Bahan-bahan
- 1 peket of Hokkien noodles @ mee kuning
- 1 peket of rice vermicelli, direndam dalam air hangat 10 minit dan toskan - xde
- taugeh
- 1 / 2 kg udang - rebus dan buang kulit
- 2 keping dada ayam - rebus dan siat
- 1 / 2 fish cake - hiris
- 3 biji telur rebus - potong dua
- segenggam sawi - celur dan potong2 - resepi asal kcg buncis
- 1 cili merah, hiris
- segenggam daun pudina
- segenggam daun kesum
- lemon - potong wedges
- minyak utk menumis
- Air rebusan ayam dan udang simpan utk kuah
- *5cm sepotong kunyit atau 1 sudu besar serbuk kunyit
- *5cm lengkuas
- *250g bawang merah
- *10 ulas bawang putih
- *20 tangkai lada kering, dibuang biji dan direndam dalam air panas selama 20 minit
- *6 cili merah - tak letak
- *6 biji buah keras
- *1 sdt rempah kari - resepi asal xde
- *50g udang kering
- *2 sudu makan belacan bakar
- *1 sudu besar serbuk ketumbar
- *1 serai, bahagian putihnya sahaja - hiris halus
- 1.5 Liter air rebusan ayam dan udang
- 400 ml santan
- garam dan gula secukupnya
- Blend bahan yang bertanda *. Panaskan minyak.
- Tumis bahan-bahan yang di blend hingga naik baunya .
- Kemudian masukkan garam,gula secukup rasa.
- Simpan satu senduk kecil untuk sambal.
- Masukkan air rebusan ayam & udang.
- Masukkan santan.Didihkan.
- Celur mee kuning.
- Hidangkan bersama telur rebus,hirisan fish cake,udang,daun kesom dan daun pudina, taugeh serta sambal tadi.
- Curahkan kuah kari..hmmm yum yum
weehh..dua tiga kali dah tulis komen.guna explorer ni mcm mcm hal la plok..kak hana...nak skiitt mee kari..napa plok futus jarum timbng nyer..dlm gambo peace tu tak de nmpk lemk terkumpul pun...tipu tawww..ke lemak nyorokkk..nk try la jugk.tpi klu tk de rice vercemil apa mende tu, terjejas tak rasa keenakkannya
ReplyDeleteto izahdaut..
ReplyDeletesape suh gune explorer! aku dah tendang jauh2 si IE tuh! lembab cam siput! wakakakakaa... uishhh tuh baju besoo.. tk nmpk lemak2 terkumpul! wakakakakaa... aku tak buh pong mee yg tuh! gune mee kuning jer... try la.. pasti menyengat!! jgn lupe timbang sebelom dan selepas makan! muahahahaa
aduhai,mentang2 dah bln syawal lapo memanjang hik2
ReplyDeletebln pose ok jer tgk gambo2 mknan kat sini
ntahnya,pia pong tgk cun aje k.hana ni :P
adeh, dh karang ayt elok2 kluar error plak...dh la guna henpon je ni. k.hana, sdp nmpk me ni, mesti wangi bau dia kn? tp klu kita nk buat kna tgu pkok ksum besor dulu sbb pokok ksum kita mmg sgenggam je pn yg ado, hahahaha...
ReplyDeleteto pia..
ReplyDeletehahahaa... maknanya perot kite nih bila2 masa dier lapo..tak kira bulan! yer tak? kekekeke... eh! ko jgn puji lebey2.. kang aku luper diri! lgpong aku xde duit dua posen nak bagi nih.. wakakakakakaa
to inaku79..
hahaha..syian ko.. aku ader byk stok daun kesum fresh dr kmpung br sampai minggu nih! nak?? yg pokok pong baru nak idop! aku arap kali nih tak kojol! hahahaha
eh, akak pos daun kesum dr msia? betul ke ni? lepas pulak kastam jepong? klu kt nz ni jgn hrap la....
ReplyDeleteto ina..
ReplyDeleteeh bukan pos lah! kirim kat adik student kat sini dier balik mesia raya aritu. mak akak kirim macam2 mende serai, lengkuas, kesum, kunyit, cili bagai.. fuhhh bestttt! kekekekeke
Aduh...sedap nya mee kari tu kak hana =). Terliur saya nengok. Hancus program diet..hehehehe
ReplyDeletekalu saya makan, gerenti bermangkuk mangkuk saya habiskan.kalau guna penimbang digital, confirm bagi bacaan "infiniti" sebab penimbang tak mampu nak baca berat saya lagi.hehehehe
tp kira ok la kak klu lps. kt sini pos ke, bwk sndri ke mmg susah skit la. jnuh kna soal jwb. nak2 klu pokok/tmbuhan ni. sbb tkut tbwk msuk organisma atau apa2 makhluk kcik ni la...knon2 akn mjejaskn psekitaran nz ni. nasib la. ptut la hri tu ada kwn bgtau ada customer dia dr jepong order kropok lekor sgera. rupa2nya xla rumit sgt kt sane yer.
ReplyDeleteSalam Hana...gembiranya hati saya kerana satu lagi kawan tummy yang sudi mencubai resipi ni :)
ReplyDeletewalaweii...aku nengok resipi berjela ni buat lemau sikit ni... tunggu ler angin rajin datang ekk... sementara tu bak ler semangkuk...kuah lebih..wakakakaka..
ReplyDeleteterliur mas tengok curry laksa akak tu....siap ada sambal....perhh....sedapnya...
ReplyDeletecompom dah abis ni....hu..hu...kita nak buka puasa makan pe ni....tengah memikir ni....
akak macam mana...dah makin sihat ke....
salam hana...uish,kecur terliur ngences aku dibuat dek hana ni...terasa nak slurp jerk mee kari tuh!!
ReplyDeleteto mrs nurulazmi..
ReplyDeletehahahahaa... buang karen jerk gune penimbal digital! nih aku ader penimbang getah scrap nih! baek punyerr.... muekekekeke
to ina..
cerewetnyer nz nih erk? bukan nak meracun biri2 ngan lembu diorang kan kan kan! mujur aku tak sampai nz.. kekekekekee
to tummy..
hi tummy... tima kasih atas resepinya. saya dan hubby sangat suka! nanti nak buat lagi... :)
to kak.leen..
ko nih kak! semua mende ko malas! camne la echah nak tambah sayang kat ko! kekekekeke
to mas..
arini dah ok sket mas.. tp mlm td menggigil juga tdo malam.. mas puasa yer? slamat bbuka mas..
to deliah..
salam del... haippp apa ngences2 kat blog org nih! lap lap! kekekeke...
tengok mee tu..
ReplyDeletedgn kening2 dgn air liur pun terangkat.
tpi air liur lebhi pada ngences!
yum yum yum.
wahh menarik nie..
ReplyDeletemelelehh ayaq liur..
leh buat menu utk open hse nie..
thanx for the recipe yer =p..