Sunday, March 20, 2011

Mee Hoon Goreng Taucu

Assalamualaikum semua..... dah sarapan pagi? jom jemput sarapan mihun goreng yang tak seberapa nih.. yang penting sedapp.... akceli aku tak bape pandai wat mihun goreng... kadang tuh ancus aku kerjakan dah macam bubur! hahaha..... bleh dikatakan setahun sekali la kot wat mihun goreng! siyes la wehhhh jgn pakse aku wat mihun goreng..pingsan!! kekekekeke....

dah bape ari aku xde cter perkembangan terkini pasal jepun... arini nak cter sket tentang radiasion yang semakin teruk ketika ini.... susu, horenso (bayam) dan air dari negeri2 yang terjejas dah tak boleh makan atau guna... semuanya dah terjejas dengan radiasi... yang teramat terharu adalah pegawai yang seramai 50 org bertugas bertarung nyawa di pusat loji tersebut yang berusaha untuk men'cool down' reaktor tuh... seramai 6 org dah terkena radiasi... teruk jugak katanya.. begitu gak ahli2 bomba yang cuba menyembur air utk menyejukkan sistem tuh... pengorbanan diorg utk rakyat jepun mmg sangat2 dihargai... kalau tgk berita sedey sangat tgk keadaan mereka.. betapa `taihen` (susahnyer) kerja2 memadam tuh.... rasa macam putus asa pong yer juga... bayangkan kalau meletup abis?? huhuhu... lets pray for japan! ganbatte nihonjin.....

ok lah..... resepi nih aku skodeng dari dapur kak.ayu singapore.... tima kasih kak.ayu..... bg yang bertanya, periuk koli tuh ader lagi ker?? yep! mmg ader lagik... tapi ari terakhir karang aku terus buang.. hihi... ah koli2 vontot itam tuh mmg dah nazak dah pong... tp wat ms nih guna ajer la... sbb koli vontot cantik dah xde... hihihi...dan pinggan mangkuk yang nampak cantik2 lg tuh sedekah ajer kat adik yang bakal duduk umah nih nanti... skrg nih pong kiranya aku menumpang umah dier... tuannya pulak menumpang umah org lain..hihi.. maceh su.......
RESEPI MEE HOON GORENG TAUCU
source : kak.ayu@curlybabessatisfaction

Bahan-bahan
  • 400g mee hoon direndam hingga lembut
  • *50g udang kering direndam
  • *3 biji bawang putih
  • *11/2 biji bawang besar - bahan * dikisar
  • 4 sudu besar taucu di tumbuk kasar/halus-(dibilas supaya kurang masin)
  • 5 sudu besar cili kisar
  • udang sederhana besar
  • sawi secukupnya
  • taugeh secukupnya
  • garam (kalau perlu) & perasa secukupnya
Hiasan
  • tauhu goreng dihiris (optional)
  • daun kucai-(optional)
  • telur dadar yang dihiris halus
  • jus limau
  • cili jeruk
  • bawang goreng
Cara-cara
  • Tumis bawang putih & bawang besar kisar hingga naik bau.Masukkan cili kisar kacau rata dan biarkan hingga garing. Masukkan udang kering , udang dan kacau rata. Masukkan taucu , biarkan seketika, masukkan perasa & garam jika perlu.
  • Gaul kan batang sawi hingga agak lembut baru masukkan daunnya, masukkan mee hoon yang telah direndam tadi dan gaul hingga sebati dengan perencah..agak2 sudah sebati masukkan taugeh, gaul hingga rata.Kalau nak gaulkan dengan tauhu pun boleh juga. Matikan api, taburkan daun kucai, hirisan telur dadar, perahan jus limau, cili jeruk dan bawang goreng. Siap untuk dihidang.

16 comments:

  1. kak hana...ok la tu bihun akak ni...
    menjadi per...
    terliur mas tengok...
    dah lulus dah tu menggoreng bihun...

    ReplyDelete
  2. lulus eh? yey yeyy..... kekekeke... jom mas jemput makan....

    ReplyDelete
  3. salam hana
    dah habis packing dah?..dah siap2 nak balik??..sampai mesia jgn lupa wat kenduri ya..jemput org negori ni sekali ya..
    Yang pasti bila ke rumah hana nanti akak nak makan bihun goreng...saja wat dajal kat puan rumah..kekekeke

    ReplyDelete
  4. to kak.anymz...
    salam kak... takat packing nak blk nnti ok kot... yo lah! nnti dtg jgn luper bwk mangkuk tingkat masak lomak cili api yerr! tuko lauk jerk.. kekekekeke

    wehhhhh...ampeh lu kak! dengo akak nak datang jer kiter siap2 la order warung depan umah! ellehhh bukan akak tau pon... wakakakakakaka

    ReplyDelete
  5. So, kita kena bersyukur dengan apa yg ad, no "tak sedap"...

    =D

    ReplyDelete
  6. sedap - sy suka meehoon!selalu gak buat....tapi tak ade lah yg spesial2...biasa2 aje...apa yang ade...asal jd meehoon goreng! ha3x

    ReplyDelete
  7. Hana, moga Selamat Kembali Ke Msia...mm yummmy eik...mee hoon taucu...lain dari yg lain....

    Ko tido pun pinjam bantal ke alas lengan...siaan lak, sabar yer...baik adik2 ko kat sane....ngeeee....

    ReplyDelete
  8. salam..alooo...vavavaaa..meh0ng gurem..dap nyeeeeeee...mintak sepinggan,2 pgan!l0m penah terai mehun gurem taucu ni..har00sss d terai..take care.bubaaiii!!

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum...
    Makanan yang dimasak menggunakan kuali vontot tak canteekkk memang lazat. Hehehehe kat umah ni w/pun ada beberapa kuali tapi hanya 1 menjadi pilihan hati. hehehe

    ReplyDelete
  10. kak hana..
    walau x berada d jepun..tapi rsa sungguh sedih kak..mmg berdoa agar diorg ni trus tabah n jgnlah jd makin teruk..
    citer pasal radiasi..kadang2 geram juga dgn apa yg berlaku kt mesia ni..nk ckp lebe2 pun x leh..kang kena gam plak..
    anyway..mihun akak mmbuatkan perut ku lapar kembali..sy suka kuali vontot itam..lagi sedap rasanya!!

    ReplyDelete
  11. This is new...pakai taucu lagi...nak cuba jugak nanti...tnx yea...take care kat sana yea..

    ReplyDelete
  12. Assalam Hana,
    akak curi2 masuk ni..hehe..semua ada kat rumah so tak boleh lama2 kat pc..
    tengok message hana terus kemari...
    harap2 semua dah settle dan tinggal nak berangkat pulang aje ya..oops lepas cik abe convo kan..
    semuga hana keluarga disana semuanya dilindungi allah swt.

    As for akak, mee hoon ni kalau tak nak hancur , jangan direndam dalam air panas(sebab dia jadi lembik dan mudah hancur & peroi) dan bila di goreng tu jangan dikacau dan 'henyak'..just gaul, kaup balik then leras2kan aje, making sure perencahnya tu sebati dengan mee...just tips 5 cent aje..wakaka..(hana mesti cakap tak tanya pun)..hahaha..
    Thank you hana sudi cuba recipe akak yang tak seberapa ni ya...

    As for the people in JAPAN, my heart goes for you all, hope to recover soon from the aftermath..insyaallah..

    ReplyDelete
  13. wow..akak..bestnye..

    menyelerakan...walaopun simple..hehhe

    ReplyDelete
  14. to gimi..
    alhamdulillah... :)

    to sonata..
    kiter pong ikut apa yg ada jugak.. mujur diorg cakap sedap! tp mihun goreng made in dapur sendri setaun skali..haha...kesian!

    to ayu..
    haha... xde la yu...aku masih tdo beralaskan tilam yang empuk dan bantal yang berpeta... wakakakakaka... nih nanti sedekah juga kat adik2..hihi

    to sweetazezah..
    wlam...try la..mmg sedapp...
    maceh zah... hope u too..

    to kak.sam...
    waalaikumussalam kak... btol btol yg itam lagik lazat... tp koli kiter nih dah nazak sgt mmg nak kene buang... smlm mujur tak melecur sbb pemegang tuh dah tak tahan panas...huhuhu

    to faradean...
    tima kasih fara atas doa dan harapanmu... kalau duk kat tempat terjejas tuh lg la risau tau.. mujur la akak nih duk jauh sket...alhamdulillah.. tp masih berperikemanusiaan bersimpati ngan mereka2 yang terlibat... kesian ko! huhuhu

    to ummirosma..
    selamat mencuba... and take atas doanya yer...

    to kak.ayu...
    wlam kak... tima kasihhhhh atas tips yang berguna tuhh... itu la baru tau ancus sbb kiter guna air panas.. baru2 nih br tau kene guna air suam ataupon rendam semalaman ngan air sejuk... aisey kakk... dah tua2 baru tau camne nak goreng mihun! org lain buat 'kacang goreng' jerk! kekekekeke... maceh kak... lebiuuuuuu...

    and tima kasih kak atas doamu... mudah2an kiter sama2 mendoakan semuanya kembali reda...

    to cikceria..
    yep! leh lincin vontot koli skali disapu bersih dek kesedapan! hihihi

    ReplyDelete
  15. Oh hana dah nak balik m'sia tp masih rajin masak masak. Nanti header "kanagawa" nak tukar jadi apa pulak?

    ReplyDelete
  16. Salam Hana

    belum pernah mkn bihun goreng taucu..nanti boleh cuba
    Hana balik M'sia tinggal kat mana nanti....

    ReplyDelete