RESEPI I - KETAM SWEET SOUR
Source : Kak.Nannie
Bahan-bahan
- 2 kg ketam
- 3 biji tomato masak ranum
- 4 batang serai - dititik
- Sedikit air asam jawa
- Sedikit air - jika perlu saja
- * Boleh ditambah nenas atau cili capsicum
- 3 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 3cm halia
- 2cm lengkuas
- 4 biji cili kering-direndam dalam air panas sampai kembang
- 5 sudu besar sos cili
- 4 sudu besar sos tomato
- 3 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar sos ikan/nampla-boleh ditambah kalau kurang masin
- Sedikit minyak bijan
- Bersihkan semua ketam dan dipotong 2 kemudian dibasuh bersih dan diketepikan dulu . Kisar semua bahan menumis .
- Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan dikisar dan kacau biar sampai masak dan terbit bau wangi . Masukkan tomato dan semua bahan sos terus kacau sambil rasa jika ada terkurang apa-apa bahan boleh ditambah ikut pada cita rasa kita .
- Masukkan semua ketam tadi dan digaul rata kemudian tutup kuali dan biarkan sampai semua ketam masak . Buka penutup kuali dan kacau dan kalau nak kuah lebih tambah la air . Boleh juga ditambah daun sup atau daun bawang untuk xtra citarasa dan bau . Bila ketam dah masak boleh la ditutup api dapur..
- Sila la ubah atau tambah apa saja bahan ikut pada citarasa sendiri..
RESEPI II - KETAM SWEET SOUR
Source : Kak.Hanieliza
Bahan Bahan
- 4 ekor ketam [potong 2 dan bersihkan]
- 3 s/b minyak masak
- 3 s/besar sos cili
- 6 s/b sos tomato
- 1 cawan air
- 1 s/k garam
- 1 s/b gula
- 1/2 cawan nenas - jika suka [dipotong dadu]
- 2 biji tomato [dibelah]
- 1 biji telur [pukul sikit]
- 1 pokok daun bawang [mayang 1 inci]
- 2 ulas bawang putih
- 1 labu bawang besar
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan hiris sehingga wangi.
- Masukkan air, sos cili, sos tomato dan ketam. Biarkan mendideh.
- Masukkan garam dan gula sedikit.
- Masukkan telur dan kacau sikit. Biarkan mendideh.
- Masukkan buah tomato dan nenas dan kacau rata.
- Bila dah nampak pekat masukkan daun bawang dan angkat.
- Masukkan dalam pinggan besar.
wakakkaa..mengeram kejap je dah kuar anak ketam..haha.. dah tahu dah, ketam masak la apa pun, nak nak segar mcm ketam kanazawa kan.mmg sedap la.. selamat hari raya aidil adha buat kak hana sekeluarga yee...
ReplyDeletecis! hahahahahaa.. mujur anak ketam.. klu kuor anak gajah camno la yer?? kikiki.... slamat ari raya jugak makcik tipahhhhhh! ati2 duk atas bangunan tuh! jgn terjun bunuh diri tak balik kampong! wakakakakakaa
ReplyDeletesalam kak hana.....akak pun raya esok ke....masak ketam jer ke kak....anto sini sikittt.....
ReplyDeletesini pn mengetam gak... mehla 2 ekor, nk gak org mesia rase ketam kanazawa... rasa cheese ke, rasa smbl blacan ke..
ReplyDeletekak hana, nak cakap nih...slmt hari raya aidiladha...mintak maapla ( erkkk.. mie ade slh ke???) dr ujung pasir mas smpai ujung kanazawa...blh gitu???
slmt hari raya buat ina sekeluarga
ReplyDeleteDah lama tak masak ketam.. sedapnya!!
ReplyDeleteselamat hari raya aidil adha adik manissss,poskan ketam barang siji loru
ReplyDeleteHana, I pun masak ketam sweet and sour last weekend tapi belum post lagi :)
ReplyDelete