RESEPI KUAH KACANG DAGING
Source: Inahar`s Cooking
Bahan-bahan
- 250 gm daging, di potong kiub kecil & rebus hingga sedikit empuk
- 500g kacang tumbuk
- 2 biji bawang besar *blend
- 1 ulas bwg putih (x taruh pn x pe)
- 11/2 inci halia (separuh blend,separuh ketuk)
- 5-7 batang serai (serai mesti bnyk,klu x rasa dan bau kuahnya x naik..hendaklah di blend 5 btg, selebihnya diketuk shj)
- 3-4 sudu besar cili giling - ikut kepedasan masing2
- 1/2 inci lengkuas (klu x ada pn x pe)
- 1 keping asam keping
- 1 biji kelapa utk santannya(klu pakai santan peket guna 1 paket)
- gula lebih kurang 11/2 senduk nasi (blh campur dgn gula melaka..amaun gula mestilah banyak klu x mmg kureng rasanya)
- garam secukup rasa
- serbuk perisa (optional)
- air
- minyak utk menumis
- Tumis bhn2 yg di blend sekali ngan halia,serai ketuk then letak cili.Tumis sampai garing dan pecah minyak.
- Masukkan kacang,santan,daging, asam keping..last sekali garam,gula.Masak sampai mendidih..klu pekat sgt tambahlah air.
- Rasa kuah ni berbeza sikit dr kuah kacang biasa sbb penggunaan serai yg banyak,tambahan daging, garam dan gula nya kenalah ngam amaunnya ye..
- Kuah ni mmg sedap di makan ngan ketupat nasi/nasi impit..nk campur kuah lontong/kuah lodeh sekali pn mmg sesuai sgt.
watie mmg suka sgt ngan kuah kacang nih lwn nasi impit...fuhh!
ReplyDeleteuih pg2 hana dah tayang kuah kacang.. mkn time sejuk2 tu mesti best.. amik sumer makanan letak atas kotatsu.. pehtu tarik laptop sekali... uhuhu mesti rasa malas nak bergerak dah
ReplyDeletejom tgk link ni...http://aeinisugar.blogspot.com/2010/11/segmen-saya-suka-blog-awak-la.html
ReplyDeletesuke suke aku pong suke..biasa makan 2 pinggan tambah nasi impit ni. kalau time malu la.kalau time tak malu 4 mangkuk. eh jap pinggan jap mangkuk..semua aku blasah ek..oo oo suke ye laling balik..semoga selamat sampai..
ReplyDeletesedappnya kak...terliur dah ni walaupun kekenyangan lepas makan 2 biji roti canai....he..he...
ReplyDeleteyang kat pinggan bawah tu mas ambik la yer....sedappp tu..
uuuuu...sodap...sodap..mood raya lg...
ReplyDeleteakak rasa resipi ni dah duk dlm list akak nak masuk 2 tahun dah kut.. tak buat2 gak lg.. hehe
ReplyDeletesedappp ooooooooo...mcm mode raya lagi ni
ReplyDeleteahhaaaaa... my peberettttt!!!!... aku kalo daging x de buh lemak2 n kulit ayam je mekkkkk... best jugakkkkk... antar semangkuk, x nk bnyak pasal kalo bnyk lom tentu bole dapat... wakakaka
ReplyDeletewah3... hamzah balik mlm ni ye mek!!!!... muhahahaha... jan lupa wangi2.... wakakkakakak
dap nya siap ade daging
ReplyDeleteSalam Hana...kita masih diet ni tapi boleh makan carb pada hujung minggu :) Kalau free esok pasti akan cuba!
ReplyDeletehana!http://pia-pinkylita.blogspot.com/2010/11/saya-suka-blog-awak-la.html
ReplyDeleteoooo patutlah dipaksanya darwis tido awal ekekeke sian cucu opah:)...pernah makan kuah kacang ada daging ni sedap btol tapi tak pernah buat..selamat malam cucu opah hehe
ReplyDeletehai hana,raya dah habis ni.tapi boleh la juga makan kuah kacang ni ya.Thanku for visiting blog kita smalam
ReplyDeleteSalam Hana,
ReplyDeleteKalau kuah kacang daging mcm ni mmng my febret tau....nak semangkuk yg bnyk dagingnya tau....nasi impit akak dah masak sendiri ni..cepat2...ojo sue sue thoh..
tin..tin....
ReplyDeletedarwish mana ya... makcik datang sini malam2 ni.. darwis pasti dah tido...zzzzz....
mak inah.. aku njaluk daging kuah kacang kui yo..bengi2 ngelih ki wetengku..hahahha
bestnyer! teringat kat atuk sedara, kuah kacang daging dia mmg superb! sbb dia marinate dulu daging tu dgn rempah satay, pastu goreng dgn minyak sikit, pastu masuk dlm kuah kacang bg mesra...mmg mcm mkn satay lah! cume xde lidi ;p
ReplyDeletesalam... huiii nampak sedap niii meh nak cuba yek...
ReplyDelete