Friday, January 7, 2011

Sup Bebola Daging & Asam Pedas Kepala Ikan


wat menu sup untuk anak2.... akceli arini jepong da stat skola.... abih cenggitu jerk tak g mana2 pong.. lagipong cuaca pong sejuk gegege.... takat tempat yg wajib keliling jepong nih cukop la kot.. blah2 bawah sana hmmmm tak gi lah lebih2 lg okinawa yang macam balik mesia.. hihihi... tp mana tau la kan rezeki lain2 taun... wallahua`lam.... jom layan menu sup nih... wat sempoi2 jerk... untuk my laling aku watkan asam pedas campur tulang, pipi and kepala ikan (kat sini byk jual, klu buat sup pong sodappp)... masak asam pedas tuh ikot stail my MIL..

RESEPI SUP BEBOLA DAGING
by : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
Homemade Meatball

  • 200g daging lembu hancur
  • 1 sudu makan tepung ubi - bleh gune tpg katakuriko@potato starch@tpg jagung
  • 1/2 biji putih telur
  • sedikit serbuk lada sulah
  • sedikit garam dan secubit gula/perasa
Bahan Sup
  • 3 ulas bawang merah - hiris
  • 2 ulas bawang putih - hiris
  • 1 inci halia - ketuk
  • 1 kiub daging/ayam/ikan bilis
  • 1 batang saleri - potong serong
  • sayuran pilihan - hana buh kubis
  • fishcake - optional
  • carrot
  • daun bawang/sup
  • garam
Cara-cara
  • Satukan bahan meatball. Gaul sebati kemudian bulat2kan kecil. Didihkan air dalam periuk. Masukkan meatball. Bila terapung tandanya dah masak. Angkat dan toskan. Air rebusan daging simpan.
  • Panaskan minyak. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga naik bau. Masukkan air rebusan daging dan kiub. Masukkan carrot. Biarkan hingga carrot empuk.
  • Masukkan sayur2an lain, batang saleri, dan juga meatball. Didihkan. Perasakan dengan garam dan lada sulah secukup rasa. Matikan api.
  • Hidangkan dengan taburan daun sup.
RESEPI ASAM PEDAS IKAN
by : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • Ikan/kepala ikan
  • *8-10 tangkai cili kering - rebus/celur, basuh dan toskan
  • *4 biji bawang merah
  • *2 ulas bawang putih
  • *1/2 inci kunyit hidup
  • *1 inci belacan
  • 1 inci halia - ketuk
  • 1 sk lada hitam - tumbuk kasar
  • Air asam jawa
  • garam dan perasa/gula
  • daun kesum
  • bendi/terung - hana buh nenas
Cara-cara
  • Blend bahan bertanda *. Panaskan minyak. Tumis hingga naik bau dan pecah minyak. Masukkan lada hitam dan juga halia.
  • Masukkan air asam jawa dan sedikit air lagi untuk kuah (kepekatan bergantung).
  • Masukkan ikan, bendi/terung/nenas dan juga daun kesum untuk menambahkan aroma masakan.
  • Perasakan dengan garam dan gula sedikit. Kacau perlahan. Didihkan. Tutup api. Sedia dihidang.

16 comments:

  1. peerrhhh..terliurnya tengok asam pedas tu...compomm sedapp gila tu....
    alaalaaalaa,...comeinya carrot tu..munga ada..love pun ada....memang menarik perhatian....

    ReplyDelete
  2. terbaikk jejeje :D

    comei beno keret tuh!rajin :D


    p/s-mak nya mane tak comel,putih melepak lak tu :D

    ReplyDelete
  3. to mas..
    asam pedas tuh mas mmg sedap gler babas! tuh aku yg cakap! muakakakaka... tp tol lah la kan.. sbb tang pipi dan tulang2 tuh perghhhhh... ko panggey pong aku buat2 tak dengo! kekekeke...

    to pia..
    hahahaha... putih melepak tang mana la yg ko nampak tuh pia? putih lagi dirimu yg comey itew.. aku nih cume boleh di banding ngan kayu arang jer! kikikiki

    ReplyDelete
  4. kak hana, aku nak tanya cemana buat link kat bawah ni? ke aku je yang ketinngalan tak reti...asam podeh tu nampak cam asam podeh melaka..menyala gituu

    ReplyDelete
  5. to izahdaut..
    link yg mana ko cakap nih ar? hanamemories.blogspot.com tuh ker? just taip cenggitu, pehtu dah siap publish, ko amik link n3 tuh then edit balik kat n3 tuh smula.... erkk.. ada paham ka?? haha

    aku rasa cili aku tuh kot kaler merah menyala atau lighting camera yg jadikan dier gtu..semalam kat ketam pong owang ckp gtu gak... padahal xde la menyala mana..

    ReplyDelete
  6. alamak...meatball tu sangat menyelerakan

    ReplyDelete
  7. wah meat ball...best..lps ni xpyh beli dah segale ball kat kdai,bikin sndri pulak=)

    ReplyDelete
  8. kalau anak i tengok, confirm dia kata nak sup carrot tu sbb ada bunga n love tapi sebab i yg tengok maka i nak asam pedas kepala tu lah...tak bley tahan weyyy..sejuk2 ni sedap mkn asam pedas pedas ni :D

    ReplyDelete
  9. assalam tuan dapur,...saya dtng bawa pinggan ni nk mkn asam pedas kepala ikan tu jer yg lain x mau...hehehe

    ReplyDelete
  10. salam Hana..hehe tadi tersalah post komen kat blog sape entah kihkih.Opah dah tua nak masuk umah darwish termasuk umah orang lain eii malu btol..bak meatball seketoi:)nak hilanag malu ni kihkih

    ReplyDelete
  11. comel sungguh carrot tuh...waaa, kiranya lau tercampak kat mana pong no hal lah, ttp tak kempunan asam pedas....hehe

    ReplyDelete
  12. salam kak hana,tumpang tanya leh..cam mana akak buat flower carrot tu ye..kena potong bulat2 dulu baru buat kelopak dia ke??

    ReplyDelete
  13. lynn suka pic akk..chantek sgt...:)

    ReplyDelete
  14. mariam: lynn tlg jwp bg pihak kak hana..buat bentuk2 carrot tu pki cetak kuih raya..betul x k.hana..
    sbb lynn pun buat cm gitu gak..:)

    ReplyDelete
  15. kak hana kenapa saya buat meatball kan, bila rebus dia cam x firm? x cukup kuat masa mengepal kah? huhu..

    ReplyDelete
  16. dua2 menu tu dah buat akak telan air liurrrr..... terutama asam pedas tuu.....

    ReplyDelete