dah bape ari aku xde cter perkembangan terkini pasal jepun... arini nak cter sket tentang radiasion yang semakin teruk ketika ini.... susu, horenso (bayam) dan air dari negeri2 yang terjejas dah tak boleh makan atau guna... semuanya dah terjejas dengan radiasi... yang teramat terharu adalah pegawai yang seramai 50 org bertugas bertarung nyawa di pusat loji tersebut yang berusaha untuk men'cool down' reaktor tuh... seramai 6 org dah terkena radiasi... teruk jugak katanya.. begitu gak ahli2 bomba yang cuba menyembur air utk menyejukkan sistem tuh... pengorbanan diorg utk rakyat jepun mmg sangat2 dihargai... kalau tgk berita sedey sangat tgk keadaan mereka.. betapa `taihen` (susahnyer) kerja2 memadam tuh.... rasa macam putus asa pong yer juga... bayangkan kalau meletup abis?? huhuhu... lets pray for japan! ganbatte nihonjin.....
ok lah..... resepi nih aku skodeng dari dapur kak.ayu singapore.... tima kasih kak.ayu..... bg yang bertanya, periuk koli tuh ader lagi ker?? yep! mmg ader lagik... tapi ari terakhir karang aku terus buang.. hihi... ah koli2 vontot itam tuh mmg dah nazak dah pong... tp wat ms nih guna ajer la... sbb koli vontot cantik dah xde... hihihi...dan pinggan mangkuk yang nampak cantik2 lg tuh sedekah ajer kat adik yang bakal duduk umah nih nanti... skrg nih pong kiranya aku menumpang umah dier... tuannya pulak menumpang umah org lain..hihi.. maceh su.......
RESEPI MEE HOON GORENG TAUCU
source : kak.ayu@curlybabessatisfaction
Bahan-bahan
- 400g mee hoon direndam hingga lembut
- *50g udang kering direndam
- *3 biji bawang putih
- *11/2 biji bawang besar - bahan * dikisar
- 4 sudu besar taucu di tumbuk kasar/halus-(dibilas supaya kurang masin)
- 5 sudu besar cili kisar
- udang sederhana besar
- sawi secukupnya
- taugeh secukupnya
- garam (kalau perlu) & perasa secukupnya
- tauhu goreng dihiris (optional)
- daun kucai-(optional)
- telur dadar yang dihiris halus
- jus limau
- cili jeruk
- bawang goreng
- Tumis bawang putih & bawang besar kisar hingga naik bau.Masukkan cili kisar kacau rata dan biarkan hingga garing. Masukkan udang kering , udang dan kacau rata. Masukkan taucu , biarkan seketika, masukkan perasa & garam jika perlu.
- Gaul kan batang sawi hingga agak lembut baru masukkan daunnya, masukkan mee hoon yang telah direndam tadi dan gaul hingga sebati dengan perencah..agak2 sudah sebati masukkan taugeh, gaul hingga rata.Kalau nak gaulkan dengan tauhu pun boleh juga. Matikan api, taburkan daun kucai, hirisan telur dadar, perahan jus limau, cili jeruk dan bawang goreng. Siap untuk dihidang.
kak hana...ok la tu bihun akak ni...
ReplyDeletemenjadi per...
terliur mas tengok...
dah lulus dah tu menggoreng bihun...
lulus eh? yey yeyy..... kekekeke... jom mas jemput makan....
ReplyDeletesalam hana
ReplyDeletedah habis packing dah?..dah siap2 nak balik??..sampai mesia jgn lupa wat kenduri ya..jemput org negori ni sekali ya..
Yang pasti bila ke rumah hana nanti akak nak makan bihun goreng...saja wat dajal kat puan rumah..kekekeke
to kak.anymz...
ReplyDeletesalam kak... takat packing nak blk nnti ok kot... yo lah! nnti dtg jgn luper bwk mangkuk tingkat masak lomak cili api yerr! tuko lauk jerk.. kekekekeke
wehhhhh...ampeh lu kak! dengo akak nak datang jer kiter siap2 la order warung depan umah! ellehhh bukan akak tau pon... wakakakakakaka
So, kita kena bersyukur dengan apa yg ad, no "tak sedap"...
ReplyDelete=D
sedap - sy suka meehoon!selalu gak buat....tapi tak ade lah yg spesial2...biasa2 aje...apa yang ade...asal jd meehoon goreng! ha3x
ReplyDeleteHana, moga Selamat Kembali Ke Msia...mm yummmy eik...mee hoon taucu...lain dari yg lain....
ReplyDeleteKo tido pun pinjam bantal ke alas lengan...siaan lak, sabar yer...baik adik2 ko kat sane....ngeeee....
salam..alooo...vavavaaa..meh0ng gurem..dap nyeeeeeee...mintak sepinggan,2 pgan!l0m penah terai mehun gurem taucu ni..har00sss d terai..take care.bubaaiii!!
ReplyDeleteAssalamualaikum...
ReplyDeleteMakanan yang dimasak menggunakan kuali vontot tak canteekkk memang lazat. Hehehehe kat umah ni w/pun ada beberapa kuali tapi hanya 1 menjadi pilihan hati. hehehe
kak hana..
ReplyDeletewalau x berada d jepun..tapi rsa sungguh sedih kak..mmg berdoa agar diorg ni trus tabah n jgnlah jd makin teruk..
citer pasal radiasi..kadang2 geram juga dgn apa yg berlaku kt mesia ni..nk ckp lebe2 pun x leh..kang kena gam plak..
anyway..mihun akak mmbuatkan perut ku lapar kembali..sy suka kuali vontot itam..lagi sedap rasanya!!
This is new...pakai taucu lagi...nak cuba jugak nanti...tnx yea...take care kat sana yea..
ReplyDeleteAssalam Hana,
ReplyDeleteakak curi2 masuk ni..hehe..semua ada kat rumah so tak boleh lama2 kat pc..
tengok message hana terus kemari...
harap2 semua dah settle dan tinggal nak berangkat pulang aje ya..oops lepas cik abe convo kan..
semuga hana keluarga disana semuanya dilindungi allah swt.
As for akak, mee hoon ni kalau tak nak hancur , jangan direndam dalam air panas(sebab dia jadi lembik dan mudah hancur & peroi) dan bila di goreng tu jangan dikacau dan 'henyak'..just gaul, kaup balik then leras2kan aje, making sure perencahnya tu sebati dengan mee...just tips 5 cent aje..wakaka..(hana mesti cakap tak tanya pun)..hahaha..
Thank you hana sudi cuba recipe akak yang tak seberapa ni ya...
As for the people in JAPAN, my heart goes for you all, hope to recover soon from the aftermath..insyaallah..
wow..akak..bestnye..
ReplyDeletemenyelerakan...walaopun simple..hehhe
to gimi..
ReplyDeletealhamdulillah... :)
to sonata..
kiter pong ikut apa yg ada jugak.. mujur diorg cakap sedap! tp mihun goreng made in dapur sendri setaun skali..haha...kesian!
to ayu..
haha... xde la yu...aku masih tdo beralaskan tilam yang empuk dan bantal yang berpeta... wakakakakaka... nih nanti sedekah juga kat adik2..hihi
to sweetazezah..
wlam...try la..mmg sedapp...
maceh zah... hope u too..
to kak.sam...
waalaikumussalam kak... btol btol yg itam lagik lazat... tp koli kiter nih dah nazak sgt mmg nak kene buang... smlm mujur tak melecur sbb pemegang tuh dah tak tahan panas...huhuhu
to faradean...
tima kasih fara atas doa dan harapanmu... kalau duk kat tempat terjejas tuh lg la risau tau.. mujur la akak nih duk jauh sket...alhamdulillah.. tp masih berperikemanusiaan bersimpati ngan mereka2 yang terlibat... kesian ko! huhuhu
to ummirosma..
selamat mencuba... and take atas doanya yer...
to kak.ayu...
wlam kak... tima kasihhhhh atas tips yang berguna tuhh... itu la baru tau ancus sbb kiter guna air panas.. baru2 nih br tau kene guna air suam ataupon rendam semalaman ngan air sejuk... aisey kakk... dah tua2 baru tau camne nak goreng mihun! org lain buat 'kacang goreng' jerk! kekekekeke... maceh kak... lebiuuuuuu...
and tima kasih kak atas doamu... mudah2an kiter sama2 mendoakan semuanya kembali reda...
to cikceria..
yep! leh lincin vontot koli skali disapu bersih dek kesedapan! hihihi
Oh hana dah nak balik m'sia tp masih rajin masak masak. Nanti header "kanagawa" nak tukar jadi apa pulak?
ReplyDeleteSalam Hana
ReplyDeletebelum pernah mkn bihun goreng taucu..nanti boleh cuba
Hana balik M'sia tinggal kat mana nanti....