Monday, January 3, 2011

Jemput-jemput Udang Geragau

jemput2 lagi! muker pong dah macam jemput2 dbuatnyer.... hahahaha.... akceli menu yang senang nak di godeh2 di pagi hari... tul tak? arini da stat bukak skola yer? selamat menempuh alam baru, buku baru, pensel baru, beg baru, baju baru wat adik2 comey..... waaa mesti ader yg guling2 nanges tak mo kene tinggal! adat la tuh kan... selalu duk berkepit ngan ketiak busuk mak jerk.. skali kene tinggal, tak cukop bumi di hentak2.. hihi... akceli membayangkan juga nanti anak2 aku yg da nak stat skola kat mesia nanti... aduhaiiiii camne la nnti yer! mudah2an segalanya dipermudahkan.... jom jemput sarapan jemput-jemput... nak ngabeskan udang geragau yang tak abes2 lg nih... seperti resepi2 yang sudah, aku buh nasi untuk hasil yang lembut sepanjang masa.... aku cicah ngan sambal tumis..
LinkRESEPI JEMPUT-JEMPUT UDANG GERAGAU
source : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 11/2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan nasi + 1 cawan air - blend
  • segenggam setengah udang geragau - basuh dan toskan
  • setengah genggam ikan bilis (optional nak buh or tak sbb dah ada udang)
  • 1/2 biji bawang besar kuning - hiris
  • daun bawang@daun kucai - hana buh daun bawang
  • 1 biji kentang - potong dadu kecil (optional)
  • cili merah - cincang
  • sedikit air lagi untuk bancuh
  • garam
Cara-cara
  • Blend nasi dan 1 cawan air... Masukkan ke dalam mangkuk dan campur bahan2 lain.
  • Masukkan lagi air sedikit demi sedikit sehingga adunan boleh di jemput.
  • Panaskan minyak. Jemputkan adunan sejemput demi sejemput ke dalam kuali dan goreng hingga keemasan.
  • Hidangkan dengan sos atau sambal pilihan.

16 comments:

  1. kak hana, nmpk cantik dan lembut jer jemput2 tu...sedappnya cicah ngan sambal....nak sepinggan boleh..tahu ada lagi tu...

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. kak hana.udang geragau tu tak keras ke ek? ke geragau yang putih kecik2 tu..ke aku yang tak tahu ni.haha..wat malu je..ko saja ye kak hana nak buat count down balik mesia senyap2 je ye..

    ReplyDelete
  4. rindu la mak anak2 gi sekolah nanti hehe

    yum3

    ReplyDelete
  5. hanaaa,akak lagi jeles tahap cipan tgk hana main2 salji tu..nyampah tau..nyampah habis dah ni...mesti kebulor lah tu ya..sejuk2 ngap cekodok..makan pulak dgn sambal..eeee...nyampah..huwaaaaaa..

    ReplyDelete
  6. to mas..
    hihi...ko cam tau2 jerk ader lg.. dua ketui jer mas berbaki.. meh la amik sini... sambal cedok sendri yer! hihi

    to izahdaut..
    weiihh terok ah bini org nih kok tak tau udang geragau yg mana... yg kering alus2 nipis2... bukan mcm udang kering... ader yg kaler putih and ade yg kaler cam oren2/or coklat2 gtu! g naik beskal g kedai runcit jap! dah tengok pehtu blah! muekekekeke

    count down er? tungguuuuuuu.... hihihihihihi....

    to peri pia..
    tuh ar nanti..camne erk?? tp mujur mak dier bekeja..klu tak kije lg la rindu2an... slamat taun baru pia! ko tak g skola ker? kekekeke

    to kak.anymz..
    hahahaha... alaa kan akak nanti nak sampai jipun jugak kan kan.... tarik balik nyamfah tuh nanti! kekekeke...

    ReplyDelete
  7. Salam Hana,
    Dah nak balik Msia ke..bila...uwaaa tak sabar rasanya...tapi nikmati dulu sepuasnya bumi Jepun ya...sbb ntah bila lagi nak sampai sana lagi....jemput2 mcm ni mmng laku punya, akak pun klau wat jemput2 suka letak nasi, pastu pandai2lah nak letak itu dan ini...kita buat dia..janji sodap dan laku...tul tak???

    ReplyDelete
  8. aku bf prata pagi ni hehe..
    payah beno aku nak jumpa udang geragau kat sini wehh!

    Ko post sket snow tu kat aku..boleh guna time panas melampau kat sini nanti haha..

    ReplyDelete
  9. best nye..nak ckit...xpnh lg buat jemput2 ltk nasi ni...nnti nak try la=)die bolat2 mcm ltk baking powder plak....

    ReplyDelete
  10. salam hana,
    happy new year buat hana & family.Jemput2 udang geragau yang letak nasi akak belum pernah buat...udang geragau ada dlm fridge tu..boleh cuba recipe ni..minta izin akak c&p ya bleh cuba nanti..

    ReplyDelete
  11. na, akak baru berangan...ceh, berangan jek dulu nak wat cekodok udang ni petang ni... ko lajuk jek dah wat dulu...bak ler dulu seketul!

    ReplyDelete
  12. Salam kak..
    akak boleh sy tnya knapa akk guna nasi ye? sy tak penah try..nnt ada kederat sy nk try guna nasi plak..sbb nmpak gebu n mulat2 je jmput2 tu..tak nk jmput mkn ke? hahah

    ReplyDelete
  13. k hana udang geragau sedapnya ... jemput2 tue lembut mcm tuan nya ker??

    ReplyDelete
  14. salam...alooo achik hana, jemput2 ada lagi kee, ni pakcik mat dtg bawak kopi panas...sambal tumis petai pun ada gak ni...aloo, laa pengsannn keee?..

    ReplyDelete
  15. Oh, antara sarapan pagi my mum selalu buat dulu. Menyelerakan. Tak sempat goreng, yang kat pinggan dah licin dah :p

    ReplyDelete
  16. k.hana,saye dah wat 2x cucur ni..mmg mabeles la kak...soddddaaapppp sgt2=)

    ReplyDelete