Sunday, July 22, 2012

Agar-Agar Kacang Merah


 Salam dihari kedua ramadhan....... alhamdulillah sempurna sudah puasa pertama dan terawih buat anakanda ku yg berdua itew.. seronok tgk mereka. excited sungguh menunggu waktu bbuka. ... darwish puasa yang yok jerk.. kul 8 dah suh mama bukak piyuk.. haha... ok berbalik dessert nih.. tergerak ati nak cuba puding nih bila tgk stok inti kacang merah buat roti aritu tak abes2... skodeng idea dr besan AlongRoz. cuma aku tukar jer kacang merah segar tuh dgn inti kcg merah. sedappp.. mcm makan aiskerim kcg merah... sape lum cuba leh la try... nyaman sungguh makan sejuk2.. lebih2 lagi waktu bbuka puasa. tima kasih Along atas resepinya. lenkali leh try versi asal pulak...


RESEPI AGAR-AGAR KACANG MERAH
resepi asal : AlongRoz
olahan : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 1 cawan kacang merah - hana tukar 2 cawan inti kacang merah readymade
  • 1 peket @ 13g serbuk agar2
  • 1 liter air - jika guna serbuk agar2 yg 10g, kurangkan sedikit sukatan air ye
  • 240g gula - hana ltk 1/2 cwn jer sbb inti dah manis
  • 1 tin susu cair
  • 1sb tepung jagung
  • 1 helai daun pandan simpul
  • sedikit pewarna merah jambu
Cara-cara
  • Rebus kacang merah hingga empuk. Ambil 1/2 cawan ratakan ke dalam acuan. Blend baki kacang dengan susu, tepung jagung, pewarna sehingga sebati. - hana guna inti kacang merah readymade
  • Masak air dengan serbuk agar-agar, gula, daun pandan sehingga sebati.
  • Ambil setengah cawan air tersebut dan tuang ke atas kacang merah tadi. Biarkan mengeras sebentar. -hana tak buat lapis
  • Masukkan kacang merah yang telah dikisar tadi ke dalam agar2 dan masak sehingga mendidih.
  • Bila lapisan kacang merah telah mengeras, lorekan sedikit menggunakan garfu dan tuang pula adunan agar2 tadi. Sejukkan dalam suhu bilik dahulu kemudian baru masukkan peti ais. Potong dan hidangkan.
Note dari hana : Jika menggunakan inti kacang merah readymade, masukkan terus inti kacang ke dalam adunan agar2 dan kacau sehingga tidak berketul2.


11 comments:

  1. Salam cikgu....dapat brapa bijik???? sedap tu kalau letak dalam peti kan???

    ReplyDelete
  2. wlam kakros.. kita cuma ader dua tray acuan yg kat atas tuh.. satu acuan ada 8 bijik. yang baki adunan tuh kita tuang dalam loyang loaf. so maybe boleh dapat lebih kurang 32 bijik utk acuan mcm kat atas tuh.. mmg sedap mkn sejuk2 kak.. try la.. mudah2an kene dgn selera

    ReplyDelete
  3. Salam ramadhan dan selamat berpuasa buat kak hana sekeluarga...

    wahhhhh...cantikkk comeiii agar2 akak tu....
    lawaaaaa

    ReplyDelete
  4. Salam Hana..selamat berpuasa...

    g terawih gak ke? sapa jaga Dania? aku tak dapat jugak nk pegi tahun ni...takut rumah terbako sbb budak2 tiga ketui tu....

    ReplyDelete
  5. to mas..
    salam ramadhan jugak wat mas skluarga. dah pose eh? nak jemput dah abes mas.. nanti mintak tulun adam buatkan eh.. hihihi

    to cendana kasih..
    salam noorma... selamat berpuasa gak utkmu skluarga. tak g.. terawih kat umah jerk.. darwish n dania jd penyelia.. haha.. anak2 yg lain ikut suami g mesjid.. owh ko jd bomba erk? kekekeke

    ReplyDelete
  6. menarik. leh saya buat unt mengurangkan setok inti kacang merah 5kg bawak dr msia aritu hehehe

    ReplyDelete
  7. sedapnya!!! sejuk2 mesti best kan..

    ReplyDelete
  8. Kak Hanaaaa...
    Comei ja..Masuk mulut pun senang kan.

    ReplyDelete
  9. Assalam Hana, weeee akak pun dah buat puding kacang merah Along ni taauu...tp versi lain, x posting2 lgk, dah basi...hahahaha...bz ntah apa2.. Selamat Berpuasa untuk Hana n family...wah anak bujangan dah berterawih....pastu Dania tolong masak kat dapur eh...Darwish jadi bodyguard sambil bukak piyuk eh...hehe

    ReplyDelete
  10. alamak ada kacang la plak..kalu tak dah boleh cuba....kita alergik kacang so tengok je la

    ReplyDelete