Sunday, November 14, 2010

Kek Pisang Marble Coklat

salam di hari minggu buat semua... akceli malam tadi duk godeh2 pisang yang dah naik lebam tu.. punyer la fenat melapis satu persatu.. hasilnyer kok cenggituuuuu.... huwaaaaa..mencik taw! tapi ada apa pada paras rupa, asalkan rasanya begitu selera.. yer tak??! *huh! ayat sedapkan ati... hahahaha.... jom layan kek sedap nih! dah banyak kali gune resepi sofinar nih.. leh tengok SINI. cuma kali nih aku marblekan jerk ngan coklat. sedap woooooo... aku tambah susu segar sbb nak bagi lagi moist.. mmg syok!! fuhh! masuk bakul nampakk.. haha.. leh tengok hasil noorsha yang da try memarblekannya jugak.. santek tuh santekkkk.. jeles haku!

ecececece..punyer la ensem bergaya berbelang2 di atas..
udahnyer??! hahahaha..zebra tak sudi... kesian makcik..huhuu

Bahan-bahan
  • 150g pisang emas - dilecek - hana lebihkan 40g utk lebih rasa pisang
  • 180g tpg gandum- hana campur ngan tpg mixpancake (tpg gandum 90g, tpg mixpancake 100g)
  • 180g gula halus - hana kurangkan 150g je
  • 3 biji telor
  • 120ml minyak masak
  • 1 sudu teh ovelate
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh baking powder
  • secubit garam
  • 2 sudu besar susu segar- yg nih hana tambah
  • 1sk coklat emulco@ 2 sudu besar serbuk koko bancuh dengan 1sb air panas > bancuh jadikan pes
Cara-cara
  • Campur semua bahan di atas kecuali coklat dan putar dengan mixer hingga sebati dan adunan nampak putih gebu.
  • Bahagikan kepada dua bahagian. satu bahagian campurkan pes koko@coklat emulco. Kemudian marblekan ikut suka ke dalam loyang yang telah digirs dengan minyak.
  • Bakar 170-180 darjah selama 40 - 50 minit
  • Pastikan adunan separuh loyang kerana kek biasanya naik sekali ganda.

nih yg aku buat baru2 nih utk jamuan..alhamdulillah sudi jugak marble tuh! haha

21 comments:

  1. mengancam tul tgk kek marble tuh!!!

    ReplyDelete
  2. fuuuuyooo..tengok kek tu cantikkkk la..bila dah potong, nape zebra tu 1/2 jer kak...mana gi zebra kt bawah tu...
    takk pe...agaknya zebra tu gi cuti2 mlaysia tu,he..he...janji mas tengok jer dah commpomm sedappp....
    kak hana, nak ngendeng 4 ketoi....buat maniskan mulut lepas makan mee hailam tadi..

    ReplyDelete
  3. to watie rose..
    meh la jemput makan watie.. sedap kek nih wpon tk lawo.. hahahaha

    to mas...
    mas... kuda tuh dah lari jauh la mas.. aku sempat gapai kulit dier jerk! kesian aku kan kan... nah! amik setengah ketui jerk..yg lain aku punyer.. wakakakakaka

    ReplyDelete
  4. Haiyooooo, cunnye kek tu kak! Love will never be able to marble like that! :D

    ReplyDelete
  5. hana dear....jgn mencik tau......itu zebra pra matang....janji sodaaaaaaaaaaaaaaaap!!! He................errr...ke dah abis di ngap????

    ReplyDelete
  6. to love2cook..
    loveee...lom cube lom tau! ai think u can do it..kompom lg cung melecung cam ashika.. hihihi.....

    to ayu safieza..
    hahahaha... bagos ar statement tuh..zebra pra matang! hihihihi... mmg sodap banget yuu... lom abesss.. ado laie.. meh meh aku suapkan! alololololo bucuk bacin ayuuu.. kikiki

    ReplyDelete
  7. Wowww...belang ghimau..mau mek rebit melompat gedik's kalau dia nampak nihh..hahaha...

    ReplyDelete
  8. omg cantiknya kek pisang tuh..i baru je buat another batch of banana crumbs muffin...since pisang ada byk lagi ..nak try buat yg ni plak la.sure my kids suka...tx kak hana,for sharing this recipe :)

    ReplyDelete
  9. yg penting sedap, ngko bercerita pong dh wat aku telan air luir, apa ada pada rupa kan3... hiks! belang zebra mcm dh terkene sambar petir jek... hahahhahaa... ampn mekkkk!!!!!!

    ReplyDelete
  10. Salam Hana,
    Kek pisang.... Hana marblekan, Buttery Orange Cake...akak marblekan....ikut suka suki jek....nasib baik akak punya cungg....hah3...jngn mareeee....apa pun cantik rupa kat atas permukaan tu, dan yg penting menjadi dan sedap...tul tak...

    ReplyDelete
  11. ting tonggg Bedahhh!!

    aku suspek kek ko kena sumpah dek kuda belang dah niii....ekekekeke

    menurut firasat aku, ko kena rentikan buat mende belang2 ni 2 tahun :P

    ReplyDelete
  12. to matgebu..
    wakakakakakaka... nih kulit rimau jerk mat yg aku dpt..bdn ghimau tak dapat! kak rebit dah amik! kakakaka...

    to rina..
    ur welkem.. try la.. arap ur family will like it! tp bg akak mmg suker sgt dengan resepi nih.. slamat mencuba rina. :)

    to anawahid..
    ampeh lu minah! kejap lagik petir sambung menyambung ke batu pahat! wakakakakakaaka

    to k.yatie..
    salam kak.yatie..hahahaha... bukankah org yg suka suki itu kretip gamaknya! kan kak kan.. mmg jeles akak wat menjadik.. kiternyer sob sob sob..

    to TTM..
    hahahaha... weiihhhhhhh! siyessssssssssss..pehni mmg aku cuti 2 taun! huhuhuhuuuu...

    ReplyDelete
  13. marble xjadi xpe, asalkan makannya jadi.... yg penting, masuk mulut dan buuurrpppp, alhamdulillah...kenyang....makcekkkk,nak 2 keping. rini xnak mintak byk2, dh kenyang mkn nasi kerabu...

    ReplyDelete
  14. tak kesah arr..kek cakar zebra ke cakar rimau ke kan..janji sodap..aku tgk ko dah potong sebijik, tu ko makan..yg belen pat blakang tu aku sapu..muehehehe..

    ReplyDelete
  15. salam hana,wahhh kek pisang marble lagi...terliur sihh..dah banyak tempat kak ima tengok kek pisang marble ni...teringin lak nak cuba...tapi pisang lak tak de...huhu,dah abis ke...

    ReplyDelete
  16. opocot!!...salam hana, dah nak ptg baru akak sampai..ketapi akak tak gi kanazawa..dia sampai nagoya je..sbb akak nak singgah beli kain..semput2 hakak tahan teksi..susah tul dapat teksi kat sini ya hana..?
    bagi akak yg satu bantal kek tu.akak tak mau seketul2.tak cukup.hehehehe

    ReplyDelete
  17. Uwaaaaaargghhh!! nak kek jugakkkk!! darwishhh!! tapaukan aunty kek setengah loyang pon cukup.

    ReplyDelete
  18. Ok lah tu.. nampak jugak si belang bahagian atas.. tu bukan ape.. zebra kacokan lah hehehe

    ReplyDelete
  19. Waaaaaaaaaaaaaaaa...keji Mat! Ko nak kena cakar ke, molott tatak insuran eks! Hana, apasaii belang mu x menjadi, ko berangan eh! Xpa laaa, janji sodaapp..hehehee..

    ReplyDelete