RESEPI ROJAK TAUHU
resepi kuah rojak : kak.azlina@terminalhijrah
olahan : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
Kuah Rojak
- 1/2 botol kicap
- 1/2 botol sos tomato
- 10 biji cili padi dikisar halus - ikut kepedasan masing2
- 1 senduk besar gula merah dimasak dgn 1/2cwn air & ditapiskan
- 1/2 kg gula pasir
- 2 sudu makan belacan jenis yang betul2 kaw ok!
- 1 cawan air
- sedikit air asam jawa
- 1 cawan kacang tanah digoreng tanpa minyak dan ditumbuk kasar
- Tauhu Pok/Tauhu biasa - bakar/goreng dahulu
- Timun
- Taugeh celur
- Kangkung celur
- Nenas
- Campurkan semua bahan2 kuah diatas dan masak atas api sehingga betul2 pekat.
- Biarkan ia sejuk terlebih dahulu.
- Tuangkan kuah ke atas bahan2 rojak.Taburkan kacang tanah tumbuk.
- Sedia dihidang.
kak hana...nak sepinggan...mas pun dah lama tak makan rojakk...sedappp nampak tu....yg pencucuk cantik tu mas ambik yer...pulangkan pinggan jer..he...he...
ReplyDeletehalamak!! sedapnya rojak...nenas dah ada....jap lg pi beli taupok laaa...nak jugak mkn rojak ni....eh, lupa plak kita dah amik resepi ni ye! kalau kita jd pi beli taupok karang, nanti kita hantar la sepinggan rojak ye..ehehe berterima kasih sbb share resepi :D
ReplyDeletesalam...huu podeh,sodap...nak lagiiii :)
ReplyDeleteSalam Kak Hana..sedapnya pekena rojak petis dah lama x makan..setiap kali lalu depan Majlis Daerah Labis mesti ingat Kak Hana bgtau pasal tauhu bakar,tp x pernah singgah lagi tempat tu..
ReplyDeletesedapnya rojak tu.... kak rose ada kuah rojak kawan bagi. nenas n timun ada dah tp tahu x de lak! ngences ni!
ReplyDeleteaiseyyyy man hana macam berjanji pulak... macam mana boleh tersama pulak menu kita hari ni hihihi....
ReplyDeletewah kat sini pun ada rojak juga...baru jer jengok kat dapur kat ta tadi pun rojak juga...terliur lagi!..:)
ReplyDeletewaah..seiring dan sejalan,seindah bunga di taman....
ReplyDeleteyuhu..tuan rumah akak dtg nyanyi2 ni..adik manis bg akak idea nak buat menda alah ni mlm2 ni kang.sambil2 nonton Juara Lagu sambil2 ngunyah rojak..kekeke
ai on diet tau..ai makan sayur jek..(ari ni jerr.jgn harap esok nk diet lg)
Salam Hana, waaa rojak hana ni lg ngancam weh...tmbh ada tauhu tu lg le, xyah mkn nasik pon xpe...meh sini sepinggan ada lg x?
ReplyDeleteSalam Hana,
ReplyDeletewah sedapnya. Meleleh airliur akak nengok. Ada lagi ke tu
rojak sepinggan... niat d hati nak bwk kek alunan kasih sikit kasi rasa (ikhlas neh...)..bukak2 saji tinggal loyang kosong..jadi, bwkla pinggan kosong nak isi rojak...lalalalalla
ReplyDeletesuke3x rojak ni...
ReplyDeleteKuah rojak memainkan peranan penting. Kena pekat dan kaw2 baru umpphh kan kak. Kalau kat kampung, selalu makan pecal je :p Dah lama tak pekena pasembur, rindu plak. Heh. :D
ReplyDeletehana....rajin tol ko....adoii...rumah kak del buah...rumah hang pun buah.....errr.....belacannnn???? Haarrrrchooommmmmmm!!!!Sinus daaaa ayu ni....:) Lagi pedas lagi best kan....lagi belacan....?????? sendirik mau hingat....muehehehe..
ReplyDeleteHana,
ReplyDeleteWalaupun hari tu (biler tah hari tu) kita dah buat rojak, tapi biler tgk org lain buat rojak....addoooiii boleh meleleh air liur ni. slurps slurps tgh jilat screen ni...hahahaz :D
Salam Hana,
ReplyDeleteRajin sungguh hana ni. Akak selalu nak makan ni beli je. Ni hana dah bagi idea. Lain kali nak jugak cuba.
hana..nak rojak se! :),
ReplyDeleteAmboi Hanaaaaa!!!!
ReplyDeletecedapnya rojakkkk...Bak mai sepinggan..
uhuhu.. dia tayang tofu japun.. buat owang kat sini jeles.. meh kirim kat sini sepinggan ! ahakk!
ReplyDeletefuhhhh,saba je la kikikih
ReplyDelete