Bahan-bahan
- 3 ekor ketam - belah dua dan cuci bersih
- Serbuk kunyit
- Garam
- *1/4 bawang besar
- *2 ulas bawang putih
- *1 inci halia - bahan * tumbuk@kisar
- 1 sb cili kisar - jika ingin pedas
- 1 sb sos tomato
- 2 sb sos cili
- 1 sk sos tiram
- 1 biji telur
- Garam dan gula
- Hirisan daun ketumbar
- Gaul ketam dengan serbuk kunyit dan garam.
- Goreng sehingga ketam bertukar kemerahan atau masak. Angkat dan toskan.
- Toskan minyak. Tinggalkan sedikit utk menumis. Tumis bwg besar, putih dan halia hingga naik bau.
- Masukkan cili kisar. Kacau sebentar. Masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram serta air sedikit. Perasakan dengan garam dan gula jika suka.
- Masukkan ketam goreng tadi dan gaul mesra. Kecilkan api, kocok2kan telur dan dalam mangkuk kecil dan tuang ke atas ketam. Gaul sebati.
- Angkat dan taburkan hirisan daun ketumbar.
Uish sedapnya,yum2
ReplyDeleteketam yg dibeli,byk telur tak?hihi
haha... sini bli dah siap potong bersih suci. tak sempat nak ngendap jantan ke betina. kekekeke.. bila dah masuk koli, ketam nih bertelur ayam! sunguh pelik tp tak ajaib.. hahaha
ReplyDeleteHehehehehe...ketam bertelur ayam memang sedap =). Kak hana..nak sikit!=). kalu dah abis, buat lagi.hehehehe
ReplyDeletetak aci.... dah abis baru tunjukk...mesti tak nak mas kacau akak makan ngan che hamzah..akak...sape yang gigit kulit ketam tu, sape yang disuapkan isi ketam tu....he..he...menyibukk ni...
ReplyDeleteKetam goreng bertelur pulak... mana cucu nenek nie ha.. baik2 makan ketam taw.. nanti dia kepit mulut darwish... cakap kat mama... nenek pesan makan ketam hati2 erk...
ReplyDeleteCepat sekali si hana masuk post baru hehe. memang suka ketam tapi saya seorang saja yang tau makan :(
ReplyDeleteNampak begitu enak sekali!
smlm nk anto kek xjadi,meh anto ketam tu la..xpe,darwish xkeeessaaahhhhh!!!jgn ikut jln india lak,ikut jalan mesia tau...specific lagi,ikut jalan kota bharu,konpem smpai!!
ReplyDeletesmlm nk anto kek xjadi,meh anto ketam tu la..xpe,darwish xkeeessaaahhhhh!!!jgn ikut jln india lak,ikut jalan mesia tau...specific lagi,ikut jalan kota bharu,konpem smpai!!
ReplyDeletesalam hana,
ReplyDeletehanaaaaa...kalau masak tu boleh tx hulur kat akak sepiring...terliuq lah tgk hananyer masakan...sedap2 jer di mataku ini...
adeeh...!pedih perut nengok ketam tuh...dah habis baru nak cerito...haha..
ReplyDeletesedap ya hana..ermm..makan le byk2 pasni garu2..
sama lah mcm ketam yg jual2 kat sini! sume dah dbersihkan tak sempat nak tgk jantan betina! wakakakaka....
ReplyDeletehuh patutlah ketuk pinto sonyap yo... leka ratah ketam he he he.. x pernah wat resepi tu.. selalu wat masak lemak cili api ngan berlado.. kena try kocok telur tu... hehehe..
ReplyDeleteYa Allah.. lindugilah aku dari ketan goreng bertelur... amin..
ReplyDeletehehehe.. no ni kak. mementang aku kat sjung jarang makan ketam. meh kak ikot aku balik sabah kita tibai ketam bebanyak... sorggaaa oitt
dah lama tak makan ketam nihh...bila tgk harga ketam kat jepon ni..waduh2..2 3X fikir nak beli..ida ambik ketam bertelur ni je la..mintak ye na.
ReplyDeletehana .. share la ngan kita resepi sup ketam tue
ReplyDeletepearl..resepi sup ketam tuh dah ada lam blog nih. try search kat tepi tuh yer..
ReplyDeleteAdus...kalau tengok ketam rasa macam ada anak panah kat perut...pedihhh lapaaarrrr je.... hahahhaa... kak!!! kite tak makan lagi ni.nak ketam bertelur jugak!!!!
ReplyDeleteIjan