source : ros@jintanmanis
Bahan-bahan
Untuk Sup Oden
Bahan-bahan
Untuk Sup Oden
- 1 Liter air
- 1/4 ( suku) cawan souyu@ kicap jepun
- 3 sudu kecil dashi
- 2 sudu kecil gula
- sedikit garam - jika perlu sebab dah masin
- 500ml air rebusan dari katsuo bushi (dried bonito flakes)
- bahan oden, Daikon ( lobak putih jepun), konyaku, anpen, fishcake, telur dan lain-lain.
- 2 sudu besar miso
- 1 cawan air
- 1 sudu besar sos okonomiyaki
- 50ml air gula merah
- 2 sudu kecil gula
- sedikit bancuhan katakuriko ( tepung kentang@tepung jagung)
fishcake bentuk ika/sotong... yang mcm kantung tuh sedapp! tauhu dalamnya ader mochi
lobak putih yang dimakan dengan miso oden
Cara-caraMasukkan semua bahan sup oden di dalam periuk dan masak hingga mendidih, kemudian masukkan daikon ( lobak putih jepun) yang telah di potong dan konyaku dahulu, setelah daikon empuk baru masukkan bahan-bahan oden yang lain seperti, chikuwa, anpen, fishcake, telur puyuh rebus@telur ayam biasa dan lain-lain.
Untuk membuat miso oden - Satukan semua bahan miso oden di dalam periuk kecuali bancuhan tepung katakuriko, setelah semua sebati dan agak mendidih baru masukkan bancuhan katakuriko bagi memekatkannya, angkat dan sedia untuk dihidangkan bersama daikon atau pun konyaku.
sedapnyer.... nak tryla wat tp yg bahan2 jepun 2 katner nak dpt kat mesia
ReplyDeleteleh carik kat jusco section japanese foods... selamat mencuba.... hihi
ReplyDeletecik adik,nk pi jln mana hr ni..:) cumil2 rupe yongtaufu ni..mana x si tenit tu nak,nak,nak jer..:) ok,slmt bhujung minggu! :)
ReplyDeleteini ala2 yongtaufu gak kan kak hana...
ReplyDeletekak, mula2 tgk...tertanya2, apekenda yg mcm sotong tu..ingatkan sotong celup tepung td, kekekeke. dah tu yg dlm bunjut tu ingatkan ala2 rempah sup bunjut. hahaha...ternyata tekaanku meleset smuanya. camne ek rasa oden ni?
ReplyDeletep/s: tangan siapakah yg halus mulus tu? hehehehe...
saya suka makanan jepung...tapi kalau kat sini tak merasa nak makan sebab abg x suka...telan air liur jer la tengok gambar ...
ReplyDeleteyuuuhuu,adik manis..singgah kejap je ni,..jenguk adik manis.sehat ke tak..akak pulak sibuk dgn org kenduri skang ni.penuh jadual sampai hari ahad,jaga diri ek..lusa akak dtg balik...sambil tu angkut menda alah ni..susah pulak aku nak nyebutnya cam bunyi 'eden' yo..kekeke
ReplyDeletesalam.. akak, prnah tak buat bubble tea? sy tgk resepi dia kt tempat lain, macam susah je...
ReplyDeleteto deliah deli..
ReplyDeleteg carik barang sket ar.... dier suker yg daikon jerk... yang fishcake tuh mak dier yg tukang makan kan... saper ntah mak yg dimaksudkan tuh.. hahahaha
to watie..
haah lebih kurang jerk... cume kuah sup dier lain sket...
to ina..
hahahaha.... ternyata otak ko kuat berimagine.. kekeke... rasa macam yungtaufu gak na.. cume lg sedap dr yongtaufu.. hihihi...
jari murah tuh jer na... dibayar oleh en.hamzah dgn rege 22.50 tunaiiii... wakakakakaka
to nazrah..
hihi.... biasa lah tuh... suh dier duk jepung, kompom nanti dier jd suker.. hihihi
to kak.anymz..
wah ko kakkkk... nih yg aku nyamfah nih! jgn luper bontrot kita punyer tawww! tau ak bontrot tuh apa??! waakakakakaka
to ureshi..
salam ureshi... bubble tea eh? yg ader bijik2 sagu tuh kan? kalau nak yg senang macam nih..
1.mmula bancuh teh ngan gula macam biasa... klu suker teh pekat, buat la pekat2..
2.sementara tuh rebus sagu (kalau boleh bli yg agak besar bulat2 sagu tuh..klu yang kaler maler lagi cantik) rebus sampai kembang then toskan....
3.campurkan 1/4 cawan teh, 1/2cwn susu segar/coconut milk, ais kiub and syrup@gula (klu tak cukup manis). shake/goncang2 hingga berbuih... kalau nak smoothie bleh guna blender...
4.tuang sagu dalam gelas/cwn lebih kurang 1/4cwn, then tuang teh yang dah shake tadi... wokey done! hihihi....
5.klu suker bleh tambahkan puree mangga atau buah2an lain dlm 1/4cwn..(blend mangga tanpa air then campurkan ke dalam teh tadi dan kacau).
>> sori kalau akak silap resepi dr yang ureshi katakan tuh... setau akak yg nih lah.. hihi
sedappnya...nak join sekali bolehh kak....
ReplyDelete