RESEPI UBI GORENG - versi salut tepung
sumber : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
- 2-3batang ubi size sederhana
- 1 cawan tepung
- sedikit garam
- serbuk kunyit @ pewarna kuning
- air secukupnya
- Cili padi - kuantiti ikut kepedasan masing2
- Bawang putih
- Gula
- Kicap
- Potong ubi anggaran 5cm. Kemudian buang kulit dan belah dua. Rebus dgn sedikit garam hingga empuk. Angkat dan toskan kemudian belah baji@wedges.
- Untuk Sambal Kicap, tumbuk cili padi, bawang putih dan gula. Masukkan ke dalam mangkuk dan tuangkan kicap. Ketepikan. (sambal nih tahan lama jika disimpan dlm peti ais, tak perlu cuka @ jus limau. tp ikut la selera masing2 ye!)
- Untuk batter, bancuh tepung, garam, serbuk kunyit@pewarna kuning dan masukkan air sedikit demi sedikit sehingga seperti bancuhan tepung goreng pisang.
- Panaskan minyak, celup ubi ke dalam batter dan goreng hingga keemasan. Hidangkan dengan sambal kicap.
RESEPI UBI GORENG BEREMPAH
sumber : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
- 2-3 batang ubi size sederhana
- 1sb ketumbar
- 1sk jintan manis dan jintan putih - optional
- 2 ulas bawang putih
- garam
- Potong ubi anggaran 5cm. kupas kulit dan belah dua. Rebus dgn sedikit garam sehingga empuk. Angkat dan toskan kemudian potong baji@wedges.
- Tumbuk ketumbar, jintan dan bawang putih. Masukkan garam kemudian gaul semua.
- Panaskan minyak. Goreng hingga keemasan.
- Hidangkan dengan sambal kicap atau enak juga dimakan begitu sahaja.
org johor tak sah klu gorengan tanpa cicahan sambal kicap!
aduhhh xtahan tgk gambo yg terakhir tu...sedapnye
ReplyDeletesalam jiran sekampung..ohayou gozaimasu...genki?hehehe..lame dah xasah nihonggo...
ReplyDeleteibu kayu hana sungguh oishi sou laaa
perkkk sedapnya ubi kayu..lama tul tak mkn ubi nie..kalau kat kg time musim banjir baru ada jual..
ReplyDeleteWah..sedap ni..bole makan banyak..pekena teh o..
ReplyDeleteYup.. betul.. Memang orang Johor tak sah, kalau tak cicah sambal kicap.. Baru meletoooppss!!! hehe
ReplyDeleteKecurrr tengok ubi goreng.. lama tak makan..
LOL~~ kak hana, sape lg yg nk makan hasil kebun kalau bukan anak dan menantu kan.. hihi... kalau akak x angkut, nnti kesian ubi kayu tu, tua dalam tanah je.. hihi
ReplyDeletedh lama betul x makan ubi kayu. kalau beli biasa ada laa dpt yg dh tua la, yg dh smk angin la. tension je. tunggu balik kg dulu baru dpt ubi kayu fresh dr tanah ^^
mencik..mano nak dapek ubi kat sini..haha
ReplyDeletetakpe,tengok gambar akk ni saya cuba bayangkanlah makan sekali dengan akak berebut-rebut cicah dgn sambal kicap..
wallahhhh.... enake nduk sore2 mangan ubi goreng cicah sambal kicap jawa tu... ngences ni!
ReplyDeletekecur air liur akak tengok ubi goreng cicah sambal kicap dik... sedapnya.. tak pernah lagi ubi rebus digoreng mcm ni.. biasa kalau dah rebus memang jadi mangsa si sambal bilis ajelah...
ReplyDeleteaduhh... cerita pasal sambal kicap.. kenangan pertama kali makan grg pisang cicah sambal kicap masa akak kerja kat pasir gudang 22 tahun yg lalu... nostalgia sungguh sbb sebelum tu tak pernah jumpa sambal kicap cicah dgn goreng pisang.. hehehe...
amboi cik gu ina...cuti2 sekolah laju jek dia menghupdet.yek!!kalah komuter ktm:))
ReplyDeletesebb tengok kicap cili tu kan mokwo dah jadi mcm dak dania dah...meleleh air liur ku!!!
ari tuh mokwo goreng ubi tak rebus dulu...punyalah keras kedekung...hihi..nanti kita try resepi ina lak!!
Salam Hana.dah lama tak mkn ubi kayu goreng...rebus....sedapnya kalau buat minum ptg.
ReplyDeleterasa mcm lama giler la x makan ubi kayu. sedap kan main cicah2 cam ni. kena pulak klu musim ujan... huuuuu.
ReplyDeletekak, cuti skolah pegi jalan ke mana? :)
ReplyDeleteuiisshh..mengancam ni mkn ubi goreng ngan sambal kicap..
ReplyDeletehehehe...kak, sori la blogku dh lama bersarang. tp tenkiu la sudi jenguk balas. sebenarnya kami dh lama balik malaysia la kak. cuma tgh duk nak 'susun atur' balik kehidupan ni ha. mmg rindu nk kembali ber blog tp selagi urusan2 ni tak settle selagi tu la kena perap dulu blog tu, hehehe...
ReplyDeleteenjoy ur holiday kt kl tu kak. :)
Wahai kak Hana.. pic terakhir tuh membuatkan naz telan air liur laju2! aduh petang2 nih pekena ubi kayu goreng panas2 cecah dgn sambal kicap pekat gituh..tetiba jadi tensen!!! Nak ubi goreng!!!!
ReplyDeletesalam kak hana...dulu masa kecik2 mak sy selalu gak buat ubi goreng cam ni...makan ngn sambal tumis...ubi rebus pun sedap...suka3x
ReplyDeletepos pos ke sini :D
ReplyDeleteSalam Hana..
ReplyDeleteEmm petua bawu ni..webus dolu ubi bawu goreng...toce2 share wesepi.Mintak ijin ekk nak salin wesepi...ngences plak memalan nengok ubi kayu goreng...
Salam...emmm sedap buat minum petang ni
ReplyDelete