agak flat sbb silap guna loyang besaq
RESEPI KEK PISANGsumber : Naz Cosk
sedikit olahan : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
- 125 gm butter
- 2 biji telur gred A @ B
- 3/4 cawan gula perang/ gula kastor
- 3/4 cawan pisang yang dilecek halus
- 2/4 cawan tepung naik sendiri (self raising flour)*
- 3/4 cawan tepung gandum*
- 1 tsp soda bikarbonat* (* ayak bersama)
- 1 tsp ovallate
- 1 tsp asen vanilla
- 3 sudu besar coklat rice - hana tambah
- Cairkan butter dan ketepikan.
- Masukkan gula, ovallate dan telur ke dalam mangkuk pengadun. Putar pada kelajuan tinggi hingga adunan likat dan berkrim selama lebih kurang 3-5 minit.
- Masukkan asen vanilla dan pisang lenyek. Putar lagi hingga rata.
- Masukkan bahan ayak berselang seli dengan butter cair. Gaul rata dan sebati.
- Panaskan oven pada suhu 175C menggunakan api atas dan bawah. Lapik loyang dengan kertas kalis minyak.
- Masukkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 40 minit - 1 jam atau sehingga kek masak.
- Setelah masak, keluarkan loyang kek dari oven dan terus terbalikkan kek bersama loyangnya ke atas redai. Ini untuk mengelakkan permukaan kek menjadi mendap. Biarkan loyang kek kekal pada kek.
- Setelah 10 minit, keluarkan kek dari loyangnya dan biarkan sejuk sepenuhnya sebelum dihias atau dimakan.
Salam kak hana...cantek kejadian kek pisang tuuu...gebusss
ReplyDeleteaslmkum dik ina.. apa kbr.. dlm sibuk2 sempt jugak mengadun kek.. sedap mkn kek panas2..
ReplyDeleteto fnf..
ReplyDeletesalam fizah... mmg gebuss.. lembut plak tuh.. try la..
to kak.zana..
wlam kak... kabar baik.. arini kebetulan kmk abes cepat. sempat la godeh2 sambil dania bising2.. hahahaha
sedap makan kek pisang panas2...tak sedar dah 3 potong masuk molotttt..hah3..takpe2...makan je selagi mauuuu..ekekekeke..
ReplyDeletesangat setuju dgn akak! hihihihi...
ReplyDeleteSalam besan ku cayang. Sopan nya nampak kek tu....hehe cantik beratur lurus. Rasa nak makan pula tp malas nak menggode, pisang pun ada sebenor nya...hehe
ReplyDeletedah lama saya tak buat kek pisang.. memang suka kek pisang ni lembut dan bau yang paling sedap
ReplyDeletekak hana ^^ sedap! sedap! tun mmg hantu kek pisang.. kalau kt kg heaven makan sbb adik2 suka kek coklat je, bila wat kek pisang blh makan byk2 sbb xyah kongsi. hihi
ReplyDeleteSalam Hana,
ReplyDeletetergoda betul dgn kegsbuan kek pisang nih...akan masuk dlm list utk dicuba nnt..tq
berderai tu yg sodap :)
ReplyDeletesalam Hana harap sihat...kek pisang emmm sukanya...mmg lama x buat dan lama x mkn kek mekek...negok dah tegoda pulak...cantik kek Hana sama je rata nya
ReplyDeleteSalam kak hana...
ReplyDeleteNampak sungguh cantek kejadiannya kek pisang itu...skejap lg gue nak singgah makan2... Boleh yer...
Salam Rindu Hana!!!
ReplyDeletewalaupun tipis mmg sesuai jer utk dibuat mkn ...
cantik jer kejadian kek pisang nie..
Assalam hana, sukanya tgk kaler kek pisang tu, cantik sekata je, nampak gebu n sedap, bestnya byk stok pisang tu, segar dari ladang ke hana hehe,
ReplyDeletesalam kerinduan diangin lalu k hana..lamo den x mkn kek pisang..pisang tnduuk ade tu, jemu goreng..agak klo wat kek sesuai x..huhu
ReplyDeletetengok kek pisang kak hana...
ReplyDeletebaru teringat..
lama juga mas tak buat kek pisang....
sedappnya tengokkk...
lamnya x buat kek pisang..rindu jgk nk memakannya..he hehe yg berderai tu la yg paling best..cantik jew pic tue..suka tgk:)
ReplyDeleteHi kak Hana...nak kek pisang, 1 BIG slice please!!! :)
ReplyDeleteNi love buat brownies nutella cashew lagik..brought for you ngan eskrem sekali...hik hik!
cantik je hana potong kek tu, tengok pon da sedap, kalo masuk dalam mulut tu mesti lagi sedap ..hehehe
ReplyDeleteAsslmkum Kak Hana.
ReplyDeleteNakkkk...ada lg tak?..
Kak!..Selamat berpuasa ya..