Saturday, November 13, 2010

Blackpepper Beef with Capsicum

menu nih ntah jaman perang hapa haku tak ingat... lama sangat terperuk lam folder... yang pastinya daging nih sodapp.. cume aku wat terkering.. resepi dari CMG aka mat segala mat tuh! yang penting dier bukan mat cabuk! haiipppp jgn main2 ngan mat.. kekekekeke... maceh mat...

Bahan-bahan
  • 500 daging batang pinang, hiris , cuci dan toskan
  • 2 inci halia*
  • 1 camca besar penuh lada hitam biji*
  • 3 ulas bawang putih*(*ditumbuk lumat)
  • 3 camca besar kicap cair
  • 1 camca besar sos tiram
  • 1/2 biji red capsicum, hiris kasar
  • 1/2 biji yellow capsicum, hiris kasar
  • 1/2 biji green capsicum, hiris kasar
  • 2 biji bawang besar hiris berbaji
  • 2 batang leek, potong kasar
  • 1/2 cawan air
  • 1/2 camca besar gula
  • Hirisan daun sup, untuk hiasan
  • Bawang goreng untuk hiasan
Cara-cara
  1. Daging tadi diperap bersama bahan tumbuk, kicap cair dan sos tiram selama 30 minit. Simpan dalam peti sejuk.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan leek, kacau dan tuang daging perap bersama jus2nya sekali. Kacau rata dan kecilkan api, tuang air dan masak hingga daging lembut.
  3. Masukkan capsicum dan bawang besar, gaul rata dan tambah gula. Masak hingga capsicum sedikit layu. Rasa dan jika kurang masin boleh tambak sedikit lagi kicap cair. Biar pekat sedikit. Angkat dan tabur dengan hirisan daun sup dan bawang goreng sebelum dihidangkan

12 comments:

  1. Salam Hana,
    Daging masak mcm ni mmng sedap..ratah2 gitew jek....kalau akak masak mesti double daging tu...sbb anak2 dah besar...selera mcm orng besar gaklah....hi3..

    ReplyDelete
  2. mas pun suka daging masak gini.....senang kan kak....
    haa...kluar gi mana tu..he..he..

    ReplyDelete
  3. tk kisahlah zaman bila pun tp rasanya daging macam ni memang sentiasa jadi kegemaran and sooo easy to prepare and then ngap :D

    ReplyDelete
  4. ponnnnnnnnnnn..kak aku datang bawang piring ni..hu hu maknanya apa..sila jawab..kih kih

    ReplyDelete
  5. Salam Kak Hana huh dapat gak tembus Dapo Akakni... nah erma bawa Tempe Goreng.. tukar jom ngan daging blackpepper tu... he he he

    ReplyDelete
  6. ya Allah... sedapnyaaaaaa kak!! terus rasa lapaq nih. nak buat jugak lah, tapi tunggu balik kampung raya haji nanti. :)

    ReplyDelete
  7. lada benggala sgt sedap di mkan :)

    ReplyDelete
  8. salam k.hana, sy silent reader takde blog. semoga sht n happy selalu. nak tanye psl kek puding karamel tu. dlm method ade tulis tuang air suam dlm dulang oven, bleh terangkan sket? tuang air dlm dulang, then ltk my cake pan dlm tu ke mase baking?sy baru dlm baking2 ni .terima kasih, suke bc blog ni.

    ReplyDelete
  9. to kak.yatie..
    salam kak..hihihi... xpe kak..janji diorg selera nak makan... kite pong suker yg senang2..yg penting sodappp! kan kak kan.. hehe

    to mas..
    da balik da... jalan2 ngurat pakwe jerk! kekekekekee

    to zarin..
    hahahaha.. i agree with u! ngan nasi putih sajer pong jadik! kan kan.. tak payah nak susah2 lauk lain.. hihi

    to kerull..
    erk... piring tuh nak kene basuh ker? takpe takpe... sabun basuh pinggan aku byk! wakakakaka

    to halamanku..
    salam ma.. awat? ko ikut jalan short cut ker jalan besor? traffic jam kot! kekekeke.. huwaaaa tempe! xpe xpe.. aku ada dua bungkus lg lom goreng! kekeke

    to amal..
    selamat mencuba mal.. n selamat ari raya aji! ade lebey2 daging korban tuh meh ler sedekah kat aku nan jauuuh nih! hihihi

    to pia..
    kat umah nih aku sorang jerk yg gheti makan.. diorg nih jakun tahap cipan! kekekeke

    to aishahuda..
    salam aisha.. tima kasih kpd pembaca senyap2 cam aisha.. a`ah.. letak air tuh dalam dulang..kemudian letak loyang yang dah isi kek tuh ke dalamnya.. air jangan byk sgt yer.. cukup sekadar 1/4 drpd tinggi loyang.. dengan erti kata lain, kukus dalam oven atau kaedah waterbath..

    aisha leh tgk contoh bakar cheesecake yang menggunakan kaedah waterbath. lihat link bwh ni ye.. tp yg nih menggunakan loyang springform.kene balut aluminium foil utk elakkan air masuk dalam loyang. klu utk kek karamel tuh elok gune loyang biasa. tak payah nak balut aluminium mcm dlm gambar. http://www.foodnetwork.com/recipes-and-cooking/tips-for-perfect-cheesecake/pictures/page-2.html

    ReplyDelete
  10. Hahaha, baru2 ni ada tambah lagi..."mat ketat"..aduhh, tau lah aku teruna kannn..keji jee org yang paggil aku mat ketat tu....cehhh!

    ReplyDelete
  11. jazakillah sangat2 ats tunjuk ajar, sy budak br belajar. hehe. insyaAllah aishah akan cube buat. tq again, byk tlg saya,dah few resepi sy cube dr blog ni, yela awal2 kahwen ni nak jugak tambat perut suami kan..hehehe.suke tgk gambar anak bongsu akak tu...comeyyy. =)

    ReplyDelete
  12. to matgebu..
    hahahahahahaa... gli ati aku nk tergolek2 dbuatnye.. pehtu klu dh kawen kene ubah la mat erk..`mat longgar`! kahkahkahkahkah

    to aishahuda..
    sesama... neber mind..sharing is caring.. hihi..bagos la camtuh... nnti cik hubby bertambah sayangggg... hehehe..
    *anak bongsu kim salam.. hihi

    ReplyDelete