Friday, April 6, 2012

Ubi Rebus


Assalamualaikum dan selamat sejahtera.... dah sarapan? dah tentu tgh sediakan makan tengahari plak kan.. almaklom arini ari jumaat... semua kene siap awal. jap lagik anak2 balik skola.. si somi plak nak g solat jumaat.. nih menu sarapan kitaorg pagi nih.. en.somiku yg rebus ubi tuh.. tgh2 rebus gas abes la pulak... mujur la ubi tuh dah nak empuk.. gas plak xde simpanan.. adehhh.. terpakse la tunggu kedai bukak! so bior jer la ubi tuh tanak lam piyuk jap.. tutup rapat2 sbb haba masih panas bleh empukkan abes ubi tuh.. alhamdulillah berjaya gak taktik somi ku itu.. ubinyer lembut jerk.. maceh yang... sambal cili padi tuh peberet en.somi juga.. aku dah buatkan awal2.. makan skali ngan kelapa+gula... baru nak blaja2 makan ngan nyiur aka nyok! (tol ke? haha...) sejak duk timur nih la gheti mkn ngan nyiur.. org blah selatan tak gheti makan gini.. biasa ngan sambal tumis or ikan masin jer... tak pon sira ngan gula.. ppon semua sedaplah!! cili padi tuh plak fresh dari ladang... (kes lupa nak petikkan kak.ummi masa datang aritu... melayut2 buahnyer sampai ke tanah.. hihi) jemput makan ubi rebus... kiter makan sket je (ye ker? haha) kan apa takot dania yg kent*tttt! kakakaka...

gamba kurang mengancam sbb guna kamera lama. lupa plak yg lama nih tersorok.. almaklom, dapat gading bertuah, tanduk dilupakan.. hahahaha.. kesian x2 ku!



RESEPI UBI REBUS my style
resepi : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • Ubi - potong dan kupas kulit kemudian basuh
  • sedikit garam
  • Cicahan :
  • Sambal tumis merah
  • Sambal tumis cili padi
  • Ikan kering
  • Kelapa parut+gula dan secubit garam
Resepi Sambal Tumis Cili Padi
  • Semangkuk kecil cili padi
  • 3 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 biji bawang besar - mayang
  • segenggam ikan bilis
  • asam keping
  • garam dan gula
Cara-cara
  • Untuk sambal tumis cili padi - Tumbuk cili, bawang dan juga ikan bilis hingga lumat.
  • Panaskan minyak. tumis bahan tumbuk hingga naik minyak. Masukkan hirisan bawang besar, asam keping, garam, gula dan sedikit air. Masak hingga hilang 'pedar' cili dan agak kering.
  • Rebus ubi dengan sedikit garam hingga empuk kemudian toskan.
  • Hidangkan ubi dengan cicahan yang digemari.

26 comments:

  1. Assalam Dik Hana...wah pepagi dah merebus ubi....sedap...nak nya makan time hujan!

    ReplyDelete
  2. Salam Hana sihat yeee moga sihat di samping bby...

    Ubi rebus sdp tuuu suka bg masak kasi betul empok baru best mkn...g pasar tani mesti nak cari segala ubi...npk sambal pedas tu cam best aje...terliuq tul..

    ReplyDelete
  3. salam kak hana,
    memang sedap makan dengan sambal..kat johor pun ibu buat macam tu tapi mak mertua dari terengganu ajar makan dengan kelapa...dua2 best

    ReplyDelete
  4. AS'salam Hana

    sedapnya ubi rebus kalau buat sira gula merah lagi sedap ni Hana, anak dara k.ct memang suka kalau buat macam tu.

    Hiss..sape cakap orang selatan tak geti makan ngan gula+nyoir tu yang paling laju k.ct makan tau..hahaha

    ReplyDelete
  5. sedapnya ubi rebus, tapi first time ni tgk makan dgn cili tumis ni, selalu kalau kat kg makan dgn gula atau dgn sambal tumis, walah sedapnya

    kalau petang2, hujan, mmg ngam makan ubi dgn air kopi hehe

    ReplyDelete
  6. to kak.watie..
    wlm kak... nih tgh sejuk ujan la ni kak.. jom join! hihi

    to kak.sheila..
    wlam kak.. amennn..mudah2an.. aah tol kak.. kebetulan gas abis. tp nih pon dah cukup empuk dah tak patah gigi.. kekeke.. smlm bli pasar kak..teringin la plak ttba.. hihi

    to umi..
    kita nih versi kawin campur kan umi! hihihihi..

    to kak.ct..
    wlam... mcm arwah nenek kita kak.. sira ngan gula.. klu mak msk ngan sambal jer.. ngan kelapa mmg tak penah! nih mesti akak dah bau2 timur.. kekekeke

    to tina othman..
    try la ngan sambal tumis cili padi plak.. sedap! tp menyengat! hihihi

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum cikgu,

    kita dtg nie nk tumpang mkn ubi rebus ngan kawan kita tu boley tk?? Kawan kita tu dh sombong aah sejak 2 menjak nie...kita main bola sorang2 aja..masuk tiang gol pun sorang2 sorak...hehehe...

    Hanaaa cayang,ubi rebus simpakan akak...hehe...selamat bercuti bergulik2 anak beranak...jgn lupa org SG tau!!Hahaha.

    ReplyDelete
  8. kak hana...
    hmmm..menyelerakan betoiii nengok ubi rebusss tu...
    sedappppp...
    nasib baik kan kak masa gas abiss ubi dah empuk..he3

    ReplyDelete
  9. to kak nuridah..
    waalaikumussalam kak... hihihihi... kawan akak tuh mmg sombong skrg. eksen plak tuh! dulu pantang nmpk kamera menyengeh kemain.. skrg cabot larii... eeee geram! sian auntie kene main sorang2 ye.. kim salam kat tiang gol yer! kekekeke... nih ader lg mmg simpankan utk akak.. tak luper punyerrr... hehehehe

    to mas..
    aah mas... mmg nasib la ko! klu tak, makan ubi kejang! patah gigi nak geget! kekekeke...

    ReplyDelete
  10. Assallamualaikum Hana..
    'Nyok' ker 'nyor' Hana? hehehe.. Entahlah mana2 pun bolehlah.. Sedap ubi rebus dimakan pagi hari apatah lagi ketika hujan menitis ke bumi..Eh dah cam bahasa sastera pulak..
    Sihat ker? Mesti sihat bangat ni.. Kalau tak takkan ngadap lappy..heheh..
    Naz kalau di kampung, ubi kayu rebus ni makan cicah sambal belacan atau sambal tumis..Bestnyerrrrr...

    ReplyDelete
  11. Kelakar gas abis ehh...naaaaak cikiiiit

    ReplyDelete
  12. Adeeehhhh... ubi rebussss! Ada sambal cili padi lagi.... uwaaa nak tumpang makan jugak, jangan lupa secawan kopi pekat panas kaw kaw!

    ReplyDelete
  13. Aslmkum Kak.
    Ubi rebus ada lg tak..Lambat la..tenghari baru datang..hehehee..

    ReplyDelete
  14. sedapnyer wehh ubi rebus... tak pernah tolak menu jaman jepun nih.. hehehe...

    ReplyDelete
  15. waduh kalau dapat ubi yg empuk gini mmng enak banget....nak cabut ubi belakang umahlah petang ni...ekekekeke..tak tanam sendiri, nak cabut2 plk..apalah yg nak di cabutnya..ekekekeke..

    ReplyDelete
  16. bile tgk cili api tu..terus terliur2...adehhh

    ReplyDelete
  17. aku kan, dah duduk dunia luar dari kepompong aku baru tau ubi makan ngan sambal. dedulu mmg cicah gula kelapa jek. takpun makan gitu jek.

    kak.. gi beli tong gas spare sonang kalau tengah emergency

    ReplyDelete
  18. Salam Hana :)
    mama pun cam g2 kalau gas dh habis kekdg jg binggung jap..tapi kekdg kalau nk cepat mkn masukkan lauk yg stgh msk kat dlm peiuk nasi masak mcm biasa heheheh

    Ubi rebus+kelapa+sambal= Lapar!!!
    hahaha menggoda betul tgk ubi rebus!!!

    ReplyDelete
  19. Salam kak, tak tahan nak ketawa guling2 tang gas abis!! wakakakakakakaka... at least sediakan lah portable gas cooker tuuu in case kalau gas abis mcm akak ni lerr! ni mesti kedekut tong gas ni kan kan kan, beli lah satu lagi tong buat spare huh! ATAU tong yg satu lagi pun kosong??? ahahahaha... rasa mcm nak sekeh2 jerrr ahaha..

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum Hana

    Lamanya tak makan ubi rebus cicah sambal tumis cili padi...nak sikit....

    Selamat Menjamu Selera :)

    ReplyDelete
  21. salam Hana..maaf dah lama Cm tak dapat nak jenjalan kat dapur Hana ni..pertamanya tahniah sebab ada orang baru(Ketinggalan bas Cm ni hehe)...semoga semuanya sihat sihat belaka.

    Ubi kayu dgn sambal cili api tu..gua rasa mau pengsan ma..terus rebus ubi pagi ni tapi makan dgn sambal ikan bilis biasa....sedap:)

    ReplyDelete
  22. kat johor pun selalu mkn ngan sambal tumis merah tu. perghh.. menjejes ayer liuq ni tau! hikhik..

    ReplyDelete
  23. Mkn ubi boleh kentut bnyk eh? Mcm tu nk cari la esok. Akk ni hangin satu bdn ni......kasi buang, ringan skit rasa perot....hehe...
    Hana....cik abe awak tu rajin sgt nape?

    ReplyDelete
  24. kak.zana... sbb bini dier pemalas! kakakakaka...

    ReplyDelete
  25. Weeeyyy Hana, dah lupa petikkan akak cili padi kat pokok tu..patutnya masa ko rebus ubi ni...hantarlah dgn sambalnya sekali...x aciii kooo...huh! *ni tak..buang angin je yg sampai ke cenderawasih taauu..menciiikk..hehe

    ReplyDelete