RESEPI GARLIC FINGER BREAD
resepi asal basic doh : Puan Roshayati Johari
sumber : mamafami@blogspot.com
dicuba : hanamemories.blogspot.com @ SINI
idea Garlic bread oleh : izahdaud@blogspot.com
Bahan-bahan
Basic Dough
sumber : mamafami@blogspot.com
dicuba : hanamemories.blogspot.com @ SINI
idea Garlic bread oleh : izahdaud@blogspot.com
Bahan-bahan
Basic Dough
- 500g tepung gandum@tepung roti
- 100g gula
- 30g susu tepung - abaikan jika menggunakan susu segar
- 11g yis mauripan@sebungkus
- 1sk garam
- 1sk bread improver - optional
- 1sk bread softener - optional
- 80g butter@marjerin
- 250ml air@susu segar
- 1 biji telur - kacau sedikit
- Masukkan semua bahan ke dalam breadmaker mengikut urutan bahan basah kemudian bahan kering.
- Pilih setting DOUGH dan biarkan menguli sehingga siap.
- Biarkan doh naik kembang lebih kurang 1.30jam atau lebih kemudian uli semula. Tumbuk2an untuk mengeluarkan angin. (hana tak buat step nih sbb nak cepat)
- Timbang setiap doh 50g. Gelekkan dan bentukkan finger, kemudian susun ke dalam loyang yang telah digris dgn marjerin dan tepung. Biarkan naik sekali ganda lagi.
- Sebelum bakar sapukan garlic spread seperti dibawah dan bakar suhu 180 selama 25-30min atau sehingga masak.
- Sejurus keluar dari oven, sejukkan di atas redai. hidangkan dengan mushroom soup.
sumber: kak Yatie @ kak Madihaa
Bahan-bahan
- 50 gm Butter bergaram ~ suhu bilik
- 3 ulas bawang putih ~ dicincang halus
- 2 pokok daun ketumbar ~ dicincang halus
- sedikit lada hitam kisar - x ltk
- Gaulkan semua bahan
- Siap digunakan.
oo cucukusss kacau yaaa nanti mamtok p amek..jaga cucukuss.. patut lah mama hana tak jawab call hset tadi..sibuk ya mama? mamatok ada masalah viurs serang blog awal pagi tadi sbb tu call mama hana nak tanya no.pon ummi ker nir ker jika ada huhu..dah ok dah kak minta tolong dgn kwn2 lain..huhu
ReplyDeletelaa yer ker kakk... sori sorii... tak pasan akak tipon.... nanti kita bg no tipon kak.ummi ya!
ReplyDeleteAssalam Dik Hana..dalam sibuk mendodoikan anak pun masih sempat lagi....TABIK DIK!!Nyummmm nak juga!
ReplyDeletemaceh dah dpt no pon ummi siap ummiiii ilah nak call ummi nanti...nak serang hendap..emmm tak de lah ummiii saja gurauuu...
ReplyDeleteaik comel aje aku melihatkan roti sosej tu, tapi tembam manja2 jek. aku wat gak tau, tapi lagi haru kejadiannya, takut nak snap.. hahaha... nanti kene nuntut ngan ijah la. tah ilmu apa dia pakai roti jadi cun gitu.. huh, tumpang makan roti gak ah.. lapor ni. malas tul nak masak.huhu
ReplyDeletesalam hana..hehe roti mmg x kemu kannn kalau x ada mknan lain roti pun dah cukup...budak2 pun suka bawak bekal...sejak dua menjak ni pun akk tetiba rajin meroti...nnt nak try yg ni pulak....sdp ada sup..:-)
ReplyDeletehmm..betul la..
ReplyDeletecomeii jerk roti sosej tu kak..he3
bestkan kak garlic bread ni..
makan lak ngan soup..
memang kekenyangannn..
tengok garlic bread akak tu..
cantikk sama saiz jerkk...
Rajin ko kak. Sambil kejar2 dodoi anak sempat lg meroti. . Heeee
ReplyDeleteHarap2 projek ku menjadi seperti gamabr2 kat atas ni. Huhuhuhu terus berdoa. Salam buat dania yea, pesan kat dia jangan kacau masa photographer tengah buat kije. hehehe
ReplyDeletewahh kak Hana angin meroti semakin kencang kat dapur akak ni..saya pun kalau buat roti tk mkn nasi dah. malas msk lauk buat roti jer senang kan. sedap tgk roti gebus ni..suka tgk roti sosej comel tu:)
ReplyDeleteWoooiiiittttttt!! melampau lampauuuuu! huh! ni dtg bwk antu siam sekor ahahahaha.... cedap2!! garlic bread sedap! mushroom soup pun sedap, buatkan kita! hari ni cuti nguli, MC! :D
ReplyDeleteAssallamualaikum Hana.
ReplyDeleteRajinnyaaaaaaa... sempat meroti w/pun ada baby tecik... Ooooo..last2nya Dania meraung juga sebab mamanya sibuk meroti di dapur..hehehe.. Len kali bila Danie dah naik buai, tolak jer buai tu skali ke dapor..hehehe Sebelah tangan buat kerja dapur, sebelai lagi mendodoi Dania..^_^Supermama gitu!
Hana tq yer for yr comment kat blog Naz..
Minggu depan dah start kerja ye?
Salam besan. Amboi rajin nya meroti... BM kita tu dah lama honey moon kat dlm setor...hehe. Maleh nak kuarkan, nanti kita panggil menantu kantan datang uli tepung, bior muscle sikit lengan dia baru macho kan darwish...kekeke
ReplyDeletesalam kak hana... tun ni hantu garlic bread! sekali buat, lunch ke dinner, smp bekfes esoknyer sekali pun blh ngadap garlic bread. hihi..
ReplyDeleteMcm nk gi merekrut kuli jee nengok korang rajin meroti nih...haha..
ReplyDeleteTerserlah kegebuan rotimu itu..best owh roti fresh cicah mushroom soup.lapo lak rasa nih..
Salam kenal,
ReplyDeleteRajin betul meroti ngan ada baby kecik..tabik buat kaum hawa sebegini.Nampak enak rotinya..
Salam perkenalan Cikgi Hana..
ReplyDeleteDah lama jd silent reader blog Hana nih, terpikir gak nape lama x update blog..rupanya ada orang baru..tahniah. Kagum sgt w'pun ada baby, tp masih ligat kat dapur. Dah beberapa kali tgk resepi roti Hana nih, cuma nak tanya kalau kita wat malam hari, esok mmg confirm tak keras ke? Lagi satu nak tanya, Hana guna BM brand apa..bukan pe, ingat nak cari satu...baru rajin nak meroti...
Salam Hana.Baru sempat k.atie menyinggah kat sini.Tahniah dpt baby gurl ya.Ada la pewaris kerajinan mak dia kat dapo..hihihi
ReplyDeleteSalam kak hana,
ReplyDeleteWah, memang sedap nampaknya roti ni kak. Dengan mushroom soup lagi. Hum...:))
Kak, saya copy resipi kerabu mangga ya. Mohon halalkan dan terima kasih banyak2 kak. Sedap krup krap kacang. :)
salam kak..sungguh montok roti mu tu kak..sangat sodpakan roti ni..saya pun dah cuba,laju je ank2 makan.
ReplyDeletebak seketul sosej roll tu kak..mengancam sungguh..:)
setuju2! mmg sodap amat roti nih. seloyang sekali ngap je 5 mulut, hehe..
ReplyDeletesalam hafza... salam kenal juga dari saya... tima kasih atas ucapannya. roti nih insyaAllah tak keras hingga 2 or 3 hari. tp syaratnya simpan dalam bekas tertutup ye.. samada dalam tupperware atau plastik ziplock. kelembutannya sama macam roti2 yg ada kat kedai. tp puas ati kalau kiter wat sendri.. cuba nanti ye...
ReplyDeletepasal BM tuh, masa kat jepun hana guna jenama panasonic. kat malaysia nih hana guna jenama empress.. bli kat cosway.
dan terima kasih buat yg lain kerna sudi komen..
ReplyDeletesalam akk...
ReplyDeleterajin akk ni kan ada baby pun sempat lg tuh...
nak tnya ni akk kalo beli bahan nak buat roti ni akk p cari kat market je ke or mmg p cari kedai khas kat Kuantan tu ya...
wlm yam... yam kat mana ni? kadang kat market jer.. tp lg elok carik kat bakery.. semua ada! dan insyaAllah brg2 kat bakery tak lapuk@hapak mcm sesetengah market..
ReplyDeleteakk org ni budak Lipis tu haha tapi ngajor kat Ulu Tembeling...mn lah kak nak cr bahan meroti kat ulu ni weh... keluor Jerantut pun 2mggu sekali huu
ReplyDeletetu lah kat Lipis ada bakery tp x jual pun barang nak buat roti ni kak...x tau lah kot ad kedai lain yg jual...akk pun tau kan pekan Lipis ni tak besar mn hee
tringatkan pizza la plak... mst cuba ni... http://familydrjism.blogspot.com/
ReplyDelete