Friday, November 12, 2010

Enoki Goreng Keju Pedas

sungguh sedappp walaupon tak bape cantik... nak cepat aka dah malas nak leraikan satu2.. hihihihi... resepi asal dari sue@nenie. tima kasih sue. aku skodeng dari dapur kak.nur SG pas balik cuti2 aritu. tengok ajer dah terpikat! bila dah buat lagii ler terangkat! rangupp... tak caya cubelah...hehehe.. leh tengok gak dari dapur kak.ayu SG yang menggunakan cendawan white jade. tima kasih semua yang memberi idea utk snack yg sungguh lazat...akceli aku tak letak keju pong sbb xde stok.. cume buh serbuk kari ngan serbuk lada jer..

image from cook asian food
Bahan-bahan
Bahan Pencelup
  • 50 gm tepung gandung
  • 15 gn tepung jagung
  • 1 s.teh serbuk bawang putih - hana parut bawang putih
  • 1/2 s.teh serbuk paprika- hana lebihkan gune serbuk lada + serbuk kari
  • 3/4 s.teh garam
  • 1/4 s.teh serbuk lada sulah
  • 1/2 s.teh serbuk penaik
  • 100 ml air sejuk
Bahan Taburan (kacau rata)
  • 150 gm tepung gandum
  • 2 s.mkn tepung jagung
  • 1/2 s.teh serbuk lada sulah
  • 1 1/2 s.mkn keju parmesan- x letak sbb xde stok tp menten sedap!
Cara-cara
  • Potong akar enoki.Pisahkan bahagian-bahagiannya
  • Kacau rata bahan pencelup.
  • Celup cendawan dan segera digulingkan ke dalam bahan taburan.
  • Goreng di dalam minyak yang telah dipanaskan dengan api sederhana sehingga masak dan garing.
  • Toskan dan boleh di makan bersama sos dan mayonis jika suka
Note :- Sebaiknya setelah dilumur dengan tepung, cendawan segera digoreng supaya enoki tidak basah.Oleh kerana itu, panaskan minyak sebelum mencelup enoki ke dalam bahan pencelup.

14 comments:

  1. kak na..pernh jugak buat.. punya la mlas nk lerai satu satu, last goreng sedas mcm tu jugak.bile tengok kejadian yg tak semengah je, tak semngt nk snap gambo...hihihi..eh letak dlm gelas cam tu baru lawo kan.klu dak kembng semcm jee..ceess.kurang berpikir plak itu time

    ReplyDelete
  2. nduk, kak rose nyer enoki dah jadi lebam dalam fridge... cuma ari tu campur dalam pasta, ada 2 pack lagi...nnti kalu rajin leh try nih.

    ReplyDelete
  3. salam hana..naaaaaaak!yg dalam gelas tu akak ambik.kira halal ya,lapo ni.tak dpt masak. takde air.huhu

    ReplyDelete
  4. salam..sedapnya nampak..bahan2 tu celup apa lagi yang sesuai ye?

    ReplyDelete
  5. Kak!..sue nak enoki dgn gelas2 skali buleh?..Hahahhaha..

    ReplyDelete
  6. to izahdaut..
    aku tgh bayangkan enoki ko yg tak semengah! mujur tuannya semengah! wakakakakaka... ko buh lam tempayan pong lawo zah! kekekeke

    to kak.rose..
    kak.rosee...cepat buat! sebelom enoki akak nazak masuk cik tong! hihihi.... sedap taw kak! rugi tk cuba..

    to kak.anim..
    laaaa awat xde air? bukan ker skrg musim banjir.. tmpt akak tuh kurang banjir kot! kekekeke.. meh meh amik nih.. gelas pulang pulanggg... kekeke

    to suri solehah..
    salam suri.. klu gune cendawan tiram pong ok juga. nak celup ayam pong sesuai. tp perap dulu la ayam tuh ngan garam n serbuk kunyit. then wat langkah seperti dlm resepi tuh.. sotong pong ok! selamat mencube suri..

    to ibh..
    enoki boleh! gelas pulang balik! kekekekeke...

    ReplyDelete
  7. oh enoki pun boleh buat goreng gak..harus kena cuba..

    ReplyDelete
  8. hana - sedap nyer...ooo cendawan ni boleh di buat goreng ekkk.

    ReplyDelete
  9. adik manisssss cantiknya akak beli enoki smpi lunyai tak dikerjai heheheh benarnya lali .

    ReplyDelete
  10. cantiknya gelas...nampk rangup betul cendahwan tu....
    maceh yer kak atas ucapan tu...cayang akak..

    ReplyDelete
  11. cendawan enoki nih xpenah cube.. coz xtaw nk wat pe..ahaks.. gayat skit bab cendawan nih.. tp kalo goreng rangup bole cube ler pas nih..

    ReplyDelete
  12. apa2 cendawan pun shedappp tambah2 guan resepi hana yum yum

    ReplyDelete