Monday, November 22, 2010

Marble Cheesecake Baked

salam semua... apa kabar? saya kabar baik... tima kasih yang sudi bertanya kabar 3-4 arini... malas btol nak update blog... aritu sibuk wat jamuan ari raya.. ada makan2 sket.. menunyer sungguh spesel beriani pakistan yg di order from toyama. pehtu ade sate, laksa n macam2 lah.. aku watkan diorg kek marble pisang n karemel kek puding. arini plak hubby dah g konperens sampai next week. rasa sunyi la sket xde kawan..sob sob.. mood nak mengupdate tuh alahaiii malasnyerr... tapi mood makan mau pulak! hahahahaha.... kanazawa masih sejuk gegege lagik nih.. makin bertambah sejuk dr hari ke hari... tuh yg perot asyik berbunyi jerk.. wat ciskek nih pong sbb dah teringin... akceli kurang gemor sket yg versi bako nih.. lebih suka yg chilled non-baked tuh.... tp yg nih sedaplah! lg satu sbb gelatin dah nak abes.. haha.. jom makan ciskek... amik amik.. banyak lg nih.. sbbnyer rakyat kat umah nih mmg jakun sket bab ciskek... resepi asal dari kak.maz yg berperisa mangga.tp aku wat perisa biasa je... tima kasih kak.. sedapppp sgt!!

Bahan-bahan
Base (lapisan bawah)

  • 100g biskut marrie @ apa-apa biskut yang sesuai
  • 50g butter - dicairkan - hana buh 40g je
Filling Cream Cheese
  • 200g creamcheese (suhu bilik)
  • 75g gula halus
  • 135g yogurt plain @ apa-apa perisa ikut citarasa
  • 10g tepung jagung
  • 1 biji telur saiz B
  • 80ml whipping cream
  • 1/2 sudu besar jus lemon
  • 1/2 sudu besar lemon zest
  • sedikit coklat emelco - untuk buat marble
  • Loyang loose pan 7 inci yang dibalut dengan aluminium foil

camni contoh bakar secara waterbath@steambath bg sesiapa yang bertanya aritu.
credit image to foodnetwork.com

Cara-cara

Untuk Base (Lapisan Biskut)

1. Hancurkan biskut dan gaul dengan butter cair sehingga jadi macam serbuk roti. Tekan-tekan dalam loyang yang telah dialas dengan kertas minyak dan simpan dalam peti selama 15-12 minit (bukan sejuk beku ye).

marble hentam labu jerk!
Untuk Filling

1. Panaskan oven 150 C.

2. Putar creamcheese hingga sebati. Kemudian masukkan gula dan putar lagi. Masukkan yogurt, putar lagi. Masukkan tepung jagung dan whipping cream dan pukul sebati. Akhir sekali masukkan jus lemon, lemon zest dan telur. Putar lagi sekadar untuk sebatikan semua adunan.

3. Tuang dalam loyang yang telah sedia dengan lapisan biskut tadi, ambil 1 sudu besar adunan dan campur dengan sedikit coklat emelco. Letak secara rawak diatas permukaan adunan dan lorekkan guna lidi satay.

4. Bakar dengan suhu 150C selama 1 jam 20 minit atau bergantung pada oven masing-masing dengan cara steam bath (1 loyang berisi air panas kemudian baru letakkan loyang kek yang telah dibalut dengan aluminium foil). - hana bakar suhu 150 selama 1jam10min. itupon keperangan sedikit permukaannya.igtkan nak putih melepak cam k.maz. lenkali kene kurangkan kurangkan suhu lg.

5. Bila sudah masak, biarkan kek sejuk dalam oven selama 1 jam (masa ni kek masih lagi sedikit lembut dibahagian tengah, kek akan keras sendiri bila disimpan dalam peti, buka sejuk beku ye) kemudian balut loyang kek dengan plastik wrap dan simpan dalam peti selama 12 jam atau semalaman sebelum dihidangkan.

6. Lorekkan ditepi keliling kek dengan pisau yang bermata nipis agar kek tidak melekat pada loyang. Kemudian boleh la dilonggarkan loose pan tadi dan dihias ikut cara masing-masing. (jika perlu, celupkan dulu mata pisau dalam air panas, kemudian lap dan baru digunakan).

21 comments:

  1. knock knock nak ciskek!!! sedappp tuh...
    i hentam je ciskek bakar ke chilled no bake ke memang makan je...dua dua laju je habisnya kat rumah i tu

    ReplyDelete
  2. oooooooooo... ingatkan masih beronggeng sakan lagi... hahaha.... rupa2nya kene tinggalllll... sian!!!... mek!!!... nk ciskek mek!!!!... nk 5 potong tuk minom ptg nanti... hehe

    ReplyDelete
  3. kak.. kalo tak suka chis bako tu hulur2 jek org kat johor ni... alamat mau?? akekekeke

    ReplyDelete
  4. walaupun hentam labu...tapi still cantik jek kak...maklum ler org dah sifu dlm bab memasak ni...

    nak sikit...!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  5. salam kenal hana,

    saya nak cilok resipi cheesecake ni ye..

    :)

    saya di kyoto.. kalau singgah kyoto buzz saya ye

    ReplyDelete
  6. Hmmm..love duk tengok je la kek tu kak! Pasti sedap tu, cuma tangan takleh capai ni, uwaaaa! :~~~~

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah sihat rhupernyee... cheese? tak moo... sambil tutp muka ngan kotak mancis!!huhh..marble tu menggoda tulll.eh creamchese ada dlm peti es.eh tidak tidak.. .hatii..tabahlah!!

    ReplyDelete
  8. akak dtg wat lari 1/2 loyang ni, kan ina offer akak td kan.. hehe

    ReplyDelete
  9. kak hana.....
    miss u.....
    jngn sedih2 yer hubby tak de.....
    mas teman akak makan ciss kek nak tak...he..he...

    ReplyDelete
  10. hana tunjuk kan buat corak tu...cantik jer tu.

    ReplyDelete
  11. huhuhu(sedih ambil kesat air mata)..opah diet ni mana bleh makan cisket..sob sob

    ReplyDelete
  12. wahhh sedapnyer!!nak try wat jugak la. dlu try wat marble, x macam marble.hihihi

    ReplyDelete
  13. Kak..dari semalam berkira2 nak memarble ciskek..ku lihat2 tadi cream cis ku expired..skrg ni berkira2 nak memarble slice cheese cake je laa..rajin lak lom sampai2 neh..adeh..kek nih heavy x?abis laa kak nor dah angkut..x smpt nk ngendeng nih..sob sob

    ReplyDelete
  14. Salam kak..
    siann akak..tak de kawan ye..huhu..takpelah kak..skali skali demi kejayaan suami terchenta..
    akak ..tu bendera mesia ke?? hehhe..
    nak comment apa lagi ye..?? akak nak kek tu lah ..meh seloyang..

    ReplyDelete
  15. alahai...kalo kat cafe mahal ni..bek buat sendiri yea...I will have this tried out during the school holiday nanti...yea...

    ReplyDelete
  16. ina..main hentam pun cantik je marblkenya!!!

    ReplyDelete
  17. Kesian lah.. part kena tinggal ni tak siapa pong suka especially akak kau ni.. tak pe.. count the nights down .. lagi cepat masa berlalu

    Where got hantam itu marble.. nampak elok lah tu :o)

    ReplyDelete
  18. ingat nak stuju je memula dgn suku slice je.. bila tgk gambo... x jadik... xjadik... suku slice tok suku peha ayam.. stgh loyang tok 2 ketui ayam.. adil..adil...

    ReplyDelete
  19. salam hanaaaaaaa,nyampah nengok ciskek tu.ngada2 je dok seketul dlm piring tuh..sape nak makan tu?
    bagi kat sini akak nak memberatkan badan lagi masa cuti sekolah nih.hihi

    ReplyDelete
  20. hmmm...tgk gambo pun dah kenyang...1 of my feveret cake....balik nk kena buat ni...

    ReplyDelete