Wednesday, January 26, 2011

Kek Lapis Asam Manis Kukus

sebenanya memang niat nk melapis sbb nk ngabiskan stok hawflakes ... takyah tenung lama2 la kek tuh sbb tak balance lapisannyer.... nak cepat siap jer tau.... kaler pong pucat sbb food colouring pong dah abes.... gasak lah! kek nih gebu jer macam boulu/apam kukus.. naik pong cantik... pada pendapat aku, kek nih sama macam Kek Kukus Velvet Hawflakes by kakfida my.resipi... cuma lg lemak manis sbb gune biskut merie.... ppon tima kasih kak.dayangjack kerna kongsikan resepinya... meh la jemput makan ado laie nih.....



RESEPI KEK LAPIS ASAM MANIS KUKUS
source : dayangjack@dapurkusayang

Bahan-bahan (loyang 8 x 4.5 x 4.5)
  • 2 cawan biskut marie yang sudah dikisar dan diayak sebanyak 1 kali
  • 4 biji telur A (sejuk)
  • 180 g gula kastor (boleh juga tambah jika suka manis)
  • 4 sb susu pekat manis
  • 1 sb ovalette
  • 2 sb horlicks - optional
  • 125 ml susu segar (sejuk)
  • 1 sk esen vanilla
  • 80 ml minyak jagung
  • kepingan asam manis/hawflakes secukupnya
  • sedikit pewarna hijau/pes pandan dan kuning (warna lain pun ok)
Cara-cara
  1. Sediakan pengukus. Jerangkan airnya. Sediakan loyang kek. Sapukan dgn mentega dan taburkan sedikit tepung. Seelok-eloknya loyang dialas dengan kertas serap minyak.
  2. Satukan kesemua bahan (kecuali minyak jagung, hawflake dan pewarna) di dalam mangkuk adunan. Putar hingga kembang dan gebu.
  3. Kemudian masukkan minyak jagung dan kacau sebati dgn menggunakan spatula/senduk kayu.
  4. Bahagikan kepada dua bahagian (lebihkan sedikit adunan untuk lapisan hijau). Bubuhkan pewarna hijau/pes pandan dan satu bahagian lagi diwarnakan kuning. Untuk lapisan hijau dan kuning, bahagikan lagi adunannya kpd beberapa bahagian mengikut saiz loyang agar lapisan menjadi sama rata.
  5. Tuangkan lapisan pertama (hijau) ke dalam loyang dan susunkan hawflake di atasnya (JANGAN DITEKAN). Kemudian, kukuslah hingga adunan dah tak cair (lebih kurang 5-7 minit). Tuangkan lapisan kuning dan susunkan hawflake diatasnya dan kukus. Ulangi proses hingga habis. Untuk lapisan terakhir, kukuslah selama lebih kurang 20-25 minit lagi atau sehingga kek masak sempurna. (untuk mengelakkan air menitik ke dalam adunan, tutuplah loyang dgn kertas foil, atau balutkan penutup kukus dgn menggunakan tuala).
  6. Setelah masak, tutupkan api. Keluarkan loyang dan sejukkan kek sebelum dipotong.

34 comments:

  1. alahai...rajinnye die=)smlm tgok ade kat rmh kak dayang..hihihi..arini terbang ke jepon dah..heheheh...kak,nak tanye,butter milk x same ke ngan fresh milk?

    ReplyDelete
  2. biler nk sampai dapur wani pulak? hihihi...... buttermilk ngan fresh milk tk sama.... klu buttermilk susu segar yg pekat..teksturnyer lebih kurang mcm yogurt.. sblm nih akak ader terangkan macamnana nk buat buttermilk... campurkan 1cwn dgn 1sb cuka@juslemon... klu fresh milk ialah susu segar semata...

    ReplyDelete
  3. kak hana, mas pun bercadang nk buat kek ni....
    kena beli asam manis dulu...he..he...
    nak tapau kek akak dulu 1 tapaware...

    ReplyDelete
  4. kak ..
    mcmna tepi2 kek akak tu cantik je?
    eee..kakkk..admire btul sy nengoknya

    ReplyDelete
  5. aduhai..akak ni rajin betul la. nampak sgt sedap. sy suke sgt kek lapis...huhu

    ReplyDelete
  6. to mas..
    cepat mas bli hawflakes... lebih eh akak nak makan ngan darwish.. hihihi

    to faradean...
    cantik eh? macehh macehh... akak cume sapu minyak jerk kat loyang... pehtu tunggu sejuk baru akak sisipkan ngan pisau plastik mmg khas buat sisip tepi loyang.... loyang tuh akak guna loyang leh tanggal bawah..

    to cikyuki..
    rajen yg di pakse sbb nak ngabeskan asam manis tuh..klu tak kene buang sayang lak... meh la jemput amik.. setengah loyang pong xpe..hihi

    ReplyDelete
  7. hana..ko buat kat akak seloyang boleh!! akak bab melapis kurang rajin a.k.a malas..;p

    ReplyDelete
  8. salam hana,
    alkisah hana dah nak balik ya..tentu tengah sibuk packing tu kan..
    .. kek lapis cantik tu ..

    ReplyDelete
  9. Salam Hana,
    Bila kena sentuhan tangan Hana, mesti menjadik, cantik jer naiknya, kaler pun lembut, redup mata memandang....

    ReplyDelete
  10. Nih bawa zhariff skali ngendeng nih..sapa suh ko kejutkan td kak..tak kira,siap bw loyang lg nih..senang nak panaskan kang...tak bagi kek kitorg culik darwish bw balik wat teman zhariff main..hah hah haha..(gelak org jht)
    apapun kek tuh mmg mengancamm..leh terancam diet ku ini..hih hih

    ReplyDelete
  11. mmm,pintu oven kat dapur 'senyum sokmo' ni kene kunci dl,tuan die nak diet..hihihih...ooo,fresh milk+lemon jus=buttermilk ek?okay...tq kak hana=)

    ReplyDelete
  12. baru je tengok kat umah DJ semalam.. tengok2 hari ni hana lak tayang.. laju betul...

    ReplyDelete
  13. ade lagi tak? aku nak rasa seketul je leh? wakakakakak tak kasi aku curik seketul.. :P

    camne tu ko setting steam cooker ko kasi sama rata je atas kek tu? aku wat selalu cam bulan.. :)) hahahah

    ReplyDelete
  14. salam kak hana,
    dah nak tinggalkan Nihon ke?? bile balik Malaya?? sedih je bunyi respon kat laman saye tu..

    ReplyDelete
  15. to kak.sofea..
    bolehh..janji akak tulun kisor biskut merie! bab tuh kite yg malas... hahahahhaa

    to kak.ayu..
    salam kak... haah... xde la memacking mana... sket2 jerk... tgh acara `membuang sampah`~ hahaha

    to kak.wattie...
    salam kak.. maceh kak... tuh kebetulan elok..yg tak eloknyer kadang duk diam2 jerk.. hahaha... meh jemput makan kak...

    to HaSue..
    zhariffff..ko bgtau mak ko, buang karen jerk nak diet2 badan dah kerempeng! tak bagosss... muakakakakaka... *ayat jeles! :P

    to zawani..
    laaa lg sorang nak diet... tak aci ar..nanti aku xde geng makan2!hahahahaha... k..sesama..

    to kak.madihah..
    lepas nih turn akak pulak eh... hihihi

    to jassnani..
    curik itu berdosa! nanti kene potong tangan! muakakakakakaka... sebab aku setting bintang... ko setting bulan dier jd la bulan... muahahahahaha... wehh aku xde setting apa2 la... just tutup penutup ngan kain jer..

    to cikguzam..
    salam zam.... haah..nihon terchenta terpakse aku tinggalkan... semester nih insyaAllah berakhir.. sob sob sob....

    ReplyDelete
  16. Wow... Woww... Wow... Kek kak dayang dah sampai bumi nihon.. Shanteek... Tapi kan aku ada fobia yg bnyk klu jenis kek ni. Bantat!!! Napa ye? Ke mixer cap ayam aku tak sesuai untuk kek cam ni.

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum..
    Gabungan warna yang menarik. Suka..suka..suka...

    ReplyDelete
  18. Salam Kak Hana..wow menariklah warnanya nampak lembut selembut tuannya..hehehe..kembang semangkuk kejap ..kenapalah akak ni rajin bebenor..nak melapis segala bagai..tabik spring toooing!!

    ReplyDelete
  19. akakkkkk, melapis kek batik pon fail nih, tup2 dah kuar pulak lapis asam nih......huwaaaaaaa

    ReplyDelete
  20. to izahdaut..
    klu guna mixer cap ayam meh gune stail aku, pukul telur+susupekat+gula+esen+ovelet sampai gebu dan pokat... pehtu masukkan tepung ngan susu segar seli seli sambil gune mixer... gune slow feed la mcm aku ckp aritu... last skali masukkan minyak jagung kacau guna spatula... aritu ko wat apam pelangi ok kan? try ko guna kekdah yg sama...

    to kak.sam..
    waalaikumussalam kak.sam...leh try kak bila2 rasa rajen mendatang... lagipon kek nih senang ja membuatnyer... hihi

    to siti indrawati..
    salam siti..hahaha... bukan kembang semangkuk jerk tapi bermangkuk2! camne tuh?? kakakakaka... meh la jemput rasa siti..ado laie neh..

    to watie rose..
    kehkehkehkeh.... sabo tie saboo... tamatkan dulu study kek batik tuh eh... usaha tangga kejayaan.. ecececece...mcm ckp kat student aku jerk! kekekeke

    ReplyDelete
  21. sifu - sgt cantik arrr...teruja nak buat gak

    ReplyDelete
  22. aik, lajunyaa...jap jer sampai ekk..hehe.
    hana, meh amik skrol nih! 'Broadband Terpantas'...haha.

    anyway, tq dear for trying.

    ReplyDelete
  23. to lina...
    uishh tak yah ar panggey sipu sipu... ai nih bese2 jer.. hihi.. meh ar na ado laie setengah loyang...

    to kak.dayang..
    lerrr igtkan nak bervangger kiter julung piala emas resepi dier.. lenkali tak mo ar buat cepat2... haha... ppon tenkiu kak..

    ReplyDelete
  24. mantop!!!! lawa seh lapisnye..jeles..jeles...dh lame xbuat kek lapis camni. tengok kak dayang buat hari tu dh menanam tekad, ni nmpk makcik lak buat...tmbh lagi 1 tekad.. sblm tu,meh sini nk try habiskan....wahahahhahaha

    ReplyDelete
  25. kek 1.ari ahad ni besdy akira.tempah untie.hihihihi...mak sy tak reti wat kek.kalo buat dia byk letak racun....

    mnta izin ambil resepi udang lomak cili api.smlm beli udang.

    "satoshi....maaaa, udang dari mesia!!!...

    kita, yg ko jerit cam org gila lak nape?hihihihi...dia lak suka dari mesia.

    tak eran gan udang mesia,sbb mahal.udang jpun lagi le mahal...kan?

    ReplyDelete
  26. oh mekna..
    melapis la pulak haih.. ghajinnya..
    bila la makcik ni nak rajin cenggini ni tah hahih..

    ReplyDelete
  27. waduh terliur dh ni kak...hehe mai nk tukar ngan karipap la...ada lagi ker?...betul2 terliur dh ni....jap nk pi cari asam manis nk buat la nanti..hehe

    ReplyDelete
  28. adoi la... orang jepang dah melapis la pulak.....
    nampak menarik tertarik ni hana... ni nak kena cuba ni....

    ReplyDelete
  29. tenung gambar kek lapis sambil kesat air liur....keh keh keh

    ReplyDelete
  30. rajin nya melapis..
    kalau kita tak terlapis ler jawabnya..haru biru..
    angkat cop jempol...

    ReplyDelete
  31. Mak ai rajinnya dia melapis cantik2 tu. Akak ni memang takde kesabaran sungguh nak buat kek lapis ni. Tapi kek lapis kalau guna biskut marie memang sedap

    ReplyDelete
  32. Assalamualaikum Hana...

    Prrghh!!!!! Cantikkkkknya Kek Kukus... Mesti Sedapppp!!! Ni... Mengoda Kalbu!!!...

    ReplyDelete
  33. salam hana...wahhh sedapnya kek lapis asam manis ni...kukus lak tu..rajin betullah hana ni...kek pun cantik...teringin lak nak makan..huhu

    ReplyDelete