Wednesday, June 6, 2012

Ubi Goreng



 Assalamualaikum.... dah sarapan? arini kluarga en.hamzah bersarapan dgn ubi kayu goreng dan jugak nasi goreng cina utk dak darwish.. tghr nanti tak nak masak sbb nak g bli ajer! hahahahaha... ubi goreng nih aku sertakan dua jenis resepi yg biasa aku buat... suka rebus dulu ubi tuh sbb bila makan lembut ajer... ubi hasil dr kebun ibu mertuaku.. menantu antu nih, blk kg tau serang kebun amik hasil ajer.. ahahahaha..


RESEPI UBI GORENG - versi salut tepung
sumber : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 2-3batang ubi size sederhana
  • 1 cawan tepung
  • sedikit garam
  • serbuk kunyit @ pewarna kuning
  • air secukupnya
Untuk Sambal Kicap
  • Cili padi - kuantiti ikut kepedasan masing2
  • Bawang putih
  • Gula
  • Kicap
Cara-cara
  • Potong ubi anggaran 5cm. Kemudian buang kulit dan belah dua. Rebus dgn sedikit garam hingga empuk. Angkat dan toskan kemudian belah baji@wedges.
  • Untuk Sambal Kicap, tumbuk cili padi, bawang putih dan gula. Masukkan ke dalam mangkuk dan tuangkan kicap. Ketepikan. (sambal nih tahan lama jika disimpan dlm peti ais, tak perlu cuka @ jus limau. tp ikut la selera masing2 ye!)
  • Untuk batter, bancuh tepung, garam, serbuk kunyit@pewarna kuning dan masukkan air sedikit demi sedikit sehingga seperti bancuhan tepung goreng pisang.
  • Panaskan minyak, celup ubi ke dalam batter dan goreng hingga keemasan. Hidangkan dengan sambal kicap.



RESEPI UBI GORENG BEREMPAH
sumber : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 2-3 batang ubi size sederhana
  • 1sb ketumbar
  • 1sk jintan manis dan jintan putih - optional
  • 2 ulas bawang putih
  • garam
Cara-cara
  • Potong ubi anggaran 5cm. kupas kulit dan belah dua. Rebus dgn sedikit garam sehingga empuk. Angkat dan toskan kemudian potong baji@wedges.
  • Tumbuk ketumbar, jintan dan bawang putih. Masukkan garam kemudian gaul semua.
  • Panaskan minyak. Goreng hingga keemasan.
  • Hidangkan dengan sambal kicap atau enak juga dimakan begitu sahaja.

org johor tak sah klu gorengan tanpa cicahan sambal kicap!

20 comments:

  1. aduhhh xtahan tgk gambo yg terakhir tu...sedapnye

    ReplyDelete
  2. salam jiran sekampung..ohayou gozaimasu...genki?hehehe..lame dah xasah nihonggo...

    ibu kayu hana sungguh oishi sou laaa

    ReplyDelete
  3. perkkk sedapnya ubi kayu..lama tul tak mkn ubi nie..kalau kat kg time musim banjir baru ada jual..

    ReplyDelete
  4. Wah..sedap ni..bole makan banyak..pekena teh o..

    ReplyDelete
  5. Yup.. betul.. Memang orang Johor tak sah, kalau tak cicah sambal kicap.. Baru meletoooppss!!! hehe

    Kecurrr tengok ubi goreng.. lama tak makan..

    ReplyDelete
  6. LOL~~ kak hana, sape lg yg nk makan hasil kebun kalau bukan anak dan menantu kan.. hihi... kalau akak x angkut, nnti kesian ubi kayu tu, tua dalam tanah je.. hihi

    dh lama betul x makan ubi kayu. kalau beli biasa ada laa dpt yg dh tua la, yg dh smk angin la. tension je. tunggu balik kg dulu baru dpt ubi kayu fresh dr tanah ^^

    ReplyDelete
  7. mencik..mano nak dapek ubi kat sini..haha
    takpe,tengok gambar akk ni saya cuba bayangkanlah makan sekali dengan akak berebut-rebut cicah dgn sambal kicap..

    ReplyDelete
  8. wallahhhh.... enake nduk sore2 mangan ubi goreng cicah sambal kicap jawa tu... ngences ni!

    ReplyDelete
  9. kecur air liur akak tengok ubi goreng cicah sambal kicap dik... sedapnya.. tak pernah lagi ubi rebus digoreng mcm ni.. biasa kalau dah rebus memang jadi mangsa si sambal bilis ajelah...

    aduhh... cerita pasal sambal kicap.. kenangan pertama kali makan grg pisang cicah sambal kicap masa akak kerja kat pasir gudang 22 tahun yg lalu... nostalgia sungguh sbb sebelum tu tak pernah jumpa sambal kicap cicah dgn goreng pisang.. hehehe...

    ReplyDelete
  10. amboi cik gu ina...cuti2 sekolah laju jek dia menghupdet.yek!!kalah komuter ktm:))
    sebb tengok kicap cili tu kan mokwo dah jadi mcm dak dania dah...meleleh air liur ku!!!
    ari tuh mokwo goreng ubi tak rebus dulu...punyalah keras kedekung...hihi..nanti kita try resepi ina lak!!

    ReplyDelete
  11. Salam Hana.dah lama tak mkn ubi kayu goreng...rebus....sedapnya kalau buat minum ptg.

    ReplyDelete
  12. rasa mcm lama giler la x makan ubi kayu. sedap kan main cicah2 cam ni. kena pulak klu musim ujan... huuuuu.

    ReplyDelete
  13. kak, cuti skolah pegi jalan ke mana? :)

    ReplyDelete
  14. uiisshh..mengancam ni mkn ubi goreng ngan sambal kicap..

    ReplyDelete
  15. hehehe...kak, sori la blogku dh lama bersarang. tp tenkiu la sudi jenguk balas. sebenarnya kami dh lama balik malaysia la kak. cuma tgh duk nak 'susun atur' balik kehidupan ni ha. mmg rindu nk kembali ber blog tp selagi urusan2 ni tak settle selagi tu la kena perap dulu blog tu, hehehe...

    enjoy ur holiday kt kl tu kak. :)

    ReplyDelete
  16. Wahai kak Hana.. pic terakhir tuh membuatkan naz telan air liur laju2! aduh petang2 nih pekena ubi kayu goreng panas2 cecah dgn sambal kicap pekat gituh..tetiba jadi tensen!!! Nak ubi goreng!!!!

    ReplyDelete
  17. salam kak hana...dulu masa kecik2 mak sy selalu gak buat ubi goreng cam ni...makan ngn sambal tumis...ubi rebus pun sedap...suka3x

    ReplyDelete
  18. Salam Hana..

    Emm petua bawu ni..webus dolu ubi bawu goreng...toce2 share wesepi.Mintak ijin ekk nak salin wesepi...ngences plak memalan nengok ubi kayu goreng...

    ReplyDelete
  19. Salam...emmm sedap buat minum petang ni

    ReplyDelete