Sunday, April 8, 2012

Garlic Finger Bread

meroti lagik... mcm tak penah jemu makan roti.... ada juga kebaikannya sbb selalunyer kalau makan roti dah kenyang tanpa carik nasik... menggunakan doh roti yang sama aku buat sblm2 nih.... cume idea garlic oleh makcik izah bini daud... maceh jah! bes kemain... budak2 nih laju ajer makan tambahan pulak dipadankan dengan sup ayam cendawan.. (segera jerk! hihi...) untuk garlic bread nih aku cume wat seloyang, dan lebihnyer aku wat roti sosej koktail.. konon nak tiru ijah bini ninja punyer kecomelan roti sosej nyer tuh.. tp dabak2 pulak hasilnyer... ikut tuan la kot! hahaha... lagi satu aku wat juga roti mini pizza.. yang tuh tak dan nak snap sbb Dania dah meraung mintak didodoidodoi... tima kasih buat semua penyumbang resepi dan idea dan sape2 yg telah mencuba... lenkali leh wat lagik..... utk pengetahuan adunan basic doh yang nih, kalau aku nak cepat, aku tak tunggu naik hingga dua kali ganda. cukop skali je sblm bakar. bleh jimatkan masa kan kan... alhamdulillah hasilnyer tetap lembut juga...

RESEPI GARLIC FINGER BREAD
resepi asal basic doh : Puan Roshayati Johari
sumber : mamafami@blogspot.com
dicuba : hanamemories.blogspot.com @ SINI
idea Garlic bread oleh : izahdaud@blogspot.com

Bahan-bahan

Basic Dough
  • 500g tepung gandum@tepung roti
  • 100g gula
  • 30g susu tepung - abaikan jika menggunakan susu segar
  • 11g yis mauripan@sebungkus
  • 1sk garam
  • 1sk bread improver - optional
  • 1sk bread softener - optional
  • 80g butter@marjerin
  • 250ml air@susu segar
  • 1 biji telur - kacau sedikit
Cara-cara (Kaedah Breadmaker)
  • Masukkan semua bahan ke dalam breadmaker mengikut urutan bahan basah kemudian bahan kering.
  • Pilih setting DOUGH dan biarkan menguli sehingga siap.
  • Biarkan doh naik kembang lebih kurang 1.30jam atau lebih kemudian uli semula. Tumbuk2an untuk mengeluarkan angin. (hana tak buat step nih sbb nak cepat)
  • Timbang setiap doh 50g. Gelekkan dan bentukkan finger, kemudian susun ke dalam loyang yang telah digris dgn marjerin dan tepung. Biarkan naik sekali ganda lagi.
  • Sebelum bakar sapukan garlic spread seperti dibawah dan bakar suhu 180 selama 25-30min atau sehingga masak.
  • Sejurus keluar dari oven, sejukkan di atas redai. hidangkan dengan mushroom soup.
RESEPI GARLIC SPREAD
sumber: kak Yatie @ kak Madihaa

Bahan-bahan
  • 50 gm Butter bergaram ~ suhu bilik
  • 3 ulas bawang putih ~ dicincang halus
  • 2 pokok daun ketumbar ~ dicincang halus
  • sedikit lada hitam kisar - x ltk
Cara-cara
  • Gaulkan semua bahan
  • Siap digunakan.
juga roti mini sosej dari doh yang sama

27 comments:

  1. oo cucukusss kacau yaaa nanti mamtok p amek..jaga cucukuss.. patut lah mama hana tak jawab call hset tadi..sibuk ya mama? mamatok ada masalah viurs serang blog awal pagi tadi sbb tu call mama hana nak tanya no.pon ummi ker nir ker jika ada huhu..dah ok dah kak minta tolong dgn kwn2 lain..huhu

    ReplyDelete
  2. laa yer ker kakk... sori sorii... tak pasan akak tipon.... nanti kita bg no tipon kak.ummi ya!

    ReplyDelete
  3. Assalam Dik Hana..dalam sibuk mendodoikan anak pun masih sempat lagi....TABIK DIK!!Nyummmm nak juga!

    ReplyDelete
  4. maceh dah dpt no pon ummi siap ummiiii ilah nak call ummi nanti...nak serang hendap..emmm tak de lah ummiii saja gurauuu...

    ReplyDelete
  5. aik comel aje aku melihatkan roti sosej tu, tapi tembam manja2 jek. aku wat gak tau, tapi lagi haru kejadiannya, takut nak snap.. hahaha... nanti kene nuntut ngan ijah la. tah ilmu apa dia pakai roti jadi cun gitu.. huh, tumpang makan roti gak ah.. lapor ni. malas tul nak masak.huhu

    ReplyDelete
  6. salam hana..hehe roti mmg x kemu kannn kalau x ada mknan lain roti pun dah cukup...budak2 pun suka bawak bekal...sejak dua menjak ni pun akk tetiba rajin meroti...nnt nak try yg ni pulak....sdp ada sup..:-)

    ReplyDelete
  7. hmm..betul la..
    comeii jerk roti sosej tu kak..he3

    bestkan kak garlic bread ni..
    makan lak ngan soup..
    memang kekenyangannn..
    tengok garlic bread akak tu..
    cantikk sama saiz jerkk...

    ReplyDelete
  8. Rajin ko kak. Sambil kejar2 dodoi anak sempat lg meroti. . Heeee

    ReplyDelete
  9. Harap2 projek ku menjadi seperti gamabr2 kat atas ni. Huhuhuhu terus berdoa. Salam buat dania yea, pesan kat dia jangan kacau masa photographer tengah buat kije. hehehe

    ReplyDelete
  10. wahh kak Hana angin meroti semakin kencang kat dapur akak ni..saya pun kalau buat roti tk mkn nasi dah. malas msk lauk buat roti jer senang kan. sedap tgk roti gebus ni..suka tgk roti sosej comel tu:)

    ReplyDelete
  11. Woooiiiittttttt!! melampau lampauuuuu! huh! ni dtg bwk antu siam sekor ahahahaha.... cedap2!! garlic bread sedap! mushroom soup pun sedap, buatkan kita! hari ni cuti nguli, MC! :D

    ReplyDelete
  12. Assallamualaikum Hana.

    Rajinnyaaaaaaa... sempat meroti w/pun ada baby tecik... Ooooo..last2nya Dania meraung juga sebab mamanya sibuk meroti di dapur..hehehe.. Len kali bila Danie dah naik buai, tolak jer buai tu skali ke dapor..hehehe Sebelah tangan buat kerja dapur, sebelai lagi mendodoi Dania..^_^Supermama gitu!

    Hana tq yer for yr comment kat blog Naz..
    Minggu depan dah start kerja ye?

    ReplyDelete
  13. Salam besan. Amboi rajin nya meroti... BM kita tu dah lama honey moon kat dlm setor...hehe. Maleh nak kuarkan, nanti kita panggil menantu kantan datang uli tepung, bior muscle sikit lengan dia baru macho kan darwish...kekeke

    ReplyDelete
  14. salam kak hana... tun ni hantu garlic bread! sekali buat, lunch ke dinner, smp bekfes esoknyer sekali pun blh ngadap garlic bread. hihi..

    ReplyDelete
  15. Mcm nk gi merekrut kuli jee nengok korang rajin meroti nih...haha..

    Terserlah kegebuan rotimu itu..best owh roti fresh cicah mushroom soup.lapo lak rasa nih..

    ReplyDelete
  16. Salam kenal,
    Rajin betul meroti ngan ada baby kecik..tabik buat kaum hawa sebegini.Nampak enak rotinya..

    ReplyDelete
  17. Salam perkenalan Cikgi Hana..
    Dah lama jd silent reader blog Hana nih, terpikir gak nape lama x update blog..rupanya ada orang baru..tahniah. Kagum sgt w'pun ada baby, tp masih ligat kat dapur. Dah beberapa kali tgk resepi roti Hana nih, cuma nak tanya kalau kita wat malam hari, esok mmg confirm tak keras ke? Lagi satu nak tanya, Hana guna BM brand apa..bukan pe, ingat nak cari satu...baru rajin nak meroti...

    ReplyDelete
  18. Salam Hana.Baru sempat k.atie menyinggah kat sini.Tahniah dpt baby gurl ya.Ada la pewaris kerajinan mak dia kat dapo..hihihi

    ReplyDelete
  19. Salam kak hana,
    Wah, memang sedap nampaknya roti ni kak. Dengan mushroom soup lagi. Hum...:))
    Kak, saya copy resipi kerabu mangga ya. Mohon halalkan dan terima kasih banyak2 kak. Sedap krup krap kacang. :)

    ReplyDelete
  20. salam kak..sungguh montok roti mu tu kak..sangat sodpakan roti ni..saya pun dah cuba,laju je ank2 makan.
    bak seketul sosej roll tu kak..mengancam sungguh..:)

    ReplyDelete
  21. setuju2! mmg sodap amat roti nih. seloyang sekali ngap je 5 mulut, hehe..

    ReplyDelete
  22. salam hafza... salam kenal juga dari saya... tima kasih atas ucapannya. roti nih insyaAllah tak keras hingga 2 or 3 hari. tp syaratnya simpan dalam bekas tertutup ye.. samada dalam tupperware atau plastik ziplock. kelembutannya sama macam roti2 yg ada kat kedai. tp puas ati kalau kiter wat sendri.. cuba nanti ye...

    pasal BM tuh, masa kat jepun hana guna jenama panasonic. kat malaysia nih hana guna jenama empress.. bli kat cosway.

    ReplyDelete
  23. dan terima kasih buat yg lain kerna sudi komen..

    ReplyDelete
  24. salam akk...
    rajin akk ni kan ada baby pun sempat lg tuh...
    nak tnya ni akk kalo beli bahan nak buat roti ni akk p cari kat market je ke or mmg p cari kedai khas kat Kuantan tu ya...

    ReplyDelete
  25. wlm yam... yam kat mana ni? kadang kat market jer.. tp lg elok carik kat bakery.. semua ada! dan insyaAllah brg2 kat bakery tak lapuk@hapak mcm sesetengah market..

    ReplyDelete
  26. akk org ni budak Lipis tu haha tapi ngajor kat Ulu Tembeling...mn lah kak nak cr bahan meroti kat ulu ni weh... keluor Jerantut pun 2mggu sekali huu

    tu lah kat Lipis ada bakery tp x jual pun barang nak buat roti ni kak...x tau lah kot ad kedai lain yg jual...akk pun tau kan pekan Lipis ni tak besar mn hee

    ReplyDelete
  27. tringatkan pizza la plak... mst cuba ni... http://familydrjism.blogspot.com/

    ReplyDelete