Thursday, January 27, 2011

Asam Pedas Nyonya

Assalamualaikum semua.... arini kita layan asam pedas masakan nyonya pulak yer... sesekali ubah selera mencuba resepi2 dari kawan2 alam maya kiter apa salahnya kan... baru meriah dunia blogging masak2... takde la terperuk dgn resepi sendrik.... kalau tengok masakan nyonya nih tak lari dari dua bahan utama belacan dan jugak buah keras..... ditambah lagi keharuman bunga kantan tuh yg syok...... kali nih aku guna ikan fukuragi... manis dan lembut isinya... tima kasih pak ucu mat kongsikan resepinya... tetiba aku rasa sedang berkebaya ala nyonya menghirup asam pedas... walahhhhhhhh....pingsan!

RESEPI ASAM PEDAS NYONYA
source: matgebu@dapurtanpasempadan

BAHAN-BAHAN
  • 4 keping daging ikan tenggiri, cuci bersih dan toskan
  • 2 kelopak sawi jeruk (optional)
  • 2 kuntum bunga kantan, belah 2 setiap satu
  • 1 genggam daun kesom
  • 1/2 cawan jus asam jawa
  • 1/2 cawan cili kisar
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Air secukupnnya
BAHAN KISAR HALUS
  • 6 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 biji buah keras
  • 1/2 inci belacan
  • 1/2 inci kunyit hidup
  • 1 hirisan nipis lengkuas
  • 1/2 camca teh lada hitam biji (optional)
CARA MEMBUATNYA
  1. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak. Tuang air secukupnya. Kacau dan biar mendidih. Tambah sawi jeruk, bunga kantan dan daun kesom. Biar mendidih.
  2. Masukkan ikan dan jus asam jawa, kacau perlahan. Perasakan dengan garam dan secubit gula. Biar masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat dan ulam-ulaman...(sesiapa nak letak serbuk perasa pun boleh..)

24 comments:

  1. usihh hana pagi dh tayang lauk kegemaran ku itu...rasa lapar dh pagi....sempat buat cake jer utk makan pagi ni :)

    ReplyDelete
  2. selamat pagi hana...eh kat jepon pagi ke sekarang ni...entahlah akak ikut time kat mesia...hehe,wahhh sedapnya tengok asam pedas hana tuh...kak ima dah lama bebonar tak masak asam pedas..tak tahu kenapa...haha

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum
    woit hana.ko masak 4 keping je??..mana nak cukup?..jap gi dtg izah dgn mas..confirm diorang sapu bersih punya..huhu..
    ambik kuah je lah dulu.ikan akak beli sendirik lah..kekekeke

    ReplyDelete
  4. Alamak..pgi2 dah tayang asam pedas..
    bikin ngences la..

    ReplyDelete
  5. akak pun ada satu gambar asam pedas lom n3 lg.. gara2 terliur tgk asam pedas yg hana tayang dulu tu.. dah dua kali wt asam pedas.. mula2 wt ayam, pastu ikan lak.. (actually asam pedas tu bukan feberet cik abang.. tu yg jarang2 masak sampai terliur banget bila tgk hana tayang aritu..)
    hisshhh.. mmg best banget mkn nasi berlauk asam pedas ni.. berselera mkn dibuatnya.. lenkali leh try resepi nyonya ni plak.. bunga kantan tu berapa hinggetlah agaknya kat sana ye hana... kat sini pun sekuntum rm2!!

    ReplyDelete
  6. Asam pedas ehmmm..cecah roti canai pun sedapni

    ReplyDelete
  7. salam akak, baru kelmarin teringin nak carik ikan tenggiri tp tak jadik, ari akak tayang pulak asam pedas ikan tenggiri, bak seketul kak wat mkn tengahhari....hehe

    ReplyDelete
  8. kak hana, rasa nak hirup jer kuah asam pedas tu....
    sedappnya...

    ReplyDelete
  9. Hana..nih my fave!! nasi ngan kuah pun dah ok.. kecurnya air liur!!

    ReplyDelete
  10. eleh saja la kak anim tu sebut sebut tu... orang nak masak lomak kak nim..lomak tau lomak..haha..

    erh silap rumah ke aku?ikiki..kak hana, tengok tajuk ku dah tau resepi sapa..mantap kalau dapat bunga kaantan ngan daun kesum bergabung.aku kena polish lagi skill masak asam pedas ni.slalu tu jadi cam tu je, tak kick sangat..huhu

    ReplyDelete
  11. meleleh ayaq liuq i !! uhukk uhukk..
    asam pedas pebretku !! pos sini sket kak oii.. lapaq nih

    xpenah lak makan ikan fukuragi..
    salu makan saba .. sedap jgak.. manis isi die..

    ReplyDelete
  12. Jom buat blog, hanya RM 100 shj complete A-Z. Nak blog anda yg sedia anda nampak cantik & pro? Hanya RM 50 utk upgrade. Layari blog kami..

    ReplyDelete
  13. to lina..
    wahh pagi2 makan kek lg kelazzz kak! kiter sempat wat asam pedas utk hubby jerk nih.... kompom masuk en.jam pagi nih... hahahaha

    to kak.ima...
    salam kak... sama waktu ngan mesia cuma cepat sejam jer.... famili akak tak bape minat asam pedas kot... kite tiap2 2 minggu skali cam wajib gtu..hihi

    to kak.anim...
    waalaikumussalam kak.... bukan 4 keping tp sekoq besaq! hahahaha tamak dan haloba kalau wat asam pedas nih... hihihi meh ar amik... ador laie separuh ekoq! kuah irup sesudu dulu.. hahaha

    to niezaman..
    hihi.... meh la jamah dan rasa dan makan... hihihi..

    to kak.madiha...
    hahaa... biler nak kuor dr tempat persembunyian tuh kak.. lama beno dah tuh! hihihi..... kita nih pong mujur hubby minat asam pedas... sebulan biasa dua tiga kali jugak buat! hihihi....

    bunga kantan tuh rasanya xde jual kot... tk perasan la pulak... kita punya tuh kita petik/potong sendri kat blkg umah mak... abis semua kuntum kita togelkan..tadak tinggal walapu sekuntum! hahahahaha... mahalnyer kak sekuntum dua hinggit????! ishhhh baik tanam sendrik...tp yg tak bestnyer pokok tuh tinggi...leh jd semak! hahaha

    to rosselle..
    eh macam tekak jawa aku lah... hentam ajer cicah ngan apa2... hihihi

    ReplyDelete
  14. to watie rose..
    salam watie... akak masak tuh bukan ikan tenggiri yang... tuh ikan fukuragi macam ikan apa erkk.??! hhmmmmmm... hentah ikan apa! ahahahaha... tp sedap isinyer manis dan lembut mcm tenggiri jugak la lebih kurang cume xde tulang sangat...

    to mas..
    meh meh amik kuah jerk...ikan tak payah... kekekekekeke

    to zatil..
    kalau kene kat aku kene tambah lagi satu menu iaitu kicap!! hahahahaha... gasak gasakkk...

    to izahdaut..
    oowhhhh arini ko ternak lemak er zah?? bape kilo zah pengeluaran arini? kahkahkahkah... lerrr... awat asam pedas ko? jadi lagu apa? asam pedas klu xde daun kesum tak kick ar... setengah org tak gheti ltk daun kesum... aku pon pelik..

    cikten..
    g try ngan ikan fukuragi... lagi sedap taw dr ikan saba sbb lagi lembut isinya....akak dah jarang2 ngan saba kecoli wat gulai nasi dagang...hihihi....

    to farah alias..
    salam farah... tima kasih er...

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum...
    Nak sikit buleh?

    ReplyDelete
  16. waalaikumussalam kak.sam...
    boley boley... ader lg nih... mmg msk lebih sampi mlm... hihihi

    ReplyDelete
  17. mmm...sedapnye kak...kalau takde daun kesom mesti tak best punye kan?

    ReplyDelete
  18. kak...sedapnya..arwah tok sll buat utk saye..akk..saye nk amik copy utk recipe saye ye..kak..buah keras yg colour putih bulat2 tu kan?pernah buat,tp xprnh guna buah keras tu..hehe..

    ReplyDelete
  19. Salam Hana,
    Akak mmng pantang tau kalau nmpk lauk asam pedas...mmng lauk kegemaran akak sekeluarga...bila kat Msia ni, puas makan ikan, segala daun semuanya ada...bahagianya diriku di bumi Msia tercinta..hah3...merepek meraban plk nmpk asam pedas ni...

    ReplyDelete
  20. baru semalam aku masak asam pedas ikan keli...sampai terlupa nak posing dek kelaparan..huahua.

    cite pasal letak buah keras ni kan...aku pernah ler masak guna buah keras nih...tp aku dgn konfidennya ingatkan buah pala yg keras tu ada lah buah keras...goblok sungguh masa tu..bayang kan ler buah pala tu aku blend sekali dgn kulit2nya..bole bayangkan rasanya yg pelik..hahahah

    ReplyDelete
  21. mantap!!!! nak2 asam pedas... mie punya daun kesom sikit lagi nk menyembah bumi...kes kena patuk ngan ayam jantan,wakakakkaka.....anto la sini skit,lama dh xbuat asm pedas nyonya nih... kasi lebih kuah tau... tq..lallalalala

    ReplyDelete
  22. besnye..tp sini kureng sket la asam pedas sbb x de bunge kantan..kang masukkan bunge tulips baru tau hehehe

    ReplyDelete