Thursday, May 24, 2012

Apam Bakar


Assalamualaikum..... lama tak bersiaran disebabkan kebizian yg melampau lately nih... minggu nih plak minggu exam lg la bizi mcm nak terbongkang.. fisrtly, nak ucapkan happy birthday buat menantu Liana bucuk bucuk! maap sesangat tak sempat nak tunjuk clue 'rahsia' tuh.. hihihihi... moga menjadi anak yg baik ye dear! mmuahh! salam dari darwish dan mamahana skluarga...


haaa nih nak cter sket psl apam bakar... buat lama doh! akceli skrg ni menggila btol ngan apam.. mcm2 apam.. tp slalunyer yg versi kuih dolu2 la...bukan buat la tp beli! nak buat mmg tak menyempat selalu.. dah slalu sgt bli segan pulak kat makcik tuh.. last2 try la wat sendrik... wat skali tak brape menjadi.. jd mcm lempeng pisang! maybe sbb ragi kat yis tuh dah 'stop' aktif kot! (memandai je telahan aku..).. apam tak mo kembang... dah tu melekat kat koli.. haha... 2nd trial, aku buh yis barulah menjadi... tp tercair sedikit.. lepas nih kene agak pekat lagi supaya apam tuh cantik kembang naik tembam2 mcm aku.. hahaha.... tp siyesly, mmg sedap apam bakar nih.. lembut je.. anak2 aritu makan cicah gulai ikan nasi dagang.. aku plak ngan ikan kering & kelapa parut, mmg sedaplah! asal usul apam nih katanya dari kelantan... kat phg nih ader juga org jual.. macam2 versi kalau tgk org buat, ader letak lada hitam, serai, bawang... yg ni aku rujuk resepi kak.jie jie dan aku buat ada olahan sedikit mcm apam yg slalu aku bli tuh.. ppon tima kasih kak.jie jie atas perkongsian resepi nih... menurut kakjie.jie apam bakar nih lebih kurang mcm buat pakelet omputih aka pancake gitu! jom mengapam! >>>liana.. rai besday girl ngan apam aci tak?? kek xde.. ayam tak sempat bertelur.. hihihihi

RESEPI APAM BAKAR
sumber : kak.jiejie@fotopages

Bahan-bahan
  • 3 cawan tepung beras
  • 4 biji pisang - lenyek
  • 4 bungkus tapai nasi @ tapai ubi - hana guna tapai ubi dlm 5 ketul
  • 1 ketul nisan @ gula putih - kemanisan ikut citarasa masing2 - hana guna nisan
  • 1sk yis - hana tambah
  • sedikit garam
  • air secukupnya
  • sedikit minyak
Cara-cara
  • Campurkan pisang lenyek, tapai nasi@ubi, garam dan gula ke dalam bekas. (yis hana aktifkan dahulu dgn air suam kemudian barulah masukkan ke dalam adunan)
  • Masukkan tepung dan air sedikit demi sedikit sehingga adunan agak pekat.
  • Perap adunan semalaman.
  • Panaskan kuali dan lengserkan dengan sedikit minyak (mcm buat lempeng) dgn api sederhana kecil.
  • Tuang adunan dan tutup kuali sehingga apam naik kembang dan berlubang2. Kemudian terbalikkan sebentar dan angkat. Hidangkan dengan kelapa parut yang dicampurkan dgn sedikit garam.

16 comments:

  1. oloh oloh..sedap ni..feveret masa kecik2.. femes sgt di kelantan. sekarang susah nak jumpa dah, x ramai yg pandai buat kuih tradisional cam ni.sedapnya.. nak cubalah..terima kasih share resipi kat sini :)

    ReplyDelete
  2. oloh oloh..sedap ni..feveret masa kecik2.. femes sgt di kelantan. sekarang susah nak jumpa dah, x ramai yg pandai buat kuih tradisional cam ni.sedapnya.. nak cubalah..terima kasih share resipi kat sini :)

    ReplyDelete
  3. uwaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!! tgk apam ni windu nk balik kampungg!! kat kg je jumpa nihh.. kat tempat lain gi la semua kedai, kompom xde nih.. sedap! sedap!! makan ngan kelapa byk2 mmg x sedor diri makan 3 keping x cukup. hihi

    ReplyDelete
  4. kat ganu pun ada gak apam gini mek.. ada satu lg apam bakar biasanya dia bakar dlm acuan kuih akak tu. pastu cicah kuah kaler kuning2 gitu.. yg tu lg syok :)

    ReplyDelete
  5. Hai hana, sedap ni..kak ros suka,dah bertahun-tahun tak makan apam ni.Nanti kak ros nak cuba buat.

    ReplyDelete
  6. Assalam hana, dania sihat ke lama tak nampak bby kecil tu rindu pulak.


    kalo kat klate apam bakar lebih di kenali dengan tepung apam, mmg best la kalo yg boh nisan tu, pas tu cicah kelpa parut muda, 3 biji boleh habis heheh.

    esok last sekolah,jejanlan katne hana. kat Kl esok sambutan hari guru, aanak2 akk sibuk ngan hadiah masing....

    ReplyDelete
  7. Salam Hana.lamanya tak mkn apam bakar ni....sedap mkn dg kelapa muda.teringat masa zmn sek dulu kalau ke pasar minggu di kg suka beli apam ni....kakak yg jual tu masak fresh kat situ...

    ReplyDelete
  8. salam na..kalau kat kg mokwo dulu..derang letak segala2nya...ubi lah, halba lah, keledek lah, lado itam lah, halia lah...unik tul rasanya..tapi tukang buat tuh dah lamo meninggal dunia...sejak tuh jarang nak dpt apam yg seumpamanya...tapi bleh try resepi nih..seingat mokwo tekstur apam tuh macam kek chiffon pun ade..sungguh lembut dan di bakar dlm acuan yg seumpama acuan apam balik tapi kecil skit..syg mokwo tak tau resepinya..hanya tau makan ajo!

    ReplyDelete
  9. kak hana....kalo kt kemaman apam ni slu wat makan pagi...feeret tuhhhhhhh

    ReplyDelete
  10. saya dah abh exam last paper today.. blh la try masak masakan yg sdp2 ni..hehe

    ReplyDelete
  11. Uiiksss cikgi Hana, dah terpalit demam apam lak eh....xpa, buat selalu2..kalau rasa nak hantar ke rumah akak...datang jer okeehh...hehe

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum hana...
    Ermm.. Rasanya x pernah lg buat apam bakar gini.. Nampak menarik n sedap... Nak cuba gak buat nnt... Mcm x sabar plak nak merasa... :)

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum Hana,
    akak pun mmng dari dulu suka sangat apam2 ni, tak kisahlah dibakar atau dikukus...janji apam..mak pun sampai pelik, napelah akak ni suka sangat apam...tapi mmng bestlah...tak tau nak terangkan mcmana lagi..he3...

    ReplyDelete
  14. Salam MamaHana... adoooiiii lambat nya menantu ni tiba... baiknya mak mertua buatkan apam susun tinggi2 utk birthday girl kan... mmmuah2 cium kiri, cium kanan pipi MIL yg tembam...ooops! hehehe... tak tembam pun memang pipi botok original kan (wink2 bodek).
    Mana lah si hero ni tak muncul2... oooo ada adiah rahsia ke... apaaa tuuu.... apam ni ke adiah nya atau ada lagi....heheee baik nya MIL, meh Liana picit2kan tengkuk mamahana yg letih periksa kertas murid2 tukan....heeeee

    ReplyDelete
  15. Kisahnya Hana dah ada menantu? Tak lama lagi dpt gelaran Nenek Hana la eh? hehe...kalau ye pon sibuk sampai nak terbungkang, ajak la kita sekali. Kita terbungkang sama-sama!!

    Hana, ni bukan ke apam org pantai timur? Kdg2 MIL ada gak beli tp mcm tak ramai yg jual, susah kot nak buatnya..

    ReplyDelete