Friday, February 18, 2011

Tauhu Sos Cuka

Salam buat semua..... arini cuaca di kanazawa mendung jer...... sejuk plak bukan main.... lately nih agak malas sket nak n3 lauk pauk.... bukan tak masak, tapi aku masak simple2 aka cincai2 jer... janji kenyang anak beranak... yang nih salah satu menu yang agak sonang... kalau selalu tuh cicah ngan sambal kicap jerk.. try wat sos cuka nih plak... mmg bes wa cakap lu! geliga otak mamat sedenak tuh... maceh mat... satu keping beso aku bedal sorang! hahahaha.... malam nih ade jamuan perpisahan kami2 yang dah nak balik nih... uishhh sebut perpisahan mano la tak sodih kan kan... kalau time aku study dulu, diorg nyanyi nasyid perpisahan yg mendayu-dayu tuh... `pertemuann... kita di suatu hari.... huwaaaaaaaaaa..... blom apa2 dah bergenang airmata... sob sob sob.... eh nih cter tauhu ke apa sebenonyer?? hahaha.. ok zassssss.......

RESEPI TAUHU SOS CUKA
source : matgebu@dapurtanpasempadan

Bahan-bahan
  • 4 keping tauhu keras, potong 4 setiap satu
  • Sedikit garam dan lada hitam
  • 4 biji cili merah*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 2 -3 camca besar gula (ikut manis)*
  • Secubit garam*(*ditumbuk halus)
  • 4 camca besar cuka makan (mat guna jenama Jalen)
Cara-cara
  1. Tauhu dilumur dengan sedikit garam dan lada hitam serbuk. Perap kejap. Goreng terendam dalam minyak panas hingga kuning keemasan dan berkulit. Angkat dan toskan. Letak atas paper towel. Ketepikan.
  2. Bahan tumbuk halus disatukan bersama cuka makan, kacau rata dan sesuaikan rasa. Mesti ada rasa masam, manis pedas dan sedikit masin. Jika pekat tambah sedikit air. Hidangkan bersama tauhu tadi.

14 comments:

  1. ni nak habaq mai...sebenornya aku tak reti makan tauhu.huhuhu..hahahaa.. sembunyik balakng langsir!

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum k'hana =)
    semalam dh terliur tgk kt page CMG, tgh2 duk lapar pk nk msk apa lunch, terliur tgk tauhu kt sini pulak. xde stok tauhu laa pulak..

    ps: nah, amik tisu wat lap ingus.. jgn sedih2. nnti2 blh dtg berholiday kt jepun smb melawat kwn2 =)

    ReplyDelete
  3. wahhh..cepatnya sampai jepun....
    jelesss..mas pun nak buat nnti....
    nampak sedapp tu....
    makcik ijahh..kau tak reti makan tauhu ...wakakaka....

    ReplyDelete
  4. sedap...sedap...ari tue try makan mak mertua buat...cicah ngan sambal kicap...nanti nak cuba ngan sos nie plak la...

    ReplyDelete
  5. Sodap ni Hana, mak aku pun slalu jugak buat tauhu cicah mcm gini....bestnya :D

    ReplyDelete
  6. nmpk sungguh sodap..hehehe..kat sini pun soubet buat mlm ni gak..tp,sy xnangisla..lmbt lgkan nak balik..nangis nak balik adela..hahaha

    ReplyDelete
  7. Salam adinda Hana...hahaha..ko berduka nak balik...akak bergolek2 suka ko nak balik, bakal berjiran belakang kampung kita nnt..hahahhaa...Ko nangis genang2 air mata xpa..jgn satu telaga dah laa...nnt runtuh semua salji kat sana...mencair kena air mata panas ko tuh..heheeh...sabor eh...akak suka pun bersebab kan..kan...*tuutt*...hehehehe...sabar eh..Ko kalau nak nangis pun, jgn smpai banjir tilam tuh...malam kagn pakat2 tdo kat lantai lak..sob, sob..

    Hana, Mat kim salam...dia xnak komen..sbab nnt dia banjir lak kat Sedenak..cukup2 lah Kulai n Muar jek banjir baru2 nih..Pastu dia kata, Selamat Mengajar kat Bukit Goh Chok Tong tu eh..hahahha

    ReplyDelete
  8. kalau dah nama nyer pun jawa..tahu aper pun sedapkan..nanti balik msia kita makan tahu nak..buat rojak,buat tau sumbat..gader2 ngan Ummi,Chah lagi..mesti sonok..eh..lupa lak ada tak sekit omeyagi buat Umar..hehehehe

    ReplyDelete
  9. salam kak hana..

    saye ni silent reader je..nk komen tak mampu..slalunye blogger otai je dok komen itu ini. saye tukang baca..

    mmm..saye ade try bbrp resepi dr akak.hehe sume sedap2..

    br2 ni saye try wat makaroni meatball..sedap..time kaseh kak.. =D

    mode :: malu..pp merah sambil taip komen..

    ReplyDelete
  10. to izahdaut..
    wehhhhh... apa punyer jakun tak gheti makan tauhu.... aku igt tekak ko global... rupanya separa global! wakakakakakakaka....

    to tun telani..
    waalaikumussalam tun...sob sob sob.. *sambey kesat ingus manja aku.. maceh tun... ko la sahabat aku donia akhirat... kekekekekeke... g sana bli tauhu!

    to mas..
    jom kiter sama2 gelakkan macik ijah.. wakakakakakakakaa *hambik ko! kekekeke

    to shah-kayrul..
    cicah sambal kicap tuh dah biasa shah.. meh jom try sos nih plak.. pingsan wa cakap lu! kekekeke

    to anie..
    nanti aku datang SG aku nak mintak mak ko buat kan la eh... aku tak nak ko buat! kekekekeke

    to kamalia..
    ceh ko! takat nak balik bercuti apa baranggggg... kekekeke... eh ko blk biler?? kot2 la terserempak kat epot! say hi hi kat akak yer! kekekeke

    to kak.ummi...
    huwaaaaaaa... siut si Ah Mat Tong!! kim salam balik! ckp ngan dier kiter nak pindah kat Bukit Sedenak Tong! ader tak ader tak???! wakakakakaka.....

    kakk... blk nnti nak try merintis jalan short-cut kot2 lg dekat leh terpacak seminit dpn umah akak... lalu jln beso tuh leceh lah!! kekekekeee

    ReplyDelete
  11. to kak.asma...
    hahaa... wokeyyyy... mmmg tingin nk rasa rojak ulek akak tuh... sambil ulek2 kiter nganyam ketupat! umar suh men jauh2 ngan darwish... kekekekee... umar nk apa? kete plastik sudah lah! kekekeee

    to qaseh johanna..
    wlam qaseh.... tima kasih akhirnya sudi jugak tegur akak kat sini... tak yah ar malu2... akak nih bukan artis, bukan menteri pon... otai kertu matgebu cakap! hahahaa...

    tima kasih lagi skali dan selamat mencuba mana2 respi yg qaseh suka tuh yer... lepas nih no shy shy lg eh.. meh kite talk talk... tak kenal maka tk cinta gtu! kan? hehe

    ReplyDelete
  12. baru goreng tauhu semalam, tapi cecah ngan sambal kacang... hehehe,

    dah nak balik m'sia ker... kenalah wat knduri mknn jepun kat sini nnti eh.. erkkk!

    ReplyDelete
  13. sekali sekala makan tahu cam ni sedap gak...apa lagi panas panas..nak sikit uu...

    ReplyDelete
  14. Hana...aku pon suka tauhu...kalau jawa tu mmg jawalah..hehehhe..ehh hana dah nak balik malaysia yer...mesti skrg bz yer..jgn lupa kalau balik mesia singgah kat kuching yer...peh tu seru nama ku..hehehhe

    ReplyDelete