Monday, February 21, 2011

in the making


mai adik2...kakak2...kawan2..jiran2... mana yang tingin nak belaja camne deco pagar kek coklat aritu, mai sini datang tengok cikgu nak ajor camne nak buat.... nih cara paling mudah takyah celup2 daun cam ijahdaut kabo aritu.. maybe nnti leh tgk cara dier plak yoo... sori ar coreng2 cikgu tak bape cantik... nnti korang buat la lagik cantik2 yo.. nanti cikgu kasi bintang banyak2... wakakakakaka..... boleh buat bentuk ikut suka korang la... kamben ke, kerbau ke, lori ker, gasak ko lah! ok zassss....


bahan2 : coklat masakan, kertas minyak@baking sheet dan jugak chopstick/lidi. klu guna lidi amik yg bhgn pangkal senang sket nk buat lukis... cairkan coklat masakan secara double boiler. tak perlu tambah marjerin@butter atau sebagainya.

bila dah cair... amik satu sudu, lengserkan di atas kertas minyak, buatkan bentuk daun atau bentuk apa2 yang di sukai. jgn nipis sgt yer, nanti mudah patah.

gunakan chopstick atau lidi, lorekkan urat daun...

bila dah siap, sejukkan dalam peti ais sehingga coklat mengeras lebih kurang 10-15min (bergantung suhu sejuk peti ais masing2). Keluarkan dari peti ais, tanggalkan coklat dari kertas minyak. caranya tolak dari bawah kertas minyak daun tersebut sehingga coklat terjongket sedikit.perlahan2 renggangkan coklat dr kertas minyak sampai abes. jangan umpil dari atas takut coklat pecah/patah.
haaaa beginilah kejadiannya

biler dah siap, bleh la tepek kat tepi kek coklat yang telah dicurah dengan coklat ganache atau disapu buttercream. kalau tak, daun/pagar takkan melekat kat kek. lagi satu dengan cara nih, bleh tutup kecacatan ganache/buttercream yang maybe tak cantik bahagian tepi2 tuh.. tumpang posing jap kat stoberi sbb la nih tak rajin nak wat kek cekelat..hihi

corak blah kiri nih nampak huduh kan! ntah apa2 aku coreng2... tp biler dah siap
nih la hasilnyer...... corak yg td tuh, aku patahkan dua or tiga then tepek kat kek ikut suka hati. amacam cantik tak? sila hangguk paler doblas kali! kahkahkahkah

ok da cikgu nak makan stoberi... nnti klu homework dah buat, bgtau cikgu..cikgu nak bagi bintang dengan bulan.. wakakakakakaka... wassalam.

47 comments:

  1. wahhh.... speechless
    arigatou sensei hana *___________*

    ReplyDelete
  2. ooooooooo..macam tu rupanya...
    kira senang la juga ....
    nanti mas try buat...
    maceh cikgu hana sudi kongsi cara nak membuatnya...
    mas pun ingat cara macam makcik ijahh tu..
    tambah lagi ilmu ari ni....
    lapp u kak...

    ReplyDelete
  3. simple je rupanya..tp nampak menarik sgt..
    nnt nak buat la..
    suka2.. :)

    ReplyDelete
  4. hebat! thanks for sharing idea...nanti boleh tiru idea cikgu ye hehehehe

    ReplyDelete
  5. kahkahkah..aku hangguk 12 kali neh..pahaaammmm cikguuuu..bagos tul cikgu jarak jauh nehh..suka suke..

    nanti aku try pulak ek..mana nak cari daun..jap aku gi taman kat bawah ni cilok daun pokok bunga raya dia..hehehe

    ReplyDelete
  6. wa hebat2...macam tu rupanya...kena try buat ni ntah jadi ke tak :) tq teacher :)

    ReplyDelete
  7. Balik malaysia nanti buka Hana cake House ya.Kita ramai-ramai gi blajar

    ReplyDelete
  8. boto tu zah akak pun suka cikgu jarak jauh..takde la asek kena katok pale..kahkah..
    akak dah angguk duabelas kali dah ni tinggal tengah pikir bila lah nak start buat homework..silap2 haribulan sampai cikgu dah balik mesia.homework akak tak siap lagi..
    cikgu hana,balik nanti jgn lupa bawak stroberi ya..nnt akak upah buah doyan..kekeke..

    ReplyDelete
  9. Hana,

    Aku hangguk kepala 13 kali arhh khas utk ko :D hehehez. Tenkiu share knowledge ni....biler nak try argggghhh *yawns* tido dulu arh ZZZzzzz :pppp

    ReplyDelete
  10. cikgu!cikgu!saye nak tanye!adehh,anak aku nih nanges plak..huhuuu...nak join cikgu makan stoberi skali blehhh??hihi..nanti sy try yer cikgu..tapi yg sy berguru ngan chef delia dulu main gulung2 ceklat tu..leh laa gabungkan skali ngan yg cikgu ajo nih kan!ngee...mekasih2
    cikgu..gi la wat kek ceklat lg ..memurid nk mkn ni

    ReplyDelete
  11. ilmu yg pernah belajar dr chef anuar dulu2.. tp malesss betul nak praktikkan.. hehehehe... tp seronokkan bermain ngan coklat ni....

    ReplyDelete
  12. cikgu cikguuuuuuuuuuuuuu....kita dah hangguk doblas kali setengah tauuuuu..kita nak wat coklat bentuk gajaaaaaaaah orait tak???:P Muahahahaha...thanks hana, very helpful!

    ReplyDelete
  13. Waaaaaaaaaaa...cikgu KEMAS dah tunjuk ajar tuh..kalau x buat jugak..mmg x tau nak cakap apa laa...pehtu bila buat nnt...jgn byk makan coklat dr tepek ya adik2..kang buag pagar punya panjang..bila nak tepek x cukup pusingan kek coklat tuh! hahahaha...bravo hana! Nnt akak suh ko buatkan je la tuk besday akak bln Oktober nnt eh...ko dh blk Msia kan..hehehehee

    ReplyDelete
  14. wahh besh besh..terima kasih cikgu!!
    nampak senang tp tak tau la..tangan keras ni buat jadi ke idak hihi

    ReplyDelete
  15. waa... sensei hana ajar free hand gitu. kirei ne. watashiwa chokoleto gak hoshi desu. kantang desune? hehe...
    (betul ke I ckp ni, haha ... lama dah belajar ni, udah lupa)

    ReplyDelete
  16. wokey baik cikguuu...angguk 15 kali dah ni....hehehe harus dicuba ni..tq yer cikgu..:))

    ReplyDelete
  17. praktis mengajar ek cikgu.. eh cikgi :)

    ReplyDelete
  18. Ngape cikgu hana jauh sangat....anak murid ni dah la tak pandai....he he...rajinnya cikgu hana kita ni.... :-)

    ReplyDelete
  19. dah macam pakar la hana nie......thanks kongsi cara wat benda alah tue...memang akan dipraktikkan nanti

    ReplyDelete
  20. Ooooooooooo~~~~ (dgn panjangnyer..) macam tu ghupernyer....
    Okies! akan berusaha wat!
    arigatou sensei! ^^

    ReplyDelete
  21. timekasih cikgu...bukak kelas ngajo buat pagar dr cekelat...nanti akan cuba ku praktikkan(ntah bila la)...

    ReplyDelete
  22. muahhhah..memula aku ingat ada baby in the making..wahkahkah..anyways..bagus nih, leh tambah kat kek yg aku wat selalu..aku dail selalu pat ratakan butercream keliling kek, selalu pontang panting, so bubuh menda nih, senang sket keje aku, nampak pun kelasssss gitew :)

    ReplyDelete
  23. ishh bukan dail la..fail..harap maklum..

    ReplyDelete
  24. baguss..bagus..wah kreatif la cikgu hana kite ni..kalau ada kerajenan nan jitu bleh la menerai..pepon mmg cantik deco ni

    ReplyDelete
  25. Adei cikgu ni siap dera anak murid kena angguk doblas kali ni...tapi sebab cikgu ngajo dgn marbeles, kita angguk 20x kekekeh. Maceh, kongsi ilmu tp kalau kita buat lum gerenti cun camtu, nak suh cikgu buat sekali lagi kelas tapi kena siap tolong pegang tangan pulak...hehehe.... marbeles2...mmmuah2 cayang cikgu ni!

    ReplyDelete
  26. salam...terima kasih cikgu....

    ReplyDelete
  27. assalamu 'alaikum,

    wah, kakakku... so kretip ko kak... nanti balik mesia leh bukak bakery shop, sy jd pelanggan pertama, hehehe...

    kan ri tu, lps resepi jemput2 n aiskrim goreng, sy ckp ada satu lg resepi sy cilok dr blog kak kan...

    actually, sy buat puding guna roti terkorban tu, tp tk masuk dlm blog sbb tk sempat nak amik gambar n seganlak asyik nak citer masak2, hehehe... sy wat puding gula hangus, gula hangus tu mak sy yg buatkan...

    ReplyDelete
  28. kak hana jangan delete blog & entry2 ni tau. esok2 nurul kawin banyak benda boleh study kat sini. hikhik

    ReplyDelete
  29. cik gu2x..kita tak leh hangguk lebih dari 3 kali, kalau lebih sah2 nanti kita terus tersembam tido..haha..kita kan kaki tido...hihihi
    mekasihlah cik gu sudi ajo..kita hingat nak buat corak bebulu ayam ala2 lilit leher diva gitew!! bernas tak idea anak murid cik gu yg pandai nih??
    selamat ari guru!!! (tak dak kena mengena)

    ReplyDelete
  30. Mekacih cikgu Hana..berguna sekali subjek cikgu ari ni....
    Rasa bertuah mengenali blog cikgu..he..he..he

    ReplyDelete
  31. cikgu...kalo hasil tak sama gan hasil cikgu jgn ketuk tgn ya.sbb tangan cikgu gan tangan kita berbeza.maka hasil pun berbeza le...

    ReplyDelete
  32. Hana..aku bukan doblas kali tapi sepanjang hari hangguk pala...sampai pening !!..haha..

    ReplyDelete
  33. Ya
    Ya
    Ya
    Ya
    Ya
    Ya
    Ya
    Ya
    Ya
    Ya
    Ya
    Ya
    Ya
    Ya
    Ya

    Dah lebih lebih aku angguk, belen boleh bagi balik tak? kekekeke

    ReplyDelete
  34. Assalamualaikum..
    Mak aii senangnya homework ni cikgu. Tapi kalau saya buat, lukis daun jadi naga, lukis naga jadu ulor, lukis ulor jadi bunga. Cam mana erkk

    ReplyDelete
  35. wah cekgu ni. bagi tutorial cemerlang betollah.

    ReplyDelete
  36. bagus btl tutorial nih cikgu..tentu students hana sok trtunggu kehadiran hana ke kelas :) lg best klu hr2 masuk kelas bw kek :))) oooo x perlu letak butter yerk...dulu2 pnh bt tp letak butter, tunggu punye lame x kering2!*tawe doblas kali :DDDDD

    ReplyDelete
  37. mmg bagus la cikgu ni ngajor
    senang faham ank2 murid

    ReplyDelete
  38. paham cikguuuuuuuuu.....wahahhahaha..mmg best la k.hana nih...nnti nak blaja buat jgk ni=)

    ReplyDelete
  39. wah sng je ( tgk mmg sng).. nt nk try la.. TQVM cikgu.. actuly ina br dlm blogger ni.. (sya murid baru belajar kalu salah tlg tunjukan).. suke skodeng blog hana n try resepi2 yg ina minat.. mintak halal k.. ;-)

    ReplyDelete
  40. Hana...bagus betoi tunjuk ajar mu itew...aku dah angguk dah ni..dah lebih 12 kali dah ni..kalau tak nampak juga tak tahu ler...hehehehe

    ReplyDelete
  41. wah..dpt ilmu baru ni...hehehe..nnt nk try...

    ReplyDelete
  42. Fuh..... dah angguk 24 kali. Tabik lah kat Hana. Tak terkata. Memang hebat ler.... nanti wanida nak coba.......

    ReplyDelete
  43. mmg kreatif cikgu nan sorang ni..blk mesia minta ngajar kat KL ya..boleh ajar anak2 akk..hehhe

    mmg kreatif mama darwish ni

    ReplyDelete
  44. terbaikkklah cikguuuu:)
    cantik n kreatif gile cikgu nih..toche toche:) bole try!!yeayy

    btw,akak sbb bulan bintang teringat..haahhh dlu skolah cikgu2 suka kasi bintang2 bergmerlapan..keke:D

    ReplyDelete