Friday, June 1, 2012

Ayam Masak Halia


menu kegemaran anak2... masaknya pon sonang semudah one two three.. (sebenonyer den yg pemaleh nak masak! hahaaa....) ppon kuahnya sodap (kuah koret2 yg agak kering tu la yer!), ayamnyer pon sodapp.. jom terai masak sempoi sempoi jerr...

AYAM MASAK HALIA
resepi oleh : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 600g ayam - potong kecil
  • 2 ulas bawang putih - hiris
  • 3 biji bawang merah @ bwg besar - hiris
  • 2 inci halia muda - hiris jejari
  • 2-3 sb sos tiram
  • sedikit air
  • cili padi - ketuk - jika ingin pedas - hana buh blackpepper
  • garam dan sedikit gula
Cara-cara
  • Panaskan minyak. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga naik bau.
  • Masukkan ayam, sos tiram, garam, gula dan sedikit air.
  • Tutup kuali supaya ayam masak rata. Sesekali balik2kan hingga ayam masak dan kuah agak kering. Siap!

26 comments:

  1. sedapnye...menu diet ni kan...nk simpan resepi dlu..nti bleh buat..tq

    ReplyDelete
  2. mmula amik seketui ajer.. konon diet.. tetiba dua ketui.. xpe, dimaapkan.. tetiba lagik 3 ketui.. punah diet! hehehehe.. sesama.. slamat mencuba! :)

    ReplyDelete
  3. ni menu pantang jugak ni kak! hehe.. fuh masih cantik menawan le creuset tu. ;D

    ReplyDelete
  4. yg simpel tu la yg sodap eh.....haha.....

    ReplyDelete
  5. to asmara..
    eh ko masih duk sana lg kan? kirim! doploh biji! spoloh bijik tu ko tolong adiahkan kat akak tanda kenangan2.. wakakakaka

    to asyifa..
    ye betol betol betol... hehehehe

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum hana...
    menu gini mmg sedap... suka yg simple gini..yang bestnya tu... ianya senang disediakan.. sedap plak tu kan... ;)

    ReplyDelete
  7. Salam Hana.ayam masak halia...letak halia byk2 bagus utk buang angin dlm badan...
    slmt cuti sekolah....

    ReplyDelete
  8. laa senangnya... kalau tahu sesenang nih..dari dulu lagi i masak..haishh

    ReplyDelete
  9. rajinnyer masak di bumi sakura..

    ReplyDelete
  10. dapat hirup kuah tu byk2 sedapnya..:)keep resepi jgk..nnt2 nk buat

    ReplyDelete
  11. sedap ni hana.... juadah yg sesuai jugak utk ibu2 dlm pantang.. letak halia byk2.. tp kena kurangkan minyaknya dan sos tiram tu kena ganti dgn sos berperisa tiram.. hehe.. takut gak kan nak mkn sos ori tiram dlm pantang.. kekeke...

    ReplyDelete
  12. As'salam Hana cayanggg..

    eh rindu betullah rasanya dah lama tak menjengah dapur Hana..rindu nak ke kuantan pun ya gak, boleh makan2 borak2 sambil dukung2 baby girl hehehe

    tr kasih Hana, k.ct hargai segala sokongan dr kawan2 selama ni..mudah2an apayang kita kongsikan mendapat keberkataan dariNYA..aminnn

    jap..ke situ pulak ya hihi. ni menu ayam masak halai macam masak sup gitu eh, nampak selera aje tu. ni kalau masak tuk anak2 kompom sukalah ni sebab ayammm kan.. :)

    ReplyDelete
  13. Salam kak hana... ni mmg menu penyelamat ni kalau nk kene siapkan makanan sepantas kilat. hihi.. letak cili padi byk2 kasi berapi gitu, kompom diet terjun ke laut ;p

    ReplyDelete
  14. Dayet mayet! Menu ringkas, tp inilah ropanya benda yg buat pinggan tk retak nasi x dingin...errr nasik x sempat nk dingin sbb abih kena pulun dgn ayam tu...uwaaaa dayet!

    ReplyDelete
  15. salam,

    kakakku, wah sudah kembali aktif yer... rindu pada gambar2 masakan yg melelehkan air liur tu, hehehe...

    ReplyDelete
  16. sedapnya ayam..suka resepi sempoi cam gini..nasi pun bertambah...hahahha..itu yg bahaya tuh..kekeke

    kak hana...kak fida tak dek fb ngan blog la kak..:)

    ReplyDelete
  17. kak hana...geram ngn cili padi kecik2 tuuu...kat nihon takde...sedap mkn ngn nasik panas2 ni...

    ReplyDelete
  18. Terus sendawa....halia kan buang angin...erkkk nasib baik bukan angin belakang...

    ReplyDelete
  19. Sedaaaapppp!!aku suke gak masak gini kak...satu ni pun da cukup..mmg menambah2 mkn..hehehe

    ReplyDelete
  20. waahh. suka2 ayam masak halia. akak buat ada kuah eh? saya suka kuah gak. tapi takde la sampai macam kari..hhehe.. tapi pepe pun, terima kasih sebab kongsi resepi. suka sangat..

    *da follow blog akak..

    ReplyDelete
  21. Hana....era berpanthang dah habis kan? Tp lauk ni mcm utk org sakit je....hehe...akk selalu masak mcm ni utk anak bujang tu. Tak masuk dlm blog pun......buat cincai jek.

    ReplyDelete
  22. Sedap! Dah try! Tq for the recipe! :)

    ReplyDelete
  23. sedapnye..balik ni nak try la..

    ReplyDelete
  24. aku bru mau mencuba hari ni.......utk berbuka puasa

    ReplyDelete