Wednesday, December 15, 2010

Biskut Koko Rangup

sejuk2 nih kan makan apa2 jerk semua laku... kan kan.... wat biskut nih padahal 3 adunan dr resepi asal kejap ajer hampir licin... sebenarnya dah penah buat biskut nih dulu... rasanya dah dua kali kot masuk nih tiga kali doh... mmg sedap! cume tang crumble tuh jerk yg leceh makan bersepah2... terpakse la makcik amik obertaim jadi majlis perbandaran pungut `sampah2` berterabur... tau2 ajer la klu budak2 yg makan.... skrg nih resepi2 lama terpakse aku delete disebabkan kegedabakkan gambar yg melampau.. maklum ler dulu pengor tak gheti resize2 gambo.. haha.... jadi mintak maap klu ader sapa2 yg wat link lama tetiba `page not found` maknanya aku dah delete la tuh.. hehe

RESEPI BISKUT KOKO RANGUP
by : kak.yani myresipi
olah 3 adunan oleh : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan (size loyang 20x20cm)
  • 150g mentega tanpa garam- hana gune butter biasa je
  • *210g tepung
  • *40g serbuk koko
  • *120g gula perang
  • *1/2 sk serbuk kulit kayu manis
  • *1/2 sk baking powder
  • *1/4 sk garam @ secubit
Cara-cara
  1. Potong mentega 1 cm. pastu masukkan ke dalam peti sejuk. Panaskan oven ke 180C. Alas dulang/acuan dengan oven paper.
  2. Ayak semua bahan-bahan yang bertanda *. Keluarkan mentega tadi dari peti sejuk. Ramas-ramaskan dengan bahan ayak sehingga jadi berketul-ketul seperti breadcrumbs.
  3. Ambik 2/3 dari adunan tadi. Masukkan ke dalam acuan dan tekan-tekan biar jadi sekata dan padat. Ambik adunan yang selebihnya tabur-taburkan ke atasnya.
  4. Bakar selama 25-30 minit.
  5. Potong memanjang 1-1.5cm ketika masih panas-panas. Kemudian sejukkan.

23 comments:

  1. Ina, ni biskut koko sempena new year ke? hehe.. akak suka makan biskut homemade. jgn lupa post sebalang kat akak ye :D

    ReplyDelete
  2. kak hana, nak biskut sebalang, nak mengunyah sambil tengok tv...he..he...

    ReplyDelete
  3. yup,akak pun nak sebalang..
    nak makan masa bukak posa ptg2 nanti..jgn kedekut..ambik semua baru tau..kahakah..lariiii dgn balang2 nih..

    ReplyDelete
  4. hana, kim kat akak sekali ya, ngan pasta kat bawah nun...

    ReplyDelete
  5. salam hana... raya tu ari ana dah try gak wat sekut ni... mmg sedap dan yg paling best senang je nak wat... hehe... tgk pic kat sini, terasa plak kat tekak.... huhu...

    ReplyDelete
  6. sedapnye biskut ni...nak cuba buat le jugak...

    ReplyDelete
  7. woiiiit...hana...cookies nampak ar...n images lawaaaaaaaaaaaaaaa..I loiiiikes!!!...ko tgh wat per tu yaaaang oii....tgh ngutip wat obertaim lagi ker? heeeeeeeeeeeeee

    ReplyDelete
  8. Hana.. kalo kat sana crumble tu jatuh bersepah2, lambat sapu sket takpe lagi. Kalo kat msia ni.. cepat ler sang semut dtg bertamu.. teringat masa kat jepun dedulo.. anak2 jumpa semut kat tmn siap bawa balik umah lagi... jakun betul, sekali sekala jumpa semut. Tapi sekarang ni dah tak peduli lagi dah..

    ReplyDelete
  9. mek, raya apa ni? standby utk krismas ke? :)

    ReplyDelete
  10. Salam kak hana..erm saya pernah buat biskut ni memang sedap..nampaknya kena buat lagi ni..

    ReplyDelete
  11. tinggg tooongggg
    mamatok nak minta yg lain..gmbr terbaru mama yg katanya dah mulat mengalah kan cucukusss hehehehe..musim2 sejuk ni mau bertembam2 sbb mkn byk.. jgn mareeee nanti cepat tua...

    ReplyDelete
  12. hana...klu buat blueberi cheese cake mcmn caranya nk terlangkupkan kek tu ke pinggang tanpa melekat...
    akak nk cuba buat esok ni...boleh tak emelkan cara2 dia ke emel akak: adawiah@kb.usm.my (nk buat dgn kwn kat opis ni waktu rehat)...blog mmg takleh bukak waktu keje...mmg amik ms 2-3 jam nk keras ye kek tu? 1st time nk buat kek yg tak dibakar dan kukus ni...
    ajarin saya dik hana yea...

    ReplyDelete
  13. ni biskut meri krismas ke hehe.Darwis buat apa tu..diam je opah datang ni:)

    ReplyDelete
  14. salam kak..
    nak sebalang ekk..
    kak nak tnya..apa khabar si ika? knapa lama dia berhibernasi?
    kim salam rindu kat dia ye..hihi

    ReplyDelete
  15. Ho Ho Ho .. hehhe next week if free akan ku try buat cookies ni ..

    ReplyDelete
  16. kak.. tok resepi nih gune loyang bpe inci.. nk nipis mcm tuh gak.. xmo yg tebal2...

    ReplyDelete
  17. nurul.... akak guna loyang 20cmx20cm...

    ReplyDelete
  18. bestnya resepi ni,takyah guna telur ek

    ReplyDelete
  19. momma.... resepi nih xde gune telur.. mudah je kan? slamat mencube.. :)

    ReplyDelete