Wednesday, January 5, 2011

Basic Dough Roti

semua nih kije pak belalang ngan anak2 belalang
antara yang waras2 belaka
lulus!
separa lulus!
versi biskut aka geseng!!!!
failed!!!
versi ikan kaloi yang kurang berbaloi! huH! ... ppon aku hepi tgk hasil kerja diorg... diorg yg nak buat, aku lagi suker.. gasak lah nak jadi apa pong! haha..

RESEPI BASIC DOUGH ROTI
by: kak.nor
source : izahdaut, kak.anim, mas

Bahan-bahan
  • 380gm tepung high protein (tpg roti)
  • 3 sudu besar susu tepung
  • 80gm gula castor
  • 3 sudu kecil yis segera
  • 1 bj telur A ~ dikocok sket dgn garfu
  • 100ml air
  • 100gm water roux*
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 30gm butter
  • 30gm shortening
Cara-cara
  • Masukkan bahan air, telur dan water roux ke dalam bread maker (BM) dan lepas tu masukkan bahan2 kering spt tepung dan susu tepung.
  • Letakkan gula dan yis di satu penjuru manakala garam di penjuru yg lain.Tekan suis on pd BM dan setkan pd mode dough.Tekan start dan biarkan ia menguli utk seketika.Bila dah membentuk sebiji doh boleh la dimasukkan butter dan shortening.Biarkan sehingga proses menguli selesai.Biarkan ia naik hingga 2x ganda atau BM berbunyi menandakan proses sudah tamat.Boleh la dibentukkan doh td mengikut citarasa anda.Tunggu lagi roti naik dan bakar pada suhu 180 C lebih kurang 20-25 minit.
  • #kalau nak doh yg lebih lembut dan gebu boleh la diulang proses menguli tu sekali lagi.
  • untuk uli tangan, leh rujuk SINI.
RESEPI WATER ROUX
  • 25g tepung gandum
  • 125ml air
>> kacau semua bahan dalam periuk dengan api kecil sehingga pekat. Sejukkan baru guna.

33 comments:

  1. hahahaha...dah menjangkit ke sinun pulak ya hana..ini semua gara2 makcik dua orang tu lah kan?..kan..?
    hana kira bertuah pak belalang rajin ke dapur..mesti seronok tgk diorang menguli anak beranak..
    pepun akak suka versi yang last tu.comey..boleh bayangkan tangan comey anak2 3 org tu..kihkih

    ReplyDelete
  2. salam wok...suboh2 dah tayang roti memcm ghuper...x kesah lar janji mkn konyang..klu ada yg liat2 tu best gak wat celup kopi pepagi buto nih! :)))))

    ReplyDelete
  3. huhu kak.. kalo pak belalang sy taw wat roti cenggini.. mmg bersyukur sesgt.. sbb mak belalang nye pon br nk blaja. xde la penat tgn ni nk menguli sorg2 coz pkcik bm xde lg..

    ReplyDelete
  4. wewettt, pepagi tayang roti banyak pesen..ikan kaloi tu berbaloi gak kalau masok peyot sini,wakakkaka...

    ReplyDelete
  5. Hana,

    Minggu roti sedunia lah minggu ni, angin meroti dah sampai ke Jepun...hehehez

    Wah bertuah nasib badan, hb dgn anak2 yg buatkan kamu roti eh. Yg paling kiut si ikan kaloi tu...wahahahaz tersangatlah kreatif!! I like..... ;)

    ReplyDelete
  6. wahahaha..
    untung ko pagi ni ada belalang2 buatkan roti.

    tu ler pasal aku kepingin DSLR..
    yang fail pun nampak sodappp!
    Bila la duit nuffnang aku nak bertimbun2 nehh?

    ReplyDelete
  7. bila turn aku nak meroti ni..amik semangat dulu ler..wakakaka

    ReplyDelete
  8. wallaaahhh nduk, isuk2 kok eneng roti... enak e mangan karo nescafe panas2. heh1 baru tingat tepong roti kak rose... dah expired apa? nak g tengok ni!

    ReplyDelete
  9. I love water roux bread. Love your site too.

    ReplyDelete
  10. hik hik hana- tak kisah la janji makan sodap....:)

    ReplyDelete
  11. ha ha ha bila anak beranak beraksi didapo.. memacam versi ader.. tapi janji happy yer kak... suker tgk klu akak n3 gambo mereka camalah rupa mereka meroti ha ha ha best!

    ReplyDelete
  12. heee..he..virus meroti dah sampai jepun lak....sukanya....
    hubby ngan ank2 akak yang buat yer.....ok la tu.cantik2 tau...
    klu hubby mas, bertuah dia nk meroti..dia nk bab cuci mencuci dan kemas mengemas jer...

    ReplyDelete
  13. hana...yg tak waras tu entah lagi sedap kot...ekekekek...

    ReplyDelete
  14. wah!!..kreatif2..rajin betul hubby & anak2 nak buat..pandai pulak tu menggayakan macam2 pesyen roti tu ha....tapi dapur tunggang langgang tak lepas tu?..hehe..siap lah kena kemas..

    ReplyDelete
  15. wah seronoknya buat roti guna mesin..

    ReplyDelete
  16. salam berkenalan sis..saya selalu baca blog ni..tertarik dgn resepi roti ni..tp kalau tadek breadmaker nakwat camne?mixer biasa je ada..thanks

    ReplyDelete
  17. sedap-sedap..nak2 kalau baru masak kan.

    ReplyDelete
  18. ala guna bm...kite xde bm..huhuhu=(

    ReplyDelete
  19. hhehehehe... tak cantik pun kena puji gak tau, bukan senang pak belalang dgn anak belalang nak tulun wat roti.. tahniah buat hamzah & the kids :)

    ReplyDelete
  20. to kak.anim....
    diorg bertiga tuh klu bab pegang tepung mmg suker kak..kiter pulak yg rimas itu tk kene ini tak kene.. haha...

    to deliah..
    salam mekk.. yg geseng tuh mmula kuor oven mmg keras kematun! baling anjing leh kojol kot~ hahaha.....

    to aloy..
    nurul.. leh uli tgn klu rajen.. akak dulu uli tgn juga.. klu pak belalang buat kompom lg lembut kot! badang diorg kan lg besor dr kite..hihihi

    to mimiey..
    aku nk ternak si ikan kaloi tuh dlm akuarium... sok ko tulun amik turn bg mkn er. kikiki

    to anie..
    eh smlm aku nmpk gak ko meroti er? gune doh mat kan? yg tuh aku suker.. meh tuko ngan roti `cantik` aku! susah gler nk dpt mende2 kretip gini... sbb aku takkan sekretip ini... wakakakaka..

    to TTM..
    belalang2 tuh wat mlm td smlm tdo.. masuk kelambu semua baru yis! huh!! tak selera aku.. hahahaha... psstt nuffnang aku dah bli lg satu dslr kot..hihihi

    to ct naemah..
    taun baru kene double2 semangat ct.. baru kellazzzz.. wakakakka..

    to kak.rose..
    ya robbi kakk... ntah2 wes eneng kutu! kutu tepong! kekekeke...

    ReplyDelete
  21. ikikiki..jap aku nk bayang laki aku ngan anak2 kalu buat roti..hmmm punahh punaahh... kira ni lulus banyak la ni kak....hehehe...lambt aku hari ni...melayan kerenah birokrasi bebudak nih..darwish..ikan kaloi 3 ekor makcik nakkkk

    ReplyDelete
  22. to leyneh..
    yeah.. me too! thanks for dropping by.. :)

    to lina..
    hihihi.. gelak lg ko na yer.. aku lg gelak gulin2..kikikiki

    to erma..
    hahaha..klu ko tgk mesti ko gelak beso... ngan sorang berkopiah berketayap sorang atas meja.. sorang tarik pjg2 mcm n putus2.. aku segan nk interprem sbb dapur aku pong tak menyelerakan! hahahahaaa..

    to mas..
    eh ok la tuh mas..nk gak wat kije.. setengah laki jgn arap basuh pinggan pong tak mau! huh!

    to leen..
    btol btol... cam sayang nk mkn... sbb jarang akan sesedap itu! hahaha..

    to kak.ayu..
    k.yuu... jgn cter la lepas2 drpd tuh! berpeloh ketiak dbuatnyer nak bg clean up! hahahahaa..

    to watie..
    tie...klu rajen leh uli tgn tie... try la... :)

    to tinytini..
    salam kenal kembali.. tima kasih byk2.. tiny leh try uli tgn.. klu gune mixer, pastikan mixer yg beso dabak tuh..klu hand mixer ancus nanti! klu ader food processer pong boleh juga guna.. tp akak dah bg link tuh klu nak uli tangan.. kli perkataan SINI tuh yer.. tiny leh ikut step by step k.nor tuh..

    to nieza..
    yg waras2 tuh mmg sedap terus mkn panas2 sbb lembut.. klu yg versi tk waras tuh, baling paler leh benjol sbb keras! hihihihi... terlebey msk jd garing! hihi

    to zawani..
    leh guna tgn wani... penat sket la nk uli.. tp insyaAllah berbaloi... cuba nanti yer..

    to kaknor..
    hihihihi... klu tgk btol2 the making tuh mcm tak selera nak mkn... diorg siap gelak2 lg.. ya rabbii rosak resepi orang! ppon tenkiu kak... hihihi

    ReplyDelete
  23. to izahdaut..
    hahahaa.. weihhh lom cube lom tau..mana tau diorg lg kretip dr ko yg dah bertahun duk dapur! awat? ko takot jatuh saham ker? kekekekee.... lerrr apesal budak2 tuh? ikan kaloi mama nk bela dlm akuarium.. ari2 darwish nk bg mkn.. hahahahaaa

    ReplyDelete
  24. LOL rajin orang rumah.. kenapa lah tahap kerajinan laki aku tak sampai ke situ hahahha

    Tu cheesecake i loike! macam nak buat lagi but kan sabau2 lah.. hari tu baru sental cheesecake!

    ReplyDelete
  25. salam hana...wahhh pandainya pak belalang and anak2nya wat roti...klu kak ima langsung tak de rupa roti jadinya...hehehe

    ReplyDelete
  26. Macam-macam versi adaaaaa.... :D

    ReplyDelete
  27. kalau ada yg pesen unta silalah pos ke PJ yek.. hehehe...

    ReplyDelete
  28. wah org jepun pun meroti jugak....x leh jadi ni...kita pun nk meroti gak la...ok nk blk dah nk gi buat roti...hehe

    ReplyDelete
  29. to kakyan..
    alamak kak..pjbt pos masih cuti! bukak ari jumaat! kekekeke

    to rima..
    hahahahaa... aku pong tak pasti serapah mana aku guna pakai sampai boleh merajenkan diorg.. hahahaha... eh! bukan ke mat saleh pandai masak? ker mohamad saleh? hmmm tak pasti aku.. hahahaha

    to kak.ima..
    salam kak.ima... eh kakima pandai jugak apa meroti... tgk kek lapis akak pong mcm nak pingsan kehalusannya.. hihihi

    to mamafami..
    versi kurang siuman... hahahaha

    to k/madiha..
    nnti kiter tanya diorg biler nk reka si unta.. kekeke

    to nieza..
    sila silaa... roti jgn rotiii.. sejuk tuh best mkn roti cicah kopi sambil silang kaki depan heater! hihihi

    ReplyDelete
  30. hayoyo..ade cheese byk sedap!hihi

    roti pon gebu gebaz..cun

    ReplyDelete
  31. kak,
    knp sy buat roti ikot cm akk pnye resepi,
    xjd??
    ms panas oklah, lembut
    tp biakn skejap sket kt luar, tros keras kejong,
    baling anjing koma
    hehe
    bg tips sket

    ReplyDelete
  32. salam, k.hana,, same la saye pun give up nk buat roti,,mula2 masak lembut,,esok dh keras kejung..nape ye? sape2 ade tips bole la share ye

    ReplyDelete