- 100g biskut marrie @ apa-apa biskut yang sesuai
- 50g butter - dicairkan - hana buh 40g je
- 200g creamcheese (suhu bilik)
- 75g gula halus
- 135g yogurt plain @ apa-apa perisa ikut citarasa
- 10g tepung jagung
- 1 biji telur saiz B
- 80ml whipping cream
- 1/2 sudu besar jus lemon
- 1/2 sudu besar lemon zest
- sedikit coklat emelco - untuk buat marble
- Loyang loose pan 7 inci yang dibalut dengan aluminium foil
Cara-cara
Untuk Base (Lapisan Biskut)
1. Hancurkan biskut dan gaul dengan butter cair sehingga jadi macam serbuk roti. Tekan-tekan dalam loyang yang telah dialas dengan kertas minyak dan simpan dalam peti selama 15-12 minit (bukan sejuk beku ye).
1. Panaskan oven 150 C.
2. Putar creamcheese hingga sebati. Kemudian masukkan gula dan putar lagi. Masukkan yogurt, putar lagi. Masukkan tepung jagung dan whipping cream dan pukul sebati. Akhir sekali masukkan jus lemon, lemon zest dan telur. Putar lagi sekadar untuk sebatikan semua adunan.
3. Tuang dalam loyang yang telah sedia dengan lapisan biskut tadi, ambil 1 sudu besar adunan dan campur dengan sedikit coklat emelco. Letak secara rawak diatas permukaan adunan dan lorekkan guna lidi satay.
5. Bila sudah masak, biarkan kek sejuk dalam oven selama 1 jam (masa ni kek masih lagi sedikit lembut dibahagian tengah, kek akan keras sendiri bila disimpan dalam peti, buka sejuk beku ye) kemudian balut loyang kek dengan plastik wrap dan simpan dalam peti selama 12 jam atau semalaman sebelum dihidangkan.
6. Lorekkan ditepi keliling kek dengan pisau yang bermata nipis agar kek tidak melekat pada loyang. Kemudian boleh la dilonggarkan loose pan tadi dan dihias ikut cara masing-masing. (jika perlu, celupkan dulu mata pisau dalam air panas, kemudian lap dan baru digunakan).
knock knock nak ciskek!!! sedappp tuh...
ReplyDeletei hentam je ciskek bakar ke chilled no bake ke memang makan je...dua dua laju je habisnya kat rumah i tu
oooooooooo... ingatkan masih beronggeng sakan lagi... hahaha.... rupa2nya kene tinggalllll... sian!!!... mek!!!... nk ciskek mek!!!!... nk 5 potong tuk minom ptg nanti... hehe
ReplyDeletesalam ;)
ReplyDeleteuishh sedapnya
kak.. kalo tak suka chis bako tu hulur2 jek org kat johor ni... alamat mau?? akekekeke
ReplyDeletewalaupun hentam labu...tapi still cantik jek kak...maklum ler org dah sifu dlm bab memasak ni...
ReplyDeletenak sikit...!!!!!!!!!!!!
salam kenal hana,
ReplyDeletesaya nak cilok resipi cheesecake ni ye..
:)
saya di kyoto.. kalau singgah kyoto buzz saya ye
Hmmm..love duk tengok je la kek tu kak! Pasti sedap tu, cuma tangan takleh capai ni, uwaaaa! :~~~~
ReplyDeletealhamdulillah sihat rhupernyee... cheese? tak moo... sambil tutp muka ngan kotak mancis!!huhh..marble tu menggoda tulll.eh creamchese ada dlm peti es.eh tidak tidak.. .hatii..tabahlah!!
ReplyDeleteakak dtg wat lari 1/2 loyang ni, kan ina offer akak td kan.. hehe
ReplyDeletekak hana.....
ReplyDeletemiss u.....
jngn sedih2 yer hubby tak de.....
mas teman akak makan ciss kek nak tak...he..he...
hana tunjuk kan buat corak tu...cantik jer tu.
ReplyDeletehuhuhu(sedih ambil kesat air mata)..opah diet ni mana bleh makan cisket..sob sob
ReplyDeletewahhh sedapnyer!!nak try wat jugak la. dlu try wat marble, x macam marble.hihihi
ReplyDeleteKak..dari semalam berkira2 nak memarble ciskek..ku lihat2 tadi cream cis ku expired..skrg ni berkira2 nak memarble slice cheese cake je laa..rajin lak lom sampai2 neh..adeh..kek nih heavy x?abis laa kak nor dah angkut..x smpt nk ngendeng nih..sob sob
ReplyDeleteSalam kak..
ReplyDeletesiann akak..tak de kawan ye..huhu..takpelah kak..skali skali demi kejayaan suami terchenta..
akak ..tu bendera mesia ke?? hehhe..
nak comment apa lagi ye..?? akak nak kek tu lah ..meh seloyang..
alahai...kalo kat cafe mahal ni..bek buat sendiri yea...I will have this tried out during the school holiday nanti...yea...
ReplyDeleteina..main hentam pun cantik je marblkenya!!!
ReplyDeleteKesian lah.. part kena tinggal ni tak siapa pong suka especially akak kau ni.. tak pe.. count the nights down .. lagi cepat masa berlalu
ReplyDeleteWhere got hantam itu marble.. nampak elok lah tu :o)
ingat nak stuju je memula dgn suku slice je.. bila tgk gambo... x jadik... xjadik... suku slice tok suku peha ayam.. stgh loyang tok 2 ketui ayam.. adil..adil...
ReplyDeletesalam hanaaaaaaa,nyampah nengok ciskek tu.ngada2 je dok seketul dlm piring tuh..sape nak makan tu?
ReplyDeletebagi kat sini akak nak memberatkan badan lagi masa cuti sekolah nih.hihi
hmmm...tgk gambo pun dah kenyang...1 of my feveret cake....balik nk kena buat ni...
ReplyDelete