versi ikan kaloi yang kurang berbaloi! huH! ... ppon aku hepi tgk hasil kerja diorg... diorg yg nak buat, aku lagi suker.. gasak lah nak jadi apa pong! haha..
RESEPI BASIC DOUGH ROTI
by: kak.nor
source : izahdaut, kak.anim, mas
Bahan-bahan
by: kak.nor
source : izahdaut, kak.anim, mas
Bahan-bahan
- 380gm tepung high protein (tpg roti)
- 3 sudu besar susu tepung
- 80gm gula castor
- 3 sudu kecil yis segera
- 1 bj telur A ~ dikocok sket dgn garfu
- 100ml air
- 100gm water roux*
- 1/2 sudu kecil garam
- 30gm butter
- 30gm shortening
- Masukkan bahan air, telur dan water roux ke dalam bread maker (BM) dan lepas tu masukkan bahan2 kering spt tepung dan susu tepung.
- Letakkan gula dan yis di satu penjuru manakala garam di penjuru yg lain.Tekan suis on pd BM dan setkan pd mode dough.Tekan start dan biarkan ia menguli utk seketika.Bila dah membentuk sebiji doh boleh la dimasukkan butter dan shortening.Biarkan sehingga proses menguli selesai.Biarkan ia naik hingga 2x ganda atau BM berbunyi menandakan proses sudah tamat.Boleh la dibentukkan doh td mengikut citarasa anda.Tunggu lagi roti naik dan bakar pada suhu 180 C lebih kurang 20-25 minit.
- #kalau nak doh yg lebih lembut dan gebu boleh la diulang proses menguli tu sekali lagi.
- untuk uli tangan, leh rujuk SINI.
- 25g tepung gandum
- 125ml air
hahahaha...dah menjangkit ke sinun pulak ya hana..ini semua gara2 makcik dua orang tu lah kan?..kan..?
ReplyDeletehana kira bertuah pak belalang rajin ke dapur..mesti seronok tgk diorang menguli anak beranak..
pepun akak suka versi yang last tu.comey..boleh bayangkan tangan comey anak2 3 org tu..kihkih
salam wok...suboh2 dah tayang roti memcm ghuper...x kesah lar janji mkn konyang..klu ada yg liat2 tu best gak wat celup kopi pepagi buto nih! :)))))
ReplyDeletehuhu kak.. kalo pak belalang sy taw wat roti cenggini.. mmg bersyukur sesgt.. sbb mak belalang nye pon br nk blaja. xde la penat tgn ni nk menguli sorg2 coz pkcik bm xde lg..
ReplyDeletewewettt, pepagi tayang roti banyak pesen..ikan kaloi tu berbaloi gak kalau masok peyot sini,wakakkaka...
ReplyDeleteHana,
ReplyDeleteMinggu roti sedunia lah minggu ni, angin meroti dah sampai ke Jepun...hehehez
Wah bertuah nasib badan, hb dgn anak2 yg buatkan kamu roti eh. Yg paling kiut si ikan kaloi tu...wahahahaz tersangatlah kreatif!! I like..... ;)
wahahaha..
ReplyDeleteuntung ko pagi ni ada belalang2 buatkan roti.
tu ler pasal aku kepingin DSLR..
yang fail pun nampak sodappp!
Bila la duit nuffnang aku nak bertimbun2 nehh?
bila turn aku nak meroti ni..amik semangat dulu ler..wakakaka
ReplyDeletewallaaahhh nduk, isuk2 kok eneng roti... enak e mangan karo nescafe panas2. heh1 baru tingat tepong roti kak rose... dah expired apa? nak g tengok ni!
ReplyDeleteI love water roux bread. Love your site too.
ReplyDeletehik hik hana- tak kisah la janji makan sodap....:)
ReplyDeleteha ha ha bila anak beranak beraksi didapo.. memacam versi ader.. tapi janji happy yer kak... suker tgk klu akak n3 gambo mereka camalah rupa mereka meroti ha ha ha best!
ReplyDeleteheee..he..virus meroti dah sampai jepun lak....sukanya....
ReplyDeletehubby ngan ank2 akak yang buat yer.....ok la tu.cantik2 tau...
klu hubby mas, bertuah dia nk meroti..dia nk bab cuci mencuci dan kemas mengemas jer...
hana...yg tak waras tu entah lagi sedap kot...ekekekek...
ReplyDeletewah!!..kreatif2..rajin betul hubby & anak2 nak buat..pandai pulak tu menggayakan macam2 pesyen roti tu ha....tapi dapur tunggang langgang tak lepas tu?..hehe..siap lah kena kemas..
ReplyDeletewah seronoknya buat roti guna mesin..
ReplyDeletesalam berkenalan sis..saya selalu baca blog ni..tertarik dgn resepi roti ni..tp kalau tadek breadmaker nakwat camne?mixer biasa je ada..thanks
ReplyDeletesedap-sedap..nak2 kalau baru masak kan.
ReplyDeleteala guna bm...kite xde bm..huhuhu=(
ReplyDeletehhehehehe... tak cantik pun kena puji gak tau, bukan senang pak belalang dgn anak belalang nak tulun wat roti.. tahniah buat hamzah & the kids :)
ReplyDeleteto kak.anim....
ReplyDeletediorg bertiga tuh klu bab pegang tepung mmg suker kak..kiter pulak yg rimas itu tk kene ini tak kene.. haha...
to deliah..
salam mekk.. yg geseng tuh mmula kuor oven mmg keras kematun! baling anjing leh kojol kot~ hahaha.....
to aloy..
nurul.. leh uli tgn klu rajen.. akak dulu uli tgn juga.. klu pak belalang buat kompom lg lembut kot! badang diorg kan lg besor dr kite..hihihi
to mimiey..
aku nk ternak si ikan kaloi tuh dlm akuarium... sok ko tulun amik turn bg mkn er. kikiki
to anie..
eh smlm aku nmpk gak ko meroti er? gune doh mat kan? yg tuh aku suker.. meh tuko ngan roti `cantik` aku! susah gler nk dpt mende2 kretip gini... sbb aku takkan sekretip ini... wakakakaka..
to TTM..
belalang2 tuh wat mlm td smlm tdo.. masuk kelambu semua baru yis! huh!! tak selera aku.. hahahaha... psstt nuffnang aku dah bli lg satu dslr kot..hihihi
to ct naemah..
taun baru kene double2 semangat ct.. baru kellazzzz.. wakakakka..
to kak.rose..
ya robbi kakk... ntah2 wes eneng kutu! kutu tepong! kekekeke...
ikikiki..jap aku nk bayang laki aku ngan anak2 kalu buat roti..hmmm punahh punaahh... kira ni lulus banyak la ni kak....hehehe...lambt aku hari ni...melayan kerenah birokrasi bebudak nih..darwish..ikan kaloi 3 ekor makcik nakkkk
ReplyDeleteto leyneh..
ReplyDeleteyeah.. me too! thanks for dropping by.. :)
to lina..
hihihi.. gelak lg ko na yer.. aku lg gelak gulin2..kikikiki
to erma..
hahaha..klu ko tgk mesti ko gelak beso... ngan sorang berkopiah berketayap sorang atas meja.. sorang tarik pjg2 mcm n putus2.. aku segan nk interprem sbb dapur aku pong tak menyelerakan! hahahahaaa..
to mas..
eh ok la tuh mas..nk gak wat kije.. setengah laki jgn arap basuh pinggan pong tak mau! huh!
to leen..
btol btol... cam sayang nk mkn... sbb jarang akan sesedap itu! hahaha..
to kak.ayu..
k.yuu... jgn cter la lepas2 drpd tuh! berpeloh ketiak dbuatnyer nak bg clean up! hahahahaa..
to watie..
tie...klu rajen leh uli tgn tie... try la... :)
to tinytini..
salam kenal kembali.. tima kasih byk2.. tiny leh try uli tgn.. klu gune mixer, pastikan mixer yg beso dabak tuh..klu hand mixer ancus nanti! klu ader food processer pong boleh juga guna.. tp akak dah bg link tuh klu nak uli tangan.. kli perkataan SINI tuh yer.. tiny leh ikut step by step k.nor tuh..
to nieza..
yg waras2 tuh mmg sedap terus mkn panas2 sbb lembut.. klu yg versi tk waras tuh, baling paler leh benjol sbb keras! hihihihi... terlebey msk jd garing! hihi
to zawani..
leh guna tgn wani... penat sket la nk uli.. tp insyaAllah berbaloi... cuba nanti yer..
to kaknor..
hihihihi... klu tgk btol2 the making tuh mcm tak selera nak mkn... diorg siap gelak2 lg.. ya rabbii rosak resepi orang! ppon tenkiu kak... hihihi
to izahdaut..
ReplyDeletehahahaa.. weihhh lom cube lom tau..mana tau diorg lg kretip dr ko yg dah bertahun duk dapur! awat? ko takot jatuh saham ker? kekekekee.... lerrr apesal budak2 tuh? ikan kaloi mama nk bela dlm akuarium.. ari2 darwish nk bg mkn.. hahahahaaa
Post ke Shah Alam sikit
ReplyDeleteLOL rajin orang rumah.. kenapa lah tahap kerajinan laki aku tak sampai ke situ hahahha
ReplyDeleteTu cheesecake i loike! macam nak buat lagi but kan sabau2 lah.. hari tu baru sental cheesecake!
salam hana...wahhh pandainya pak belalang and anak2nya wat roti...klu kak ima langsung tak de rupa roti jadinya...hehehe
ReplyDeleteMacam-macam versi adaaaaa.... :D
ReplyDeletekalau ada yg pesen unta silalah pos ke PJ yek.. hehehe...
ReplyDeletewah org jepun pun meroti jugak....x leh jadi ni...kita pun nk meroti gak la...ok nk blk dah nk gi buat roti...hehe
ReplyDeleteto kakyan..
ReplyDeletealamak kak..pjbt pos masih cuti! bukak ari jumaat! kekekeke
to rima..
hahahahaa... aku pong tak pasti serapah mana aku guna pakai sampai boleh merajenkan diorg.. hahahaha... eh! bukan ke mat saleh pandai masak? ker mohamad saleh? hmmm tak pasti aku.. hahahaha
to kak.ima..
salam kak.ima... eh kakima pandai jugak apa meroti... tgk kek lapis akak pong mcm nak pingsan kehalusannya.. hihihi
to mamafami..
versi kurang siuman... hahahaha
to k/madiha..
nnti kiter tanya diorg biler nk reka si unta.. kekeke
to nieza..
sila silaa... roti jgn rotiii.. sejuk tuh best mkn roti cicah kopi sambil silang kaki depan heater! hihihi
hayoyo..ade cheese byk sedap!hihi
ReplyDeleteroti pon gebu gebaz..cun
kak,
ReplyDeleteknp sy buat roti ikot cm akk pnye resepi,
xjd??
ms panas oklah, lembut
tp biakn skejap sket kt luar, tros keras kejong,
baling anjing koma
hehe
bg tips sket
salam, k.hana,, same la saye pun give up nk buat roti,,mula2 masak lembut,,esok dh keras kejung..nape ye? sape2 ade tips bole la share ye
ReplyDelete