Monday, July 16, 2012

Kek Pisang Naz Cosk


Assalamualaikum semua.... jom minum petang dgn kek pisang.. terhingin pulak dbuatnyer biler tgk pisang melambak2... kali nih try resepi dari Naz Cosk. lama dah duk perap resepi nih.. Alhamdulillah sedapp sangat... cumanya maybe aku tersalah sukat cawan dan rasa2nya la aku kekurangan si puan tepung. sebabnya agak berderai... tapi tak kesah la.. saya sgt suker kek ini begitu juga anak2 saya... tak sedor makan banyak. takpe takpe... bulan pose akan tiba.. rasanya leh kurus balik.. kahkahkahkah...tima kasih naz... aku ader tambah sket coklat rice.

agak flat sbb silap guna loyang besaq
RESEPI KEK PISANG
sumber : Naz Cosk
sedikit olahan : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan 
  • 125 gm butter 
  • 2 biji telur gred A @ B
  • 3/4 cawan gula perang/ gula kastor
  • 3/4 cawan pisang yang dilecek halus
  • 2/4 cawan tepung naik sendiri (self raising flour)*
  • 3/4 cawan tepung gandum*
  • 1 tsp soda bikarbonat* (* ayak bersama)
  • 1 tsp ovallate
  • 1 tsp asen vanilla
  • 3 sudu besar coklat rice - hana tambah
Cara-cara 
  1. Cairkan butter dan ketepikan. 
  2. Masukkan gula, ovallate dan telur ke dalam mangkuk pengadun. Putar pada kelajuan tinggi hingga adunan likat dan berkrim selama lebih kurang 3-5 minit.
  3. Masukkan asen vanilla dan pisang lenyek. Putar lagi hingga rata.
  4. Masukkan bahan ayak berselang seli dengan butter cair. Gaul rata dan sebati.
  5. Panaskan oven pada suhu 175C menggunakan api atas dan bawah. Lapik loyang dengan kertas kalis minyak.
  6. Masukkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 40 minit - 1 jam atau sehingga kek masak.
  7. Setelah masak, keluarkan loyang kek dari oven dan terus terbalikkan kek bersama loyangnya ke atas redai. Ini untuk mengelakkan permukaan kek menjadi mendap. Biarkan loyang kek kekal pada kek.
  8. Setelah 10 minit, keluarkan kek dari loyangnya dan biarkan sejuk sepenuhnya sebelum dihias atau dimakan.

20 comments:

  1. Salam kak hana...cantek kejadian kek pisang tuuu...gebusss

    ReplyDelete
  2. aslmkum dik ina.. apa kbr.. dlm sibuk2 sempt jugak mengadun kek.. sedap mkn kek panas2..

    ReplyDelete
  3. to fnf..
    salam fizah... mmg gebuss.. lembut plak tuh.. try la..

    to kak.zana..
    wlam kak... kabar baik.. arini kebetulan kmk abes cepat. sempat la godeh2 sambil dania bising2.. hahahaha

    ReplyDelete
  4. sedap makan kek pisang panas2...tak sedar dah 3 potong masuk molotttt..hah3..takpe2...makan je selagi mauuuu..ekekekeke..

    ReplyDelete
  5. sangat setuju dgn akak! hihihihi...

    ReplyDelete
  6. Salam besan ku cayang. Sopan nya nampak kek tu....hehe cantik beratur lurus. Rasa nak makan pula tp malas nak menggode, pisang pun ada sebenor nya...hehe

    ReplyDelete
  7. dah lama saya tak buat kek pisang.. memang suka kek pisang ni lembut dan bau yang paling sedap

    ReplyDelete
  8. kak hana ^^ sedap! sedap! tun mmg hantu kek pisang.. kalau kt kg heaven makan sbb adik2 suka kek coklat je, bila wat kek pisang blh makan byk2 sbb xyah kongsi. hihi

    ReplyDelete
  9. Salam Hana,

    tergoda betul dgn kegsbuan kek pisang nih...akan masuk dlm list utk dicuba nnt..tq

    ReplyDelete
  10. salam Hana harap sihat...kek pisang emmm sukanya...mmg lama x buat dan lama x mkn kek mekek...negok dah tegoda pulak...cantik kek Hana sama je rata nya

    ReplyDelete
  11. Salam kak hana...
    Nampak sungguh cantek kejadiannya kek pisang itu...skejap lg gue nak singgah makan2... Boleh yer...

    ReplyDelete
  12. Salam Rindu Hana!!!

    walaupun tipis mmg sesuai jer utk dibuat mkn ...
    cantik jer kejadian kek pisang nie..

    ReplyDelete
  13. Assalam hana, sukanya tgk kaler kek pisang tu, cantik sekata je, nampak gebu n sedap, bestnya byk stok pisang tu, segar dari ladang ke hana hehe,

    ReplyDelete
  14. salam kerinduan diangin lalu k hana..lamo den x mkn kek pisang..pisang tnduuk ade tu, jemu goreng..agak klo wat kek sesuai x..huhu

    ReplyDelete
  15. tengok kek pisang kak hana...
    baru teringat..
    lama juga mas tak buat kek pisang....
    sedappnya tengokkk...

    ReplyDelete
  16. lamnya x buat kek pisang..rindu jgk nk memakannya..he hehe yg berderai tu la yg paling best..cantik jew pic tue..suka tgk:)

    ReplyDelete
  17. Hi kak Hana...nak kek pisang, 1 BIG slice please!!! :)

    Ni love buat brownies nutella cashew lagik..brought for you ngan eskrem sekali...hik hik!

    ReplyDelete
  18. cantik je hana potong kek tu, tengok pon da sedap, kalo masuk dalam mulut tu mesti lagi sedap ..hehehe

    ReplyDelete
  19. Asslmkum Kak Hana.
    Nakkkk...ada lg tak?..

    Kak!..Selamat berpuasa ya..

    ReplyDelete