahan panas. Letak di atas periuk yang berisi air panas tadi. (kawal kepanasan agar tidak terlampau panas sekitar 65c sahaja). Kacau menggunakan hand whisker sehingga gula larut lebih kurang 3 min. Adunan akan kelihatan seperti krim marshmarllow.
  • Pindahkan ke dalam mangkuk lain. Letakkan mangkuk tadi ke dalam mangkuk yang lain yang diisi air paip dan 3-5 ketul ais (jangan terlalu sejuk! agak2 sesejuk air hujan). Pukul lagi adunan telur lebih kurang 5 min dengan kelajuan sederhana sehingga meringue@kental dan berkilat.
  • Masukkan butter sesudu demi sesudu dan teruskan memutar sehingga very smooth dan kental lebih kurang 6-10min. Boleh letak pewarna yang disukai.
  • Siap.

27 comments:

  1. salam kak..
    hsbnd saya kata..'eh ni tuala ke? mcm spongebob je'
    pastu sy jwb 'ni kek la..'
    pastu dia jwb balik..'eh lembutnya..'
    mcm la dia rasa kek ni..eh lupa kek akak bg tu sy mkn sorg2 je..hihi

    ReplyDelete
  2. Wah! comellah.
    bulu mata lentik! i like.. heheh

    ReplyDelete
  3. waduhhh,teringin

    i want a bite,yum2

    ReplyDelete
  4. alamak maafkan opah Darwish ..tak sempat singgah blog mama darwish...opah sibukkkkk sangat.

    Selamat hari jadi buat Darwish n abangnya:)..Allah selamatkan Darwish!!!!Allah selamatkan Darwish N abangnya!!!Allah selamatkan Darwish!!!1

    ReplyDelete
  5. Dari post kemaren udah incarlah tuh Spongebob cake. Bener2x comellah :)

    ReplyDelete
  6. happy bufday Darwish & selamat hari raya utk K.Hana sekeluarga....!!

    Cutenya kek tuh.. memang kreatif sungguhhhh..!!

    ReplyDelete
  7. My goodness, really adore U la kak! That cake is simply sweet looking. Love mmg tak reti langsung bab deco2 nih...apalagi nak buat kek tuh pun..kihkihkih!

    Sedih takde jiran yang pandai buat kek nih...bolehlah Love belajar! (nak belajar ke nak tumpang makan?) :D

    ReplyDelete
  8. akak yg cun, nk drop comment gak. spongebob ni buat kita rasa cam terus nk melompat ke dapur putar butter cream, ngeh2...

    owh, btw...happy besday buat darwish & danial. semoga sihat sejahtera & jd ank yg soleh.

    kek tu serius la nmpak cantik & sodap! ;-)

    ReplyDelete
  9. hahaha....akak, kita nk taip "tgh ngantuk ni tp tgk kek akak yg cun, nk drop comment gak" ..... tp apesal keluar2 "akak yg cun"... wahahahahha.....yer la kak... akak cun, wakaaka....

    ReplyDelete
  10. wah ni dah lawan tokey gak ni...oklah tu, kaler maler pun yg kuar sok sama jek kalernya..wakakakaka

    ReplyDelete
  11. salam mama pooh...nape x bt kek pooh eyh-hehehe..*ko bt kek ni dah ank2 aku suh bt cm ni plak...susah wey...tp ko tunggu la versi aku plak...entah apa rupernyer...n ntah bila plak jadik kek nyerrrr...ngeeee:))))

    ReplyDelete
  12. wahh...na,mengancam sungguh tgk kek spongebob itu..sib baik anak jantanku tak nengok...kalau tak mesti dia nak cam gini jugak....anak pompuan dah request kek barbie doll dah,sbb tgk kwn ida buat hr tu..haahh keras tgn sebenarnya ida ni..
    HAPPY BIRTHDAY TO...Darwish & abgnyer..moga menjd anak2 yg soleh...

    ReplyDelete
  13. Alahh Hana.. where got sifu.. u lagi power temak tau bab2 baking.. kita pun still virgin bab2 deco.. honestly, you did a good job! peach kah.. oren kah.. yellow kah.. sama aje.. spongebob tetap spongebob.. budak2 tetap suka kannnnnn hehe

    Si Wendy punya swiss buttercream sedap and tak senang cair.. i loike o)

    ReplyDelete
  14. ampoon cikgu..tak gossip dah..dose.. ngahahaaa...weh kak hana..aku jatuh cinta tau ngan kek spongebob nih..lama aku telek kek nii..i like...tengah pikior cemana nak buat kek lawo gitu..bestday anakanda bulan depan nih..hehhe

    ReplyDelete
  15. ala, cantiknya kek ni. dah penat2 buat kene potong plak. klu sy kene bwk tido 3 hari 3 malam, baru potong...

    ReplyDelete
  16. to faradean..
    salam fara... hahaha... puas aku duk belek adakah rupa bentuk towel seperti yg dikatakan.. hihihi..

    to hann..
    hahaha... lenkali kasi lentik lg la macam janggut! kahkahkahkah

    to peri pia..
    udah abes la auntie pia.. esok esok jerk la mama blikan span basuh pinggan! kikiki

    to cikmanggis..
    maceh opahhhh! mmuahh! tkpe tkpe.. janji opah tak lupa sama darwish! hihihi

    to DG..
    makasih DG! tapi masih banyak juga yang harus diperbaiki. nnti aku bikin cantik lagi ya! hihihi

    to iza..
    makacehh auntie izann! slamat ari rayaaaaa.. maap zahir batin juga!

    to love..
    hahaha... tenkiu love! ala susah2 ko blaja bli kat kedai jerk. lagi sonang cerita! kekekeke

    ReplyDelete
  17. to inaku79..
    hahahahaa... aku gelak guling2 baca komen ko nih! sesungguhnya ko ikhlas mengaku yang aku sememangnya cun! wakakakakakakaka.... adehhh ko nih na..g g la tdo dulu! kang esok ko drop la msg tuh! kakakakaa...

    to k.leen..
    wakakakakaka... aku setuju aku setuju! kikikiki

    to deliah..
    salam del..kang org persoalkan aku lg nape pooh kaler oren bukan kuning! hahahaha... ala ko try dulu.. sonang baitu jerk sebenonyer wat kek nih! ececece... cam bagos jerk aku berkata2 begitu! kikikiki

    to ida..
    tima kasih ida atas doanya. anak pompuan mmg kompom la tuh mintak baby dol. tp klu aku kok mcm ngeri nak wat kek ada patung2.. heeee...

    to auni..
    maceh macehhhh... hehehehe

    to rima..
    sejukkkk ati aku membaca coretanmu itu! wakakakaka.... tp aku takleh lawan ke`telur`an mu itew! hahahahaa... adehh rimm..aku sebenonyer dah kering idea nak wat kek apa. mujur ko bg idea aritu. terus aku tiru! hihi.. thanx ya! yep! aku juga setuju ngan swiss buttercream tuh! senang nak melepa.. kan kan kan.. ai loike too!! hehe

    to izahdaut..
    hahahaha...tau takpe.. tak baek gosip2! kikiki.. eh wat la.. ala sonang jo la.. kasi lukis mata, mulut idong pehtu lepa ngan buttercream. siappp! sonang ja kan kan kan... haa nnti g buat! kekeke

    to syuQ..
    3 hari 3 malam jugak ko tak bangun2 kang! hahahaha

    ReplyDelete
  18. cik hana tumpang tanya guna nozel no berape ek?...

    ReplyDelete
  19. to cplud miera..
    macehhhh... hihihi.....

    to are-u..
    kite gune nozel no 30. nmpk kicik ar sket.. klu cam rima wat tuh rasanya dier gune nozel 2C kot yg utk swirl cupcake. yg pastinya mentuk bintang. :)

    ReplyDelete
  20. Happy birthday to darwish, sedap namanya, semuga sihat dan jadi anak yg soleh.

    Hmm..cute sangat kek tu, sayang rasanya nak dipotong...

    ReplyDelete
  21. cantiknye..cane leh jadi aising cenggitu tuh? x pe saya tunggu lagi 4 thn kompom tempah kek ngan kak hana..(kater berjiran kan hihi)

    ReplyDelete
  22. Salam Hana,
    Selamat Hari Raya...Maaf Zahir Dan Batin....Selamat Hari Ulangtahun utk Darwish dan Daniel...moga menjadi anak yg soleh dan semoga berjaya di dunia dan di akhirat...Aminn.

    ReplyDelete
  23. Salam Kak Hana,
    Wah spongebob!!! santek2... rajinnya dia mengpaip satu satu krim tu sampai ler jadi spongebob peach tu ek.hehe... peach pon peach la kak. takpo santek jugak..
    Ijan

    ReplyDelete
  24. Naper kemas sangat ropa si Spanbob ni eh? Ish ish ish...cemburu i!

    Happy belated birthday Danial n Darwish

    ReplyDelete
  25. mmg kalah pun sifu cm ni..sgt2 la kemasnyerrrr....kalo taraf sifu, tatau ler ghoper cmner yer hana..tabik spring dr akk...hehhe

    ReplyDelete