Monday, February 21, 2011

Ika Meshi @ Ketupat Sotong

di jepun pong ada ketupat sotong.. namanya ika meshi ( rice stuffed squids)... rasanya juga manis tapi jepunnyer manis masin sbb menggunakan syouyu..... kalau mesia punyer ader rasa lemak2 santan gtu la kan... sebenarnya pestaim gak nih mencuba versi kelantan... manis yer! tp sedap juga... macam pengat sotong la pulak.. hihi.... k la... nak cepat nih.. nak g klinik... darwish demam la pulak...

RESEPI KETUPAT SOTONG
source : makyong@myresipi

Bahan-bahan
  • 10 ekor sotong sederhana besar
  • 1 cawan beras pulut
  • 2 cawan santan sederhana pekat
  • 1 keping gula melaka
  • sedikit garam
  • gula secukupnya- hana x ltk sbb dah manis
  • sehelai daun pandan
  • 10 batang lidi- 3-4cm panjang
  • - jika suka boleh tambahkan halia dan juga halba
Cara-cara
  1. Bersihkan beras pulut. Rendam dengan santan selama 30 minit. Toskan beras. Santan bekas rendam beras tu dimasukkan ke dalam periuk.
  2. Bersihkan sotong. Keluarkan kepalanya.
  3. Isikan beras pulut ke dalam sotong 1/3 penuh. Tutupkan dengan kepala sotong. Cucuk dengan lidi supaya kepala tak tercabut. Masukkan ke dalam periuk yang ada santan tadi.
  4. Masukkan garam, gula melaka dan daun pandan. Masak sehingga pekat.
  5. Ambik sikit kuah tadi dan rasa sama ada dah cukup manis atau tidak. Kalau belum manis bolehlah ditambah dengan gula.
RESEPI IKA MESHI
source : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • Ika @ Sotong
  • Beras Jepun - rendam dahulu kemudian toskan
  • Beras Pulut - rendam dahulu kemudian toskan
  • Sedikit cuka nasi
  • Souyu @ kicap jepun
  • Hirisan halia
  • Gula
  • Air
Cara-cara
  • Bersihkan sotong. Campurkan beras pulut dan juga beras jepun.Sumbat ke dalam sotong. Jangan terlalu penuh nanti sotong pecah dan isi terkeluar.
  • Cucukkan dengan pencungkil gigi. Masukkan ke dalam periuk dan masukkan air paras sotong. Masukkan skali syouyu, cuka nasi, gula juga halia. Masak hingga kuah agak kering.

16 comments:

  1. Salam kak..apsal pinggan ko lawa2 ha...kirim bulih ke..huk huk pinggan lawa,kamera power..heee ni yang nak kirim pakej pinggan sekali dengan kamera ni...ape2 pun sotong ko memang gebu...mabeles...konyang

    ReplyDelete
  2. comel jek sotong tuh..pernah try skali aritu kak..makan sorang2..hehe..

    alala..darwish demam ke?mudah2an balik dr klinik terus sihat..darwish sibuk packing barang gak gamaknyer tuu..

    ReplyDelete
  3. chomey nyer sotong2 tu. gemok2 gebu.. hehe.. sy xsuka makan ketupat sotong versi kelantan, manis sgt. kena try Ika Meshi lak nnti.

    Ala2, ciannyer darwish demam.. demam nk balik msia la kot. moga cepat sembuh.

    ReplyDelete
  4. faveret sy nih kak hana..

    tapi tak buat sebab cg fly tak suke..org tak biasa mkn, rasa mcm hanyir sotong + manisan tu tak seusia..

    so tunggu balik kelate baru makan puas2..suruh mama buat heehehe..sy tukang sumbat kan beras pulut je

    ReplyDelete
  5. tak dapat bayang aa sotong dimakan manis..hmmmm..
    aloo sian darwish..makan ubat ye...cian mama tu nak ngemas lagiii nak masak lagi..nak berblog lagi..uiksss..hehee..
    semoga darwish cepat sembuh yeee

    ReplyDelete
  6. mkn ms sek rendh.lps tu tak penh mkn.rs hmpir lbh 20thn.mkn kat kelantan.

    yg jpn tak penh mkn.

    mak....kita teringin nak mkn asam pedas sardin.ada resepi tak?tak pelah.kita selongkar.kalo selerak jgn mare

    ReplyDelete
  7. Waaaaaaaa...mcam best jek eh! Akak x penah lg buat ketupat sotong Kelantan, tp penah rasa...kureengg suka laaa..agaknya yg style jepun ni sedap kot...ko buatkan tuk akak nnt eh...hehe

    *Harap2 Darwsih cepat sembuh...budak nakal mmg camtu..demam nak kembangkan otak..hehehe

    ReplyDelete
  8. alahai comey nye soton2 tu...hihihi...must try nih..hihiih...kak hana,mau tanye ckit,kalo wat kek chiffon,mmg kene bkr dlm loyang yg lubang kat tengah ke?knp ek?

    ReplyDelete
  9. ala..sama ngan daniel mas, demam gak, mas baru balik dari klinik...
    tergoda betul pepagi nmpk ketupat sotong ni.....

    ReplyDelete
  10. Ina,

    hari ni, menu akak pun ketupat sotong but version kelate, favourite iffah.

    siannya darwish demam. hope he'll get well soon. take care :)

    ReplyDelete
  11. ketupat sotong fevret di kelate..alahai, tetiba jd lapar nih..

    moga darwish cepat sembuh ye..

    (Gambar) Datuk Siti Nurhaliza Di Perasmian Masjid Al-Khalidiah Sg Petani, Tahniah

    ReplyDelete
  12. wahhhh....sini ade ketupat sotongla...mie ni pn jarang mkn ketupat sotong ni sebab manis die memang lebihhh skit...so makn pn jenjarang...kang kena kencing manis, sape nak jawab....hahahahah...

    *darwish, cepat smebuh tau!!! nanti kak mie bagi gula-gula ye...ahakssss

    ReplyDelete
  13. akak kalau buat ketupat sotong... kurangkan gulanya tuh... tak suka sgt manis2... versi trengganu guna gula putih jer... halia & halba tu utk menghilangkan hanyir sotong.. kalau tak letak tu.. nnt lain macam lak rasanya nnt.. mmg wajib letak.. hehe... kengkadang akak tambah serai lagi bagi wangi...

    ReplyDelete
  14. tu dia..owang tganu bagi petua pasai ketupat sotong..jiran lama dulu rajin hulur tupat sotong...agak2 ada lagi tak klu nak hulur kat aku ni..ahaks

    ReplyDelete
  15. salam semua..
    tima kasih yang mendoakan kesihatan darwish.... tadi cume check dan cucuk amik darah. doktor kata darwish demam biasa. thanx again auntie semua.. mmuahh!!

    ReplyDelete
  16. owhh... cenggitu buatnye.. thanks hana. nway, my first comment here. hari2 dok skodeng aje.

    ReplyDelete