Tuesday, January 4, 2011

Soto Sulung

salam buat semua.... semalam ditakdirkan aku tak berapa sihat... tetiba plak aku demam... tp alhamdulillah malam td kebah pas makan ubat... takat nih alhamdulillah jarang2 demam sampai melarat 2-3 ari.. biasanya pas makan ubat, selubung, pehtu lega dah... susah ati juga klu tak sihat nih..mana nak uruskan anak2, masak2 and macam2 lg.... kali nih try layan soto sulung dari negara seberang... kalau nak mencuba masakan seberang boleh la rujuk blog Deetha... kebanyakkan resepi2nya asli dari sana.... soto madura, soto betawi, bakso, rawon.. ishhh macam2 lagik.... soto sulung nih khas dari Jawa Timur ngan erti kata lain soto daging la kot... sajer makan ngan kicap manis+cili padi.. sedap pulak makan cenggini....*maap ya buk, kite xde zuk nak amik gambo kali nih! :D.. resepi nih terjemahan dari blog Deetha. tenkiu dear..

RESEPI SOTO SULUNG
by: deetha@supjagungmanis
terjemahan : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 300g isi perut lembu (babat, usus, paru atau boleh ganti tulang) - hana tak buh nih.. guna daging je
  • Air untuk merebus
  • 100g daging - hana lebihkan sukatan 300g
  • 2000 ml air untuk merebus kuah
  • 2 batang serai - ketuk
  • 2 helai daun salam - hana tak buh
  • 4 sdm minyak untuk menumis
Bahan-bahan rempah - tumbuk halus
  • 8 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 cm kunyit, bakar
  • 2 cm halia
  • 4 biji buah keras
  • 1 sdm serbuk lada putih
  • 1 sudu besar rempah sup - hana tambah
  • 1/2 ketul kiub daging - juga hana tambah
  • garam
Pelengkap
  • Nasi/lontong
  • 2 sdm bawang goreng
  • 2 batang daun bawang, iris halus
  • 2 batang seledri, iris halus
  • Sambal cili
  • Kicap manis
  • Limau nipis
  • 2 biji telur rebus, kupas, belah 4
Cara-cara
  • Cuci babat,usus,paru sampai bersih, rebus sampai mendidih, angkat, toskan. Ganti air rebusannya berulang kali hingga empuk & baunya hilang.
  • Periuk lain rebus daging tambahkan serai, & daun salam.
  • Masukkan babat,usus dan paru rebus. Teruskan merebus di atas api kecil hingga bahan cukup empuk, angkat, toskan. Ambil sebanyak 1250 ml drpd air rebusan tadi. Bila kurang, tambahkan air mendidih.
  • Potong isi perut & daging ukuran 1 x 2 cm, masukkan semula ke dalam periuk rebusan.
  • Panaskan minyak goreng dalam kuali, tumis bahan rempah hingga naik bau dan angkat. Masukkan ke dalam periuk rebusan daging tadi. Masak sampai mendidih & bau hanyir hilang, angkat.
  • Pindahkan soto ke dalam mangkuk. Hidangkan soto panas bersama nasi atau lontong serta pelengkap yang lain.

15 comments:

  1. sodap nih kalau makan time ujan ujan...3 mangkuk baru kenyang..pastu jap lagi round 2 mangkuk lagi..haha..weh demam ngapa? tu la main salji tak hengat

    ReplyDelete
  2. salam neng hana..walala..soto sulung eks, haa ni soto bongsu datang..hahaha..mcm sedapp jee, tersiksa juga tekak ku melihatnya..

    ReplyDelete
  3. salam..
    ada umah tak? boleh masuk? bukan apa takut ganggu org tgah demam ..sesekali demam ok la tu mama sbb men salji lebih sgt la tuuu hehehe.. tak ajak mamatok sbb tu demam.. nak terbang ke sana lah men salji..dgn cucukusss...
    semoga segera sihat spt sedia kala...dpt masak2..

    ReplyDelete
  4. to izahdaut..
    demam main salji xpe.. jangan demam ke lain! hahahahahaha

    to matgebu..
    salam pakmat... hahaha... putera bongsu dah datang er.. sedap mat.. rasa dier light jerk tak pokat.. tp rasanya klu ader isi perut or tulang tuh mesti lg best!

    ReplyDelete
  5. to kak.ilahjy..
    salam mamatok.. maceh doakan kite... haah kot kak.. lg satu sbb smlm kite berendam air panas lama sangat kot! kuor terus gegel2.. hahahaha.. padan muker! hihihi....

    ReplyDelete
  6. salam hana..amboi demam2 pun sempat buat soto lagi..teliurnya akak tgk..pe2 pn get well soon!

    ReplyDelete
  7. laa demam ke?cian dia...take care makcik hana hehe

    mkn soto ye,insyAllah lagi cpt baik tu

    ReplyDelete
  8. sis,
    sungguh menggoda!
    *kalau nak masuk blog ni, sila makan kenyang2 dulu:)

    btw, air soya tak bagus sangatlah..

    ReplyDelete
  9. wah...ghajin sungguh Hana ni buat soto..pasni mesti keluar yg bongsu lak..hihi...

    ReplyDelete
  10. sedappnya soto, lma dah mas tak buat, terliur lak tengok soto kak hana ni...kena cari daging dulu bru boleh buat....he..he..

    ReplyDelete
  11. lorr dia lak tak sihat ya.. main salji sgt kut.. ke demam kes lain? akak pun main duk demam.. kebah.. demam.. kebah... musim kut.. ni pun selsema tak ilang lg, tekak pun semacam jer.. bak la soto sulung tu, eh akak pun bongsu cam CMG gak.. nak soto bongsu gak la .. hihii

    ReplyDelete
  12. to kal sofea..
    hihihi... demam ngada2 jerk kak! maceh kak.. dah sihat dah nih.. hihi

    to pia..
    maceh pia.. dah baik dah... sajer la tuh nk nagih simpati.. hihi

    to tips..
    eh ye ker tak bagus? tk sempat bc abes.. hihi... tp bagus utk susu ibu kan? ker silap? haha

    to anna..
    haha.... saper nk jd yg bungsu nih erk? suh matgebu lah! hihihi

    to mas..
    klu buh tulang2 pong sedap mas.. try la.. sejuk2 mmg best mkn sup2... kan mas kan kan...

    to kak.nor..
    hentah! rasanyer sbb smlm kite mandi malam pehtu kite berendam dlm air panas lama sgt kot! hahaaa... kapok dah nih! hihi

    ReplyDelete
  13. namam soto ni memang soto sulung kek kak hana?

    btw, duk tunggu akak join contest kedaigambar neh hehehe..

    get well soon..

    ReplyDelete
  14. Salam Hana...

    Dah sihat ke? Mkn soto panas2 nti ok la tu :p. Yuki tu x leh pack siapn post ke Msia ko? tingin gak nak buat snow man, hehe!

    ReplyDelete
  15. to catlina..
    hentah! kene tanya deetha kot.. hihihi... lom berpeluang nak join la na... huhuhu

    to sueozana..
    salam kak sue.. hihihi... nnti kite pikirkan camne nak seludup salji nih bwk blk mesia... kekekeke

    ReplyDelete