Bahan-bahan
- 1 ekor ayam - dipotong kecil
- sedikit serbuk kunyit dan garam
- 3 ulas bawang merah india*
- 2 ulas bawang putih*
- 1 batang serai* - hana tambah lagi
- 2 sm halia* - hana tambah kunyit hidop
- 1 sudu teh jintan manis* (bahan *----> dikisar)
- 1 sudu serbuk kari - takde dalam resepi asal.
- Garam dan gula secukup rasa - hana tak letak gula
- Minyak masak secukupnya.
- Gaul ayam dan sedikit kunyit dan garam.( dalam resepi asal tak gaul ayam dengan garam dan kunyit. Kunyit hidup dikisar dan letak semasa menumis).
- Panaskan minyak dan goreng ayam hingga separa masak. Angkat dan ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumis@kisar hingga naik baunya.
- Kemudian masukkan ayam dan biarkan hingga sebati. - Hana goreng hingga agak garing.
- Perasakan dengan garam dan gula.
- Angkat dan hidang.
bak seketul..hehe i ni pantang nampak ayam ayam ni..mesti mau je makan dia
ReplyDeletesat ar....kite goreng lg! yg tuh dah abess.. hihi.. eh tp sedap taw ayam nih! nanti bila2 try la.. kompom geget tulang klu dah kata suka ayam.. hihi
ReplyDeleteayam goreng!!bunyi upin dan ipin
ReplyDeletehihi
OMG!!!(oh menarik giler)hehe ingatkan herbal tongkat ali atau kacip patimah hehe..nak cuba jugak la..makan dgn pulut kuning sedap ni:)
ReplyDeletekiranya ayam ni disebatikan ngan rempah tu dalam kuali la yer kak..macam akak guna minyak lebih ke...nak buat ni....meleleh air liur tengok ayam akak tu, makan ngan nasi goreng sedapp ni....
ReplyDeletek.hana~ sgt sedap wooo ;)
ReplyDeleteto pia..
ReplyDeleteayam gorenggg.. seketui singgitt! bunyi pakcik jual pasar malam.. kekeke.. erkk mahal ker? hahaha
to cikmanggis..
hahaha... menarik OMG akak! kekeke.. tuh ar mmula pikir gtu gak.. rasanya sedap jerk makan ngan apa pong.. ratah pong sodappp! hehehe
to mas..
masa goreng mmula tuh gune minyak banyak. cam goreng ayam biasa. masa tumis jerk gune minyak sket.akak goreng sampai garing dan naik minyak. try la mas..
to miera..
mmg sedap woooooo... kekekeke
oooooooo...baru pahammm, biasa la kan pepagi ni...nasi goreng pataya tu tengah menanti untuk di ngappp....he...he..maceh kak....ni yang sayang kat akakkk....memang nak try ni....
ReplyDeletehana,akak dah bawak lari seketul ayam ni..kira halal lah ya..nak makan dgn nasi pattaya mas tu..akak pinjam darwish sekali ya..sebab akak nak laga2 pipi dgn dak debab tu..tu pun kira halal gak ya...:D
ReplyDeleteResepi yang sedap dan sihat. Terima kasih.
ReplyDeletekak hana, udah tu ayam tu tak garing sangat la ye?moist moist gitu... mcm rendang yang dikeringkan ke?
ReplyDeleteto mas..
ReplyDeletehehehe..sayang u too! hehe... selamat mencuba mas.. nasi pataya campak sini sepinggan... hehe
to kak.anym..
hahaha... halal halall... tuh darwish jgn lupa pulang balik! kang klu tak nak pulang, tulun ushakan nenen wat dier.. kikikiki
to tanamera..
tima kasih kembali sbb sudi singgah sini...
to izahdaut..
haah mcm rendang dikeringkan.. ayam tuh moist kat blah isi je.. luornya garing! klu ko tak garingkan jd rendang kang..
semekom...kak hana, kak mas suh dtg mintak aym herba. nk mkn dgn nasi grg pattaya...org pesan kena bagi ni,lallallaal.....
ReplyDeleteto mimiey..
ReplyDeletewlm.. utk mas aku dah siap2 packing nih! utk ko, besok aku bagi! lalalalala... wakakakaka....
Waaa.... nak juga try, guna itik boleh tak?.hahaha
ReplyDeleteSalam kak hana..
ReplyDeletesedapnye ayam herba..ada tgk gak kt uma k.suzi..
kompom dah abes dah nikan:)
hana....bak sikit ayam tu, ida kat sini dok jimat2 jer guna serai..yg frozen tu ada,kedai dia jauh...terpaksa la berjimat...kekadang kurangkan menu mskn yg berserai hi..hi
ReplyDeleteUsih sedappnye!! kena try ni..sekarang nak amik gambar tak berapa sempat la kak... terliur tengok gambar2 youuu yang santek2 tuh.... huhuhu
ReplyDeleteIjan