Monday, October 4, 2010

Blueberry Buckle

Salam semua... tima kasih atas kunjungan u olls ke blog hanamemories. maap yer komen n msg tak sempat di reply satu persatu. semalam kebizian sedikit. sempat ngadap pc sekejap2 jerk... InsyaAllah arini akan cuba membalas kunjungan kalian. tima kasih... meh jemput makan kek sedap nih! ala english cake gtu! mudah jer nak buat... resepi intai2 dari foodnetwork. kes nk ngabiskan blueberry fresh la nih. jumpa plak resepi yg mmg teringin nak dcuba...

Ingredients
Cake
  • 1/2 cawan butter - suhu bilik
  • 1/2 cawan gula
  • 1 biji telur
  • 1 sk esen vanilla
  • 2 cawan tepung gandum - hana buh 1cwn gandum+1cwn tpg SRF
  • 2 1/2 teaspoons baking powder - hana buh 1sk je sbb campur tpg SRF
  • 1/4 sk garam
  • 1/2 cawan susu segar
  • 2 cawan blueberry segar

Streusel Topping

  • 1/3 cawan gula
  • 1/3 cawan tepung gandum
  • 1/2 sk serbuk cinnamon
  • 3 sudu besar butter tanpa garam - butter sejuk dr peti ais


Cara-cara

Cake
  1. Panaskan oven 350º F.
  2. Pukul butter dan juga gula hingga kuning dan berkrim. Masukkan telur dan esen vanila. Pukul lagi hingga kembang.
  3. Ayak bersama tepung, baking powder dan juga garam. Masukkan ke dalam adunan tadi berselang seli dengan susu. Kacau rata. Masukkan ke dalam loyang yang di alas dengan baking sheets, ratakan dan taburkan blueberry di atas adunan.

Streusel Topping

  1. Dalam mangkuk kecil. campurkan tepung, gula dan serbuk cinnamon. Masukkan butter dan kacau menggunakan garfu hingga menjadi crumble. Taburkan di atas blueberry tadi.
  2. Bakar 45-50 minit. Sejukkan di atas redai sebelum disajikan.

27 comments:

  1. Uish, sedapnye! Nak beli blueberry fresh kat cni payah tul...haishhh..;)

    Taking the slice for me!!! Brought U some crumbed boxing chicken..hehee :D

    ReplyDelete
  2. tuu banyok lagi bluberi tak habis lagik tu.tergolek golek jek..buat la seketul kek lagi, pos ke ampang ye ...nenek aku kata jangan membazir buahbuahan, tu la masa beli ikut nafsu, beli banyak2, pastu golek2 je kedekut nak baling barang 2,3 kilo ke ampang niha..kahkahkah..amikkkkkk

    ReplyDelete
  3. to love2cook..
    kene tanam pokok blueberry kot love! meh amik benih.. fuhh fuhh sket bior cepat tumbuh n bbuah! muekekekeke... ayam??! nak nakk... kompom lepas nih mem`boxing`! kikiki

    to izahdaut..
    weiihhhh tuh darwish punyer! dier suker makan cenggitu jerk! aku ngecek la sket wat kaber gambo aku! tuh pong sekejap sekejap dier dtg meja tgk yg tergolek2 tuh sambil ckp `nak nak nak...` huh! takyah mintak lah.. ko mintak sekilo pong darwish tak bagik! wakakakakaka...

    ReplyDelete
  4. bilalah saya hdk belajar buat kek mcm ni..huk huk..xpandai..

    ReplyDelete
  5. to sarahnajwan..
    try la sarah...lom cube lom tau... senang jer kek cenggini. nnti lama2 pandai la tu... :)

    ReplyDelete
  6. kak..sedapnya..pos ke sini..hehe..nak jugak..nak buat tp xder microwave..kak resepi makaroni..dah jadi tq kak..saidatul mkn dgn kenyang..suka sy tgk..lap u sis..

    ReplyDelete
  7. to dieha..
    meh amik nih! banyak lagik... kek nih tak bakar gune microvawe dieha. gune oven biasa je.. alhamdulillah saidatul kenyang. pandai mama dier masak! lap u too... :)

    ReplyDelete
  8. isshhh..ni yang nyampah ni,dia guna buah yg takde dlm kebun kita..huhu..
    tak kira ari ni nak gadoh gak ngan darwish..aunty nak sikit sayaaaang..bagi lah ya..nnt mama belikan lagiii banyak..kekekeke

    ReplyDelete
  9. salam kak..
    igt kete je ada buckle..hihi
    bestla kan ada blueberry fresh..kt sini MGB tu kdg2 ada..kdg2 x..
    apa2 pun sy nak sepotong ye..

    ReplyDelete
  10. Salam Hana,

    ingredients dia nampak cam simple je kan..boleh cuba lah kot

    ReplyDelete
  11. waaaa.. nampak sedap.. nak sikit....

    ReplyDelete
  12. sadap! tapi blueberry mahal sekali :(

    ReplyDelete
  13. salam kak hana...

    uisy terliur KU dibuatnya kak tengok kek ni...hehe.... Selain daripada blueberry ni ape lagi yg kite boleh guna ye kak? Almaklumla kat sini memang xdok benda tu yg fresh...

    ReplyDelete
  14. alahai resepi lama xdan belajar...da ada resepi baru...bila la diri ini nak belajar buat kek..nmpk sedap betul kek ni.huhuhu

    ReplyDelete
  15. to faradean...
    salam fara.. hahaha... kek pong harus ade buckle taw! jgn main2.. kekeke...kat sini pong ikut musim gak fara..time bukan musimnyer susah ler nak jumpa..mahal pong yer jugak!

    to kak.yan..
    salam kak.yan.. haah kak mmg senang baitu..bahan2 pong tk rumit. bila2 try la kak..mudah2an kene ngan selera akak..

    to mam mirza..
    banyak pong boleh! sedap nih! hihi

    to tummy...
    kat sana pong mahal juga yer tummy? kat sini time musim murah. time tak musim mahal juga! hihi

    to kerudung ungu..
    salam KU..boleh ganti ngan mana2 fruit yg KU suka contohnya buah peach, epel, stoberi, rasberry, cherry, kismis pon boleh!

    to arezura..
    kene tepuk dada tanya selera. :)

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum kak hana....tengah2 hari ni jadi lapar tengok kek akak tu, tak mo minta sebab ari ni mas puasa...nak curi blueberry yang bersepah tu 4 biji buat buka posa nanti, darwish tak perasan tu kurang 4 biji...he..he..

    ReplyDelete
  17. k hana berapa inch nya pan akak pakai... best nya blueberry fresh...

    ReplyDelete
  18. sedapnya kak hana...

    ni yang jeles ni...

    nak cuba jugak wat malam nih...

    bule tak???

    ReplyDelete
  19. alaaaaaa... saja la tayang bluberi segar tu. tayang buah doyannn kang kangg. akekekekekkeke

    ReplyDelete
  20. to mas..
    waalaikumussalam mas..mas puasa lagik mas? rajen mas... slamat bbuka.. amik la 4 bijik tuh..xpe darwish baek ngan auntie mas.. kekekeke

    to kakyan..
    salam kakyan... selamat mencube.. hehe

    to wanis..
    selamat mencube juga wat wanis.. :)

    to pearlnscraf..
    akak gune loyang 18cm. selamat mencube pearl! :)

    to beatty..
    bule.... tadak hak klu nak mencube.. silakan yer.. lama tak nampak beatty.. sihat?? selamat ari raya versi terlewat! hihi

    to jiya..
    lepuk tokey kamben! biasa dier! wakakakakakaaa

    ReplyDelete
  21. mboi mboi mboi....anak omak ni pandey maasak nooo......cedapnyer nampak blueberry fresh tu inside out kek...kat sini xder lak yang fresh kan, susah nak carik....guna ape eik ganti....:)blueberry ni hana?

    ReplyDelete
  22. kita baru pas bersalin kak..dapat baby boy..dah banyak terlepas posting2 akak nih...

    nak kena selak2 balik nih...

    bule kan????

    Anyway..selamat hari raya jugak..

    ReplyDelete
  23. to ayu safieza..
    salam ayu... ishh xde la terer.. ayu lagik terer tuuu... leh ganti ngan aprikot ke, buah peach ke, epel ke, rasberry, stoberi or apa2 buah yng masam2 manis la agar sesuai ngan citarasa kek tuh nanti..

    to beatty..
    alolololo.. tahniahhh! ade baby baru ghupernyer! patut la lama tak nampak. slamat berpantang yer beatty! ciumkan bb tuh! kompom comeyyy....

    ReplyDelete
  24. Gebus nye kek.. macam tuan die. hehe... kite selalu beli frozen blueberry. tp bila dah thaw freeze, mentuk pon dah lari. tak ropa blueberry dah :D

    Ijan

    ReplyDelete
  25. mane nak dpt blueberry fresh ekk...cam sodap je..

    ReplyDelete