Friday, December 5, 2008

Kek Kukus Velvet Hawflakes

projek wat kek nih masa anakanda danial tgh tdo... lama juga dia tdo... sampai dh siap nih pon tak bgn2 lagik... kesian dia sbb demam dr semalam tak baik2 lagik.. tp alhamdulillah dh kurang skit arini... aku sapu asam jawa.. mau dia tak nangis! muahahahaa... abih setengah botol asam jawaku.. tkpe la..demi anakanda tersayang, mama sanggup tk masak asam pedas lepas nih! hehehe k.zana!! amacam?? sudah tergoda sama ini kek laaaa... hihihi... sedapp! tapi gune susu pekat n kurangkan sukatan gula.. minyak plak ganti cairan butter.... thnx k.fida myr! kita wat setengah adunan jer...guna loyang 18cm.

Bahan-bahan
  • 5 biji telur - grade A yg sejuk(dr peti ais)
  • 225 g gula halus- kurangkan sbb gune susu pekat skit
  • 220 g tepung gandum*
  • 1 sk rata baking powder*
  • 1 sb ovalette
  • 150 ml susu cair
  • 1/2 sk garam
  • 100 ml minyak jagung/masak- hana gune cairan butter
  • 1 sk esen vanilla
  • pewarna merah,kuning,hijau dll ikut suka
  • secukup hawflakes
Cara-cara
  1. Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan2 di dlm mangkuk mixer kecuali minyak,hawflakes dan pewarna.
  2. Pukul adunan hingga sebati dan gebu.Masukkan minyak jagung/masak dan digaul dgn senduk atau spatula hingga sebati.
  3. Loyang dialas kertas dan sapu minyak. Ratakan adunan pertama dan susun secukup hawflakes dipermukaannya dan kukus selama 5-7 min dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
  4. Buat hingga habis lapisan seterusnya dan susun hawflakes dan kukus.Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
  5. kakfida said :***untuk membahagikan sama rata setiap lapisan akak ambil 4 senduk lauk dan dibahagi kpd 5 mangkuk dan warnakan.Untuk lapisan terakhir susun hawflakes jika suka...
  6. Setelah kek masak,biarkan di dlm loyang selama 10 min kemudian dibalikkan di atas redai kek supaya sejuk.

9 comments:

  1. cantikk2!!!
    rasa mcm duk tgk dinding batu bata yg di kaler2.. heheh.. jgn marah kak..

    rajin btul melapis2 ni..
    anakanda dh bgn lom?

    ReplyDelete
  2. rasa kek camna.. rasa kek ke rasa apam or rasa bahulu..hehehe.. plan nak buat lagik kek ni..tpi puas cari asam duit tu kat care4 tadi tak da lak..nak kene pi kedai apek kot..pandai dik ina melapis tu.. cantik n kemas jer.. tahniah le...

    ReplyDelete
  3. to wani..
    tk marah pong! rasanya cantik lagi dinding batu bata yg kaler2 tuh kan! akak wat huduh jerk la wani..br nk blaja2 ni.. heeeee...

    anakanda dh bangun dah..br arini nmpk ceria skit...alhamdulillah.

    ReplyDelete
  4. to k.zana..
    hihihi..kene jangkit ngan k.zana la nih! rasa antara kek dn jugak bahulu! sedap jugak erk! k.na gune asam deduit lagik best tau! cari jgn tak cari! ala melapis senget benget gak tuh! huhuuuu...

    ReplyDelete
  5. raya ari tu ade try gak.. tp pengukus ibu sha prob jd tgh2 kek lekuk dek kerana air menitik.. hampeh..

    raya aji ni ingat nak try lagik.. try resepi akak plk.. nyummy

    hubby n anak2 camner?? dah beransur pulih?

    kena makan sup kot kat hana br dia nak baik

    ReplyDelete
  6. sha.. kek yg nih bukan kek lapis hawflakes yg biasa tu tau..klu yg tuh try tgk kat blog bro rozzan.. sana mcm2 kek lapis ade.. yg nih ala2 kek n bahulu..tp kalau nk try gak cuba la..mana tau kene selera.. hehehe..

    hubby n anak2 alhamdulillah dh ok skit..mmg arini akak watkan sup. si danial tu br arini nak makan..

    ReplyDelete
  7. rajinnye dia melapis...nak sepotong...

    re: kek bulat sbb masa masak tu dia jdk bulat,bhg tgh naik so deko tu...tang tu gak mai idea...operasi sorot2 kecacatan...nak tiru silalah ya...

    ReplyDelete
  8. oishiiiii...rasa nak cuba..lum pernah try seumur idup..huhuhu

    ReplyDelete