Wednesday, October 27, 2010

Puding Laici

sana sini sinun sinin senan telah mencuba resepi kak.liza nih... semalam baru terpanggey nak mencubanya. alhamdulillahh teramat la sedapnyerr.. wat izahdaut dan jugak kak.nor yang sedia menanti dari semalam, silalah amik fuding yang ada nih... dun wori la..tak abes lagik.. yg makannya cume aku ngan danial jerk.. hubby ngan danish susah sket nak diduga bab2 puding nih.. darwish plak makan ciput2 jerk.. dier godeh2 sendrik abeh ancuss dbuatnyer.. suapkan tak mo plak.. yg masuk mulot hentah bape sen no lah.. budak nak meng`explore` dunianya.. biorkan ajer.. hihi... wat setengah adunan dari resepi asal kak.liza.. yang bawah nih resepi cnp dari blog kak.nor. sape lom cuba, meh pakat2 menerai.. sedappppp... bg yg berada di negara musim sejuk, dinasihatkan supaya menikmati puding ini di depan heater anda.. muahahahaha...

RESEPI PUDING LAICI
Source : Chef Hanieliza

Bahan-bahan

  • 10 gm agar2 serbuk atau 1 paket agar2 biasa [28 gram]
  • 6 gelas air
  • 11/2 cawan gula
  • 1 tin susu cair
  • 1 tin laici dalam tin... [mesin sikit]
  • 1 tin laici [untuk hiasan]
Cara-cara
  • Masakkan agar2 serbuk atau agar biasa bersama air sehingga mendidih.
  • Masukkan gula. Biarkan mendideh lagi. [jika gunakan agar biasa kena tapis]
  • Tutup api. Masukkan air laici dan susu cair.
  • Tuangkan dalam acuan [terpulanglah nak acuan besar atau mangkuk kecil]. Bila dah sejuk masukkan dalam petisejuk.
  • Hidangkan bersama buah laici yang diasingkan tadi.
NOTA
Puding laici ni agak lembut sedikit...so kalau nak makan potongkan [jika gunakan acuan besar] atau tuangkan dalam bekas dan gunakan sudu kecil untuk memakannya.

Hana ikut sukatan kak.nor.
  • 1 paket agar2 serbuk (10gm)
  • 5 cawan air ~ cawan metrik
  • 8 sudu besar gula ~ lebih kurang 3/4 cawan metrik
  • 1 tin susu cair (400ml)
  • 1 tin laici ~ dimesin/blend dgn 1 cawan air laici dlm tin
  • 1 helai daun pandan ~ ni k.nor tambah - hana tak buh
Note dari kak.Nur
  • blend laici dgn 1 cawan air laici. Blend kejap jer jgn sampai lumat/halus.
  • lebihan air laici tu K.Nor jadikan kuah masa makan puding tu (sejukkan dulu utk dptkan rasa yg lebih nyaman masa makan hehe)

20 comments:

  1. kak hana, mas buat fruit jelly, tukar nak...memang sedapp puding laici tu. memang ada plan nak buat lagi....tapi rasa akak punya dulu la....he..he..

    ReplyDelete
  2. hmmmm...nmpk gaya hala tuju pemikiran kita sama wlpn lain tanah air,wakakkakakak.... camne la makcekkkk tau mie pn nk buat puding laici,tapi versi dangdut punya. kak hana mai skodeng ye tadi,lalallalala....

    ReplyDelete
  3. sah aku skali telan je yg dalam bekas kecik2 tu...hahaha... minggu ni nk cari laici hosen lah... beli 4 tin!!!muekeke

    ReplyDelete
  4. Yummy..makan sejuk2 sedap tuh...

    ReplyDelete
  5. Salam. Pandang ajer dah rasa sejukkkk.

    ReplyDelete
  6. memuding leci ye hari ni,gulp :D

    ReplyDelete
  7. uikkkss... berkenan la.. ade lagi tak? baca kat atas tu, kata tak de sape nak abiskan.. kekekeke.. kim kim kirimmm.. :)

    ReplyDelete
  8. nasib baik dia ada spare utk kita kan izah.. hehe.. aikkk apasal nama ku udah bertukar ek? hehe

    psst!! berapa tin laici lg yg tinggal tu? takper.. order dgn mek siam aje kan haha

    ReplyDelete
  9. hohohoh dah smpi jepang ye itew puding ,semalam knor dok menggoda akak suruh buat bila nak panaskan enjin ni

    ReplyDelete
  10. to mas..
    mas cepat buat mas.. mmg sedappp! hihihi... nah! ader lagik bekas yg besaq tuh..

    to mimiey..
    tuh sbb ko suker berdangdut kan? wakakakaka.... tp lebih kurang jerk la ngan yg dangdut tuh..akak dh penah try yg tuh..

    to izahdaut..
    hah! hambik ko! sampai 4 tin nak borong.. lantak ko lah! pehni jgn bising psl kalori er? lepuk ko! wakakakaa

    to ibh..
    sejuk2 dengan cuaca yg sejuk gegege.. ok gak taw! kikikiki

    to kak.azian..
    salam kak.yan... hihi.. haah la kan.. terasa kesejukkannya lam tekak.. sedap kakk.. jom makan! hihi

    to peri pia..
    smlm pia.. bukan arini.. hihihi

    to jassnani..
    adaa... yg bekas beso tuh jerk yg lom abes..klu ikutkan cuaca panas mmg skali hadap aku bleh abeskan! nih sbb cuaca sejuk tuh yg slow sket.. tp sbb nak makan punyer pasal, aku buat ajer! pedulik hapa ngan cuaca! kikiki

    to kak.nor..
    eh! silap er? bukan U er? O er? oooooo... kekekeke.. selalu silap tulih kak.nur ngan kak.nor.. haiihhh tuka nora lah! wakakakaka

    ade dah stok kat kedai sini.. tp yg bestnyer tak macam meksiam punyer.. tuh yg tk syok! erkkk.. tk mo la nyusahkan org tuh.. dh ramai org nyusahkan dier.. sian dier.. kikikiki

    to chikmimi..
    akakkk..mmg wajib buat!! g cepat stat enjin! kekekeke

    ReplyDelete
  11. Aduhhh hana...hari ni ko pulok memuding laici ni yer...buat tekak aku basah dah nih...asik2 telan ayor liuq...kekekek..aku ni sama ler juga akalu buat puding gini2 ni tekak aku jer yg laju masuk...laki aku dan anak2 mmg susah diduga tekaknya...udahnya kalori aku yg bertambah2..hukhukhuk...

    ReplyDelete
  12. hahaha..ayt yg last tu yg xtahan tu..sila menikmati di depan heater anda..aduiyai..mmg sujuk sgt kan kak..pg td je dah jd 0 C..xtaula smpt x kami nak berkouyou weekend nih..

    kot ade lg, bgla kat sy jugak..nak buat,tp takut gigi ni jd beku..ekekeke

    ReplyDelete
  13. salam hana. ni kalau buat utk suami yang sdg demam tu sesuai tak? dia suka makan puding.

    ReplyDelete
  14. to ezadlieza..
    hahahaaa... senasib la kite... sbb tuh la kan mak diorg nih asyik membesaaaa jerk! kan kan lieza khan khannnnn.. kekeke

    to kamalia..
    haha.. kat sana lg la sejuk! kitaorg pong ntah nyempat ntah tak nk berkouyou.. asyik ujan memanjang.. klu teriingin wat ajer lia.. dulik ah ngan sejuk sejuk.. kikiki

    to kakchik..
    salam kakchik..klu ikut pendapat kite kan kak, kita belasah ajer apa yg dier suka! takpe..wat obat! hihihihi....

    ReplyDelete
  15. YA ALLAh tengahari2 ni Hana buat aka terliuq je.. Sedapnya.. kalau duk sebelah umah, sure boleh ngecek kat hana..

    ReplyDelete
  16. *luku paler kak hana... hihi! cakk! tak rindu pengembala kambeng ker? muehehehehe! dah lama tak makan puding laici.. tumpang voleyy? tumpang ngan darwish pon xperrrr.. hikhikhik

    ReplyDelete
  17. Wow ini puding memang manyak sedapppp.... makan depan heater kalu, semangkuk besau pun belum tuntu cukup. hehhee
    ijan

    ReplyDelete
  18. Wow ini puding memang manyak sedapppp.... makan depan heater kalu, semangkuk besau pun belum tuntu cukup. hehhee
    ijan

    ReplyDelete
  19. tu diaaa.. skali dia posing :)
    npk sedap Hana :)

    ReplyDelete
  20. haha klakar la kak hana nih..tp mmg betul kene dok depan heater la..hihi

    ReplyDelete