bersiaran kembali di pagi Isnin.... Assalamualaikum semua..... harap semuanya sihat2 belaka.... semalam kami menerima kunjungan kak.fa sekeluarga.... jadi menu stew nih jer yang sempat aku idangkan ngan cicah roti........ eh roti goreng pong ader juga wat..... wat yg senang2 jer..... tima kasih kak.fah atas kunjungan dan tima kasih adiah... hihi..... moga kita dapat jumpa kembali di mesia nanti yer.... ok lah jom tengok resepi... resepi nih aku intai2 dari dapur kak.raidah... senang sangat nak membuatnyer... sedap pong sedapp..... tima kasih kak...
menggunakan bawang yang banyak.. itu yg menjadi sedap stew ni..
daging selepas digoreng setengah masak
daging selepas digoreng setengah masak
untuk pes bawang, aku cuma goreng bawang besar+bawang putih dalam setengah cawan sehingga jd bawang goreng then blend.. kemudian tumis dengan bahan2 lain spt arahan resepi
RESEPI STEW DAGING
asal : resepi.raidah
source : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan:
***Saya tidak menggunakan sebarang perasa(MSG/stok ayam) dlm masakan saya. Saya menggantikan dgn gula serta menggunakan bawang yg banyak dlm setiap masakan.
asal : resepi.raidah
source : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan:
- 500gm daging lembu/kambing ~ bersihkan dan potong kiub
- 2 biji bawang besar ~ potong dadu
- 5 ulas bawang putih (jgn hiris/potong, sebiji2)
- 2 sudu pes bawang - resepi di bawah
- 1 batang lobak merah ~ potong dlm 1 inci
- 2 biji kentang ~ belah 4
- 2 helai daun bay
- 2 sudu tepung gandum - hana letak 1 sudu makan je
- 1 sudu kecil serbuk lada hitam
- Garam dan gula
- Sedikit daun bawang, sup dan bawang goreng ~ utk hiasan
- Minyak untuk menumis
- Air secukupnya.
- Panaskan minyak didalam periuk tekanan(pressure cooker) atau periuk yg sesuai. Gaulkan daging bersama serbuk lada hitam dan gorengkan daging lebih kurang 10-15 minit atau daging keperangan. Kemudian angkat daging.
- Tumiskan bawang putih, merah dan daun bay. Kemudian masukkan pes bawang dan tepung gandum, kacau rata.
- Masukkan semula daging dan air secukupnya, kacau rata. Tutup periuk dan masak selama 1 1/2 hingga 2 jam(kalau menggunakan periuk tekanan, masak selama 20 minit).
- Kemudian tambahkan kentang dan lobak. Tutup dan masak lagi selama 20minit atau sehingga sayuran empuk/lembut.
- Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula. Hidangkan dengan ditaburkan dgn bawang goreng, daun sup dan daun bawang.
***Saya tidak menggunakan sebarang perasa(MSG/stok ayam) dlm masakan saya. Saya menggantikan dgn gula serta menggunakan bawang yg banyak dlm setiap masakan.
Source : Kak.Raidah
Bahan-bahan
- 1 kg bawang besar ~ belah 2 dan hiris
- 300 gm bawang putih ~ belah dua
- 1/2 liter minyak atau secukupnya
- Panaskan minyak, tumiskan bawang putih sehingga kekuningan dan angkat.
- Kemudian tumiskan pula bawang besar sehingga bawang masak tak perlu sehingga garing. Angkat.
- Kisar bawang putih dan merah sehingga hancur. Guna pengisar kering atau boleh juga masukkan dlm pengisar dan kisar bersama minyak gorengan tadi.
- Masak semula bawang tersebut sehingga bawang betul2 masak.
- Pes bawang ini boleh disimpan....taruh dalam botol dan simpan dalam peti ais.
salam akak...sedapnya stew daging tu, sy pulak mmg suka makan daging...
ReplyDeletesalam watie..
ReplyDeletebleh cuba stew nih watie... sonang ja.. sedap pong sodap wehhh... hihi
menarik...kene cuba nih
ReplyDeleteselamat mencuba... moga kene ngan selera keluarga...
ReplyDeleteEmmmm....sedapnya Hana ....boleh cuba menu mkn mlm nanti....kechur kak cek tgk... :-)
ReplyDeleteassalam hana...nampak sedap je stew tu...leh makan ngan nasi jugak ke...hihi kak ima tak pernah makan agi...
ReplyDeleteini resipi dah berkurun duk dlm draf, tak buat2.. ish... meh nak rasa yg ina dulu la :)
ReplyDeletesalam hana...
ReplyDeletesempat lagi masak ye walau pun sibuk dok berkemas nak balik sini....
kak hana..nak semangkuk...sedapp tu cicah ngan roti...
ReplyDeletemas pun tak buat2 lagi srew ni...tunggu sampai seru dulu..he..he..
Hana.....adeh, masih active masak lagi eik...mmm sup2 ni sedap utk segala2 musim pun.....
ReplyDeleteuish!feberet akak ni na...cuma takde masa nak buat...ko balik sini ko buatkan ekk...ekekekek
ReplyDeleteHanaaaaaaaaaa....muaaahhh! Masak2 lg ko eh...tabik spring toing-toinng...x kesah la xda pinggan lawo dah..yg penting tukang masak makin lawo dan tembam la bila blk Msia nnt..hehehehheh, akak doakan korang semua selamat2 semuanya...muaahh!
ReplyDeletehuuihh..sama cam ummi lah hana..tabik spring betul akak kat hana ni..pinggan koli piyuk belanga dah nak sedeqah pun masih rajin lagi masak2..mmg isteri dan ibu mithali betul...
ReplyDeletewey..jgn harap akak nak ingat puji ikhlas ni wey..balik sok siapkan hadiah den jugak..wakakakaka
tuh makcik tefal dah belayar gi msia laa agaknya tuh?ke sedekah gak kat adik2 yg bkl duk sana?ekeke..
ReplyDeletebak sini sikit stew tuh!
kak hana.. tun x suka masak daging!! sbb xde pressure cooker, kita yg pressure tunggu daging tu empuk.. kui kui... dtg bawak bekas menapau je laa.. malas nk masak sendirik. hihi
ReplyDeleteakk wajib guna pressure cooker ye?
ReplyDeleteitu psl x penah buat..suka sangatttt...nk semangkuk mkn ngn roti perancis!
perhh sedap tu..nak skit.hehe.
ReplyDelete(Gambar) Lagi Bayi Mati Tersedak Susu Di Taska
(Gambar) Miera Liyana Tak Sedar Baju Terlampau Seksi, Nmpk Sisi Payudara????
Assalamua'laikum..
ReplyDeletesedapnya masakan di sini...
boleh datang ke blog kami juga untuk tengok pinggan mangkuk corelle yg murah dr pasaran..
http://mart4muslims.blogspot.com/2011/03/corelle-dinnerware-sets.html
mmg aku suka yg ni cicah ngan roti..tkasih bnyk2..susah2 je :p
ReplyDeletemihun kat bwh tu klu lunyai cmtu lagi suka..yg kejung (bg aku la) tu x best betul mkn :)))
Pernah makan stew daging camni 2 kali raya berturut2 kat umah sorang kawan, specialist O&G di Ampang Putri. Makanan sehat kata dia..cecah ngan Roti. Mmm mmg sodappp dan tak muak.
ReplyDeleteSalam Kak Hana,
ReplyDeleteTabik spring la dekat akak.. tengah sibuk2 nak balik pun menten lagi buat posting masak2. cayalah..hehee...
Sedih baca yg akak citer pasal peg2 dan ahli bomba yg tghbertarung nyawa dgn nuclear radiation tu. harap2 mereka semua selamat...dan juga buat semua rakyat jepun...
Ijan
Wow boleh masuk list ni..
ReplyDeletesedap nampak stew daging ni..thanks hana for sharing..
Assalamualaikum Hana,
ReplyDeleteApa khabar???? Harap2 sihat hendaknya ya....Sedap nampak stew daging tu, akak tak pernah try lagi...klu ada masa nak cuba jugak nanti...
your blog is great!! i´m from spain, the north, kisss
ReplyDeleteAssalamualaikum...
ReplyDeletekami datang ni bukan nak minta stew tapi nak copy resepi puding roti. Dah siapkan homework tu tapi tak secantik cikgu punya. huahhhhhh
Salam Kak Hana
ReplyDeleteresepi yang akan dibuat sewaktu musim sejuk di Adelaide nanti..btw, nak tanya selain stew, pes bawang tu boleh dibuat apa lagi?
kalau xde daun bay x pe kan?
ReplyDeleteto ibu hanna.. boleh tk letak.. tapi rasa stew tuh agak lain sket kalau letak..
ReplyDeleteHana,knur minta izin copy resipi stew daging ini tapi kak nur nak tanya link yg ini org yg sama ke dengan resipi raidah blogspot.com?
ReplyDeleteApa2 pun ni akak tengah masak...ty for sharing dear!
http://nurwarnahidupku.blogspot.com/2010/07/stew-daging.html
akak stew ni mkn cm tu je kew or bole mkn dgn mee or bihun..tq
ReplyDeleteSalam sis..ni dh kali kedua buat stew daging resepi sis..mmg splendid mabeles..walaupn penat buat pes bawang tpi bila dh siap,perghh..tak sabar2 merasa smpai lecur lidah..hihii..sya sgt rekomen resepi stew ni..rasa original tnpa MSG!terbaekkkkkkk!!!
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDelete