Wednesday, July 25, 2012

Begedil Burger Oblong


Alhamdulillah dah masuk hari kelima kita berpuasa. arini aku menyediakan menu soto yang menjadi kegemaran kluarga. tak sah soto klu xde begedil. menggunakan daging beger jer.. tak igt idea daging beger ni dr blog sape... tima kasih ye... kebetulan pulak yg ada cuma daging beger oblong.. belasah ajer la... janji sodappp... resepi begedil nih ikut yg biasa aku buat. ada sedikit rempah sbb kami sukakan bau dan rasanya.. dah kenyang jom kita berterawih pula ye..Alhamdulillah takat nih xde halangan wpon ader 'penyelia' tak bertauliah si darwish dan dania.. hihi.....

RESEPI BEGEDIL BURGER OBLONG
sumber : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 3 keping daging burger oblong Ramly
  • 4 biji kentang besar - potong kecil
  • 2sb bawang goreng garing
  • 1sk jintan manis
  • 1sk jintan putih
  • 1/2sk ketumbar
  • sedikit lada sulah
  • daun sup -hiris halus
  • garam dan gula secukup rasa
  • sebiji telur - kocok perlahan
Cara-cara
  • Goreng kentang hingga kekuningan dan masak. Angkat kemudian lenyek.
  • Kisar (menggunakan blender kering) bawang goreng, jintan dan ketumbar sehingga halus.
  • Masukkan semua bahan kecuali telur ke dalam mangkuk dan gaul mesra. Kepal bulat2kan.
  • Panaskan minyak paras separuh begedil. celupkan begedil ke dalam telur dan goreng. 
  • Tunggu sebentar sehingga bahagian bawah masak kemudian terbalikkan. (tips supaya begedil tidak mudah hancur dan pecah). 
  • Dah masak angkat dan toskan.
  • Hidangkan dengan soto kegemaran.

17 comments:

  1. Assalam hana, selamat berpuasa, sedap begedil ni, rasa pun tak jauh beza dgn dgg biasa, yg penting cepat di masak sedap di mkn

    ReplyDelete
  2. Aku penah gak buat begedil burger cume yg oblong ni blom lagi. Mcm nak buat esok je sbb kentang tngah banyak mmg tringin je nak mkn beegedil. Ngan nasi lemak pun ngam kan :-)

    ReplyDelete
  3. Sedapnya Kak Hana.. :) Teringin nak buat juga..

    ReplyDelete
  4. Salam kerinduannnnnnnn ececece.... salam ramadhan!! kita dah 6 hari puasa lerrr :D tp yg bg komen ni baru dpt puasa 3 hari dah kena cuti kikiki... sini takde oblong2 belasah jerr berger ramly, nanti apa2 hal i roger okeyyy :D kena jadik nurse lerr awal2 raya huh!

    ReplyDelete
  5. Salam ramadhan kak hana yg dirindui..akak sihat ke?aiseh,formal soalan tu..hihi..

    Kakkk!sama laa menu kita bergedil.tp ai punyer tk buh telur la.. mmg simple yg amat.keskes..guna beger ramly gak...ah,bila nk ngupdate nih..pinjam tangan!

    kish2 pp dania..bestnya bakal menantu ai nk sambut raya pertama beliau thn ni yerr..eh bakal madu dania x dtg lg ke kak?kekeke...larikk siap2

    ReplyDelete
  6. salam ramadhan hana... selamat berpuasa ye...
    rajin menggentel sebiji-sebiji.nampak sedap...
    bergedil feveret anak dare aku...

    ReplyDelete
  7. Salam Ramadhan cikgu Hana...kita ingatkan apa tadi yg oblong pepagi ni, rupanya abg ramly punya...huhu..heppp..abg ramly punya burger laaa.

    Hari ni akak plan buat soto dgn begedil juga, tapi begedil ikut suka hati sendiri.
    Hana, raya kat mana tahun ni?

    ReplyDelete
  8. baru pas beli oblong..kne try ni..nmpak sedap..nyum nyum

    ReplyDelete
  9. salam mama hana..
    wah mamatok bangga dgn wish dan dania penyelia mama hana yg terbaik..mamatok anak kecil umur 10 thn baru p masjid...tak mau depa kacau org hehe..

    ReplyDelete
  10. to kak.ros..
    akakk.. meh nak tuko akak punyer.. hihi.... slamat bpuasa kak

    kak.liza..
    wlm kak..aah kak sama jer ngan beger biasa tuh. kes nak cepat la nih.. meh join buka puasa ajak amani skali.. hihi

    to izahdaut..
    eh dr blog ko ke eh? klu ikut tekak aku belasah ajer ngan apapon.. laki aku lg laa macam mkn cekodok! ahahahahaha

    to nur..
    try la nur.. pejam mata jaa... jgn tertido sudah! kekekeke

    to ijayuji..
    weehhhhh lebiuuuuuu.. kekekeke... woiiii tak pose! sarapan apa? kekekeke... wokey wokeyy roger n out taw!

    ReplyDelete
  11. to HaSue..
    wlam sue.. hahahaha... sihat sihat.. segala2 sihat.. haha... ko punyer pesen begedil ke pesen beger? kekekeke... disebabkan taun pertama apa kata duit raya kasi up up banyak2! wakakakakaka

    to fiza nordin..
    wlm fiza... slamat bose gak utk ko skluarga.. rajen terpakse! hahahaha

    to kak.zana..
    salam ramadhan juga kak.. hahahaha lawak la akak nih... kiter takde abg ramly, ada abg hamzah ajer.. kekekeke.. tiap2 taun raya johor kak.. cuma kali nih turn di rumah ibuku...jom raya johor! hehe

    to faa rosli..
    meh pakat2 try... nak senang punyer pasai.. hihi

    to kak.ilah jy..
    wlam kak.. upah ubat batuk jer bior dier tdo.. wakakakakaka..

    ReplyDelete
  12. betul tu kak hana...
    mas pun klu buat soto...
    mesti nak ada bergedil...
    baru bestttt kann...

    ReplyDelete
  13. Begedil itu wajib untuk soto! Yeszz! Hehe.. pakai daging berger masak per pun sedap. Hagaknye sebab asalnya kan daging tu kat tempat proses pun dah diperap ngan rempah kan?
    My latest Entry :)
    JJCM: Day 5 Ramadhan 1433

    ReplyDelete
  14. Salam kak hana.. selamat berpuasa ^^
    tun suka meratah bergedil. hihi.. kdg2, bila makan soto, letak bergedil penuh mangkuk dulu baru letak mende lain. hihi

    ReplyDelete
  15. adeh kak lama nya tak mkn soto... nnt buatkan ek nk p makan je kt rumah akk ekeke...
    slmt menjalani ibadah puasa bt akk n family ^^

    ReplyDelete
  16. wow bestnye..mekasih atas resepi ni kak...

    ReplyDelete