Saturday, January 8, 2011

Kuih Bakar Pandan Cikgu Zana


bertemu kembali di petang ari... (erkk... sini dah nak masuk kelambu dah pong.. hihi).. wat num petang aka bekpes sok pagi juga la kot.. rasanya nih kuih bakar pertama yg aku buat jaman glemer (perasan!! :P) di myr dulu.... dan dah berkali2 gune resepi nih (masa tuh lah)... jd utk kali nih bior ler aku kreditkan nama resepi nih kat cikgu zana kite sbg tanda penghargaan... boley ker gtu cikgu? hihi.... ingat kuih bakor pandan,igt kak.zana yer... hihi... akceli aku ngan k.zana satu kapal.. eh melalut suda.. hihi... bape byk hihi daaaaa... zassssss...

RESEPI KUIH BAKAR PANDAN
source: cikguzana@inspirasiku

Bahan-bahan
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air pandan
  • 1 cawan santan
  • 1 cawan susu cair (sejat)
  • 3 biji telur
  • Sedikit pewarna hijau
  • Sebagai hiasan- sedikit bijan jika suka
  • boleh tambahkan esen vanila jika suka.
Cara-cara
  • Masukkan semua bahan ke dalam blender kecuali bijan
  • Blender hingga sebati
  • Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan tuangkan bahan tadi kedalamnya.
  • Taburkan bijan (jika suka)
  • Bakar 40 - 55 minit pada suhu 180c/ hingga masak / berkerak. Tunggu sejuk baru potong.

16 comments:

  1. mas pun suka kerak...sedapp kan garing tu..mcm mana akak bakar..cantik kerak tu, api atas bawah kan kak....

    ReplyDelete
  2. kak hanaaaaaaaaaaaaa....mencik betul la..saja wat orang meleleh liur..hahaha..x leh jd nih..mlm ni kena start projek..pandai tul die goda orang tau!! i likeeeee....

    ReplyDelete
  3. Hana cayank.....

    ko ni kan, dah nak masuk kelambu pun masih tayang kuih....dan lagi tu....

    muahaha....eh eh....selamat beradu dear.....jgn mimpi recipe yer...karang bimbang ko ngigau gi dapur.....:P

    ReplyDelete
  4. salam hana...ah sudah,ngigau mkn kuih bakar la plak..gnite :))

    ReplyDelete
  5. to pia...
    maknanyer ko kene berebut ngan aku! hahaha

    to mas..
    akceli oven akak tkde api atas bawah.. panas penoh keliling.. tp klu gune api atas bwh kompom lg cantik dan kerak lg byk.. try la mas.. mmg sedap...

    to eina...
    muehehehehee... aku mmg sengaja buat org tergoda dan ternuda.. mintak maap klu mjadi kesalahan.. Hihihihi

    to ayu safieza..
    hahahahaaa.. jgn marah yu! aku takot bukan aku yg mimpi rssepi, silap2 ko yg ckp tuh! kikikiki.. slamat mlm yu.. kim salam ustaz kecik!

    to deliah...
    salam del.... maknanya ko kene siap2 bako sblm tdo! jgn ngigau carik loyang sudah! muekekekee

    ReplyDelete
  6. Salam kak hana, saya dtng nk mkn kuih bakar ni ada lagi tak?..part kerak tu my fav tu...hehe saya malas nk mskla hari ni kak nk pi jln2 cuci mata sambil tenangkan minda...ngehx3

    ReplyDelete
  7. Salam hana..tidur berkelambu ke?best tu tambah musim sejuk ni tapi kat msia jika tidur berkelambu harus pengsan kepanasan hehe.terima kasih sebab bagi idea pada akak nak masak kuih bar ni.nanti nak ada makan makan dgn anak anak..nak buat banyak banyak:)

    ReplyDelete
  8. Che splendido questo colore, ciao

    ReplyDelete
  9. Salam Ziarah Di Pagi Ahad...

    Sedapnya Kuih Bakar Ni...Lama Tak Buat..

    ReplyDelete
  10. salam akak. sy ade buat entry psl akaknyer blog kat blg sy. sy de ambik beberapa gambar. mohon pinjam ye ^_^.

    ini linknyer:

    http://hifaz-phat.blogspot.com/2011/01/saya-rasa-nak-kawen-cepat-je-bila.html

    kl ade pe2 yg akak suke, bgtau je. nnt sy remove.
    thank kaseh :)

    ReplyDelete
  11. Salam Hana,
    Kalau kuih bakar pandan ni mmng best...kegemaran akak tau...arini akak pun wat bingka....bingka roti jagung..jom tukar di angin lalu jek...kih3..

    ReplyDelete
  12. wow sedapnye nampak..nak trylah..
    hai im your new follower.
    zoeyzauyah.blogspot.com

    ReplyDelete
  13. resepi nih lebey kurang ngan resepi joayee tak eh kak?biasa guna yg joayee tuh dulu..lenkali try nih plak..

    ni mesti suka bingka nipis2 sbb guna loyang beso nih.hihi

    ReplyDelete
  14. to nieza..
    salam za... ko nak rehat minda kat mana za? leh aku ikot? serabut jugak otak aku nih hah! muekekeke

    to cikmanggis..
    salam kak... hahaha xde la kak... sajer buh ayat kelambu sbb dh lama tak berkelambu... hihihi.. akceli sini mcm tak penah jumpa nyamuk! kelambu pong xde jual.. tp klu tudung saji versi kelambu baby ader jual.. tak muat size pulak nak tdo bwh tuh! kikikiki...

    kuih bakar nih utk kedapatan yg banyak kene doublekan adunan.. coz adunan nih mmg kecik jerk..

    to stefania..
    Grazie per aver visitato il mio blog di nuovo .. questo molto delizioso! :)

    to kak.lin rosly..
    salam kak..meh la kiter buat sesama..akak makan di sana, kita makan di sini.. hihi

    to hifazphat..
    salam dik hifaz... tima kasih sbb sudi wat n3 khas pasal blog akak.. akak dah tgk td... tima kasih yer... xde apa yg tak suker, malah bertmbah suka... ^_^

    to kak.yatie..
    salam kak.. jom jom kite tuko.... akak bg seloyang pong xpe... sejuk2 nih lapo ajer... hihihihi

    to zoey zau yah..
    salam dik zoey.. tima kasih sudi jd polower akak yer...

    to HaSue..
    kalau diperhatikan dari segi sukatan tak sama... yang nih rendah kolestrol sket... sbb campur susu cair. dan agak lembut isinya banding kak.jo sbb yg tuh tpg 2 cawan... tp yg nih sesuai utk loyang/bekas kecik shj... aku buat nih loyang 18cm.. nipis2 pd aku lg sedap tak penat nak kunyah2 tepung.. hihihi... ikut citarasa masing2 lah nak macamana kan... klu nak lg lemak dan agak padat tebal leh gune resepi kak.jo...

    ReplyDelete