another recipe : kek karamel
RESEPI KEK PUDING KARAMEL (loyang 18cm)
Source: Kak.Yani myresipi.com
Bahan-bahan
Cara-cara - Karamel
- 60g gula- hana kurangkan 2sb je. air 1sb
- 2 sudu besar air
- Puding
- 2 biji telur
- 400ml susu cair@segar
- 35g gula
- sedikit esen vanila
- Kek span
- 70g tepung gandum
- 60g gula halus
- 2 biji telur
- 20g mentega- dicairkan
- 20ml air - yang nih hana tambah
- Sapukan loyang dengan butter lembut. Panaskan oven ke 170 degree.
- Sediakan karamel: Panaskan gula sehingga jadi warna perang. Kemudian tambah 2 sudu besar air. Tutup api. Tuangkan semasa masih panas-panas ke dalam loyang.
- Sediakan puding: Campurkan semua bahan. Kacau dengan perlahan-lahan supaya tak berbuih.Tapiskan ke dalam loyang karamel tadi.
- Sediakan kek span: Asingkan putih dan kuning telur. Pukul telur putih dengan separuh gula (30g) sehingga kembang.
- Pukul pula telur kuning dengan separuh gula(30g) lagi sehingga jadi bentuk krim.
- Campurkan kedua-dua adunan telur tadi. Pukul dengan perlahan-lahan sehingga sebati.
- Ayak tepung ke dalam adunan telur. Kacau dengan spatula dengan kaedah kaup balik.
- Akhir sekali masukkan butter yang telah dicairkan. Kacau sehingga sebati.
- Bahagi adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan ikut pilihan masing2.
- Tuangkan adunan kek tadi secara berselang seli ke dalam loyang puding tadi. (adunan kek span ni akan terapung di permukaan adunan puding.. so puding tu tak payah kukus or bakar dulu.)
- Masukkan air suam ke dalam dulang oven. Bakar selama 40 minit atau sehingga masak.
- Sejukkan dulu sebelum keluarkan puding/kek dari loyang.
Source : Pn. Munira
Bahan-bahan
(A)Gula Hangus
- 2 sudu besar gula (utk buat gula hangus)
- >>tabur gula dlm loyang n msk atas api perlahan..biar gula hancur n warna tukar jd perang).Ketepikan dulu
- 1/2 tin susu cair FN (200ml)
- 70gm gula kastor
- 1/2 sudu teh esen vanila
- 3 bj kuning telur
- 140gm tepung gandum
- 70 gm gula kastor
- 3 bj kuning telur
- 135ml air biasa
- 1 sudu teh baking powder
- 45ml minyak msk@butter cair
- 2sb susu pekat manis - resepi asal xde.yg nih anna tambah
- 6 bj putih telur
- 70gm gula kastor
- 1 sudu teh krim of tartar
- Kacau semua bhn (B) perlahan2.jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnya.
- Masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi..ketepikan.
- Pukul bahan (C) *Ana guna senduk je..ketepikan.(masa ni bolehla tambah susu pekat manis tu)
- Pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang & bila kita angkat dia x jatuh.
- Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati.
- Bahagikan kpd beberapa bahagian & letak pewarna n paste kalau nak..masukkan kedlm loyang yg ada gula hangus tadi (A + B)..selang seli warna, letak ditengah2 loyang
- Bakar cara double boiling - selama 1 jam suhu 160-180'C
- Bila masak angkat & rehatkan 10 minit baru terbalikkan kek yg dibakar tadi...Masukkan dlm peti sejuk 1 jam n lepas tu mkn sejuk2.
wahhh! musim pelangi ye now ni :D
ReplyDeletememang comellah kek ni...harus masuk list ni...errr i nk part caramel tu boleh? kasi lebih2 caramel ye!
ahaaa..boleh try resepi yg ini sebab tellur nyer 4 biji je total..eh kak hana..napa tambah air yang kek span tu?napa? napa?jap lagi boleh godek ni
ReplyDeleteto zarin..
ReplyDeleteboley boley... try ar wat zarin..mmg leh tergolek2 kesedapan! kekeke... klu suker karamel try lebihkan lagik. mmg sodap weihh.. hihihi
to izahdaut..
sbb aku nak bg moist sket kek span tuh.. tp klu ko tak nak ltk takpe..aku pon mikir psl kesikitan telur berbanding kebanyakkan telur tuh jugakkk.. hahaha...
eh cantiknya !!!tambahan bila hana tunjuk kecik ni lagi teringin hehe
ReplyDeleteerrmmm..ni yg buat kita nak buat lagi nih..hihi..
ReplyDeletetelur jd prob.eh...kita dulu pong masa 1st taim nak wat dok pk tang telur le, tak jadi rugi telur..kehkeh...
kalo nak keremel tebal, kenala tambah kuning telur skali ngan susu cair tu..tambah lg kos..uhuks..
yg ni loyang besar mana? hehe...*mcm nak buat je..*
sini pun ada kek karamel, tak bleh jadi ni, jeless ni....sedapp kan kak, ingat nk buat bw balik kampung nanti...
ReplyDeletecantiknya kek tu! Hehe makcik juga setuju!
ReplyDeletewah....boleh try nii
ReplyDeletealmaklum laa..skrg kan musim ujan..so sesekali panas..konpem ada pelangi..heheheh..
mamaaa...mama tok pun dah buat ni..tapi resepi tak sama.. bentuk mmg sama.. memula mamtok nak buat pelangi juga tapi sbb dah suntuk masa nak g dinner di NIKKO..taruh warne ijaooo jer laa haha...dak2 3 bradik suka tak mamam? pelangi mama tu cantekkk...macam musim musim gugur pulakkk hihi...
ReplyDeletelawo makcekk pelanginye...ala ala pelangi petang gitu,hakhakhak...mintakla makcieek, malas nk berpelangi petang2 ni...almt tau kan..
ReplyDeletehttp://ilahmasakanku.blogspot.com/2009/01/kek-karamel-2-lapisan.html
ReplyDeletemama kalau nak yg cara buat tanpa gmbr2 dinner tu, kopi la yg ni yaa...
kalu nak link yg sedia ada tu pun boleh kak ilah tak kisah..demi ina..hehee...
aduh terbaik dari ladang!!
ReplyDeletehanaaaaaaaa...! (dh jerit kuat ni tau..) akak dh lama amik resepi ni tapi x berbuat gak, tapi mlm tadi sikit lagi terbuat dah belek2 resepi dlm simpanan pas tu x mnjadi gak tapi ari ni kat rumah org ni dah buat.., numpang kecuh jerlah nmpknya..!
ReplyDeletekak hana... sedap nyer.... huhuhuhu mau try tapi takoooot x jadi hehehe
ReplyDeleteSedapnyer tgk kek nie..
ReplyDeleteBnyk jugak bahan2 nya..
Adik manisssssss wah ade pelangi di ptg ari ye ,cantik ma
ReplyDeleteI like the rainbow colour of the cake, it really has the sweet looking from any angle :)
ReplyDeleteSalam Hana,
ReplyDeleteCantiknya kek ni....sejak2 ni suka main kaler maler kan...tapi akak pun suka gak...bertambah2 selera tngk kek tu...nak buat dari dulu, tapi tak terbuat2...tak boleh jadi ni...nak membaking gak..kekmu cungg....Hana guna resepi Yani ke yg lagi satu tu..
kak hana,saya buat ikut resepi kak hana dah,tp xjd..yg caremal tu jd pejal seakan tepung turun kat situ plak dah..(rasa caremal tuh mcm kuih bakar plak dahhhh
ReplyDeletesalam siti... akak rasa kurang meringue pukul putih telur tuh. kene pukul sampai btol2 ringan (terbalikkan tk jatuh) supaya adunan kek tuh akan terapung atas caramel dan tk bercampur dengan yg bawah. biler bercampur tuh yg leh jd bingka tuh..lg satu masa campurkan adunan putih+kuning+tepung jgn over mix! Klu over dier jd berat aka bantat! nnti try lg yer... Gud luck siti! :)
ReplyDeletetantek lagi yummy
ReplyDeletesedap2!! baru plan nak wat.. resipi hampir sama... nanti rina da wat. kak hana tgk la erk
ReplyDeleteKAK...
ReplyDeleteSAYA DAH TRY...
SEDAP...TP, TD TAK TERBACA SIZE LOYANG YG AKAK GUNA....JD,XTAULAH HASILNYER CMANA..HEEHEEE..RASA MCM LPSN KEK JAUH LG TEBAL DR PUDING... SY NIE RAJIN BUAT..TP, TAK TAU SAPA NK MKN...HEHE..SELALU MCM TUE.. :D...
TQ FOR GREAT RECIPE..
ngaper kek saya tak kering..jadi lembap kat tengah..pastu masa bakar dalam 30 minit kek dah merekah..suhu 160
ReplyDelete