Saturday, July 14, 2012

Apam Polkadot




apam yang sudah tidak asing lagi bagi semua rakyat jelata.... dan dah macam2 variasi skrg nih kalau kita tgk... yg angry bird la, lady bird la, spiderman la, ultraman la, kluangman la.. erk... macam2 la kan.. kat mana2 dah bleh jumpa.. takyah susah2 nak masak, beli ajer.. macam aku la.. hihihi... rentetan dari ke'glemer'an apam ini, ramai yang menghantarkan emel memohon halal dan terima kasih atas resepi yg telah menjadi sebagai sumber rezeki keluarga mereka. alahai rasa terharu dan dihargai la pulak..  alhamdulillah tak sia-sia ilmu yang aku dikongsikan di sini... jadiknya pd mereka2 tuh jgn la rasa bersalah pulak kalau2 rezeki itu tidak halal ke atau halal yer.. semua itu rezeki dr Allah.. aku nih hanya tukang menyampai ajer... kalau ikutkan sejarah sebenarnya resepi nih aku ambik dari Apam Comel Inti Kelapa dari kak.lilydvalley. kemudiannya di olah sedikit oleh kak.itazain dgn menukarkan inti filling. dari situ lah aku cuba ubah jadik dot dot.. masa tuh kak.am flora pon dah ideakan dulu.. termasuklah kak.ilahjy (tp rasanya ms tu kak.ilah guna resepi lain klu tak silap).... haaa begitu la salasilah si apam dot dot tuh.. lepas tuh aku try kongsikan di majalah Jelita pulak... alhamdulillah sejak drpd tuh, maka ramailah yang tak putus2 menghantar emel pasal si dot dot.. dot apam ye.. bukan dot dot lain... haha.... dan nak bgtau gak, yg masuk tv aritu bukan aku yer! tuh org lain.. arap maklomm... ppon kepada yang sedang berbisnes tuh diucapkan selamat maju jaya.

di bawah nih aku sertakan resepinya sekali lagi... berdasarkan pengalaman, aku sarankan kurangkan sedikit tepung agar apam lebih gebus dan lebih lembut ... dan disebabkan istilah dot dot tuh agak sensitif jadik aku tukar dgn nama polkadot.sekian tima kasih.



RESEPI APAM POLKADOT
sumber asal : kak.lilydvalley
olahan idea : hanamemories.blogspot.com
media : JELITA April 2011

Bahan-bahan
  • 3 biji telur - dari peti sejuk
  • 275 gm tepung gandum - kurangkan sedikit jd 250g
  • 220 gm gula halus - hana kurangkan sedikit 200g
  • 170 gm susu segar@susu cair
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovallete 
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • Filling blueberry@strawberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
  • Pewarna
Cara-cara
  1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit sehingga likat dan agak ringan.
  2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
  3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
  4. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
  5. Picitkan blueberry@strawberry filling secukupnya.
  6. Picitkan lagi adunan sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna adunan pilihan.
  7. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit. Api jangan terlalu besar bimbang apam akan merekah.

27 comments:

  1. Hello darling! Laju je love lari kemari tengok apam polkadot yang cun melecun tuh!!! Yummmy :)

    ReplyDelete
  2. hi dear! alamakk... sori la love.. jamu mata jer.. dah jadi baja dahh.. hhihihi

    ReplyDelete
  3. salam hana cayang..akak mai nk kenen apam dot dot gebussmu itew!! ada belen lg x??

    ReplyDelete
  4. wlam kak.ina cayang..
    esok ada.. arini xde... kekekekeke

    ReplyDelete
  5. Salam Hana. Your apam is so colourful and beautiful ...

    ReplyDelete
  6. Salam,comel sangat apam polkadot itu...hati gue udah tertawan...

    ReplyDelete
  7. ermmm kak ilah masih ingt lagi cerita apam dot dot nie...sekarang ni kak ilah guna resepi apam pelangi yg kak ilah ubai suai utk buat dot2 ni lagi gebusss dan senang nak ingt... pasti wish suka mkn..bgtau wish mulai hari ni sabtu mama tok jaga anak buah nama darwish juga 5 hari jer..baru umur 6 bulan..jgn jeles ya..

    ReplyDelete
  8. apam yg glemer kegemaran anak2ku..

    ReplyDelete
  9. Salam hana...cun sgt kalernya...msk mulut pun sure laju jer....:))

    ReplyDelete
  10. salam Hana.....dah setahun lebih aku jual apam, hari2 mengapam sampai demam...ada kala tu, demam pun terpaksa buat apam gak sbb orang dh order..ni baru tiga hari berehat dari mengapam...sbb cuti nk pose kan... sampai customer pun panggil aku 'akak apam'..Hebat resepi ko ni...terima kasih bebanyak. Hanya Allah sahaja yang dapat membalasnyer dengan memurahkan rezeki, panjangkan usia dan bahagia bersama keluarga tercinta...

    ReplyDelete
  11. Assalam kak Hana...mmg meletup2 fofular apam dot2 resepi akak. terbaek lah...

    ReplyDelete
  12. dah lama teringin nak beramah mesra dgn pengasas resepi ini, idea yang hebat pastinya jadi ikutan

    memang dah lama tahu apam dot2 ni asal dari blog hana memories, tahu pun dari blog mat gebu

    saya mmg jadikan sumber rezeki apam ni, terutama dimusim2 perayaan atau org kawin & ada jugak kongsikan resepi ini di blog

    tapi versi asal yg saya cuba mula2 dulu dari blog teratak yuslindhia, resepi tu dia dah ubahsuai ikut permintaan customer

    apa pun, saya memang kagum & berterima kasih dgn org pertama yg perkenalkan idea menghasilkan kuih yg sgt comel & digemari ramai ini (mcm iklan susu pulak) iaitu hana, jasamu tetap dikenang :)

    ReplyDelete
  13. alhamdulillah... tima kasih pada semua. saya tukang promote resepi org jer... saya sendiri nak makan beli dari orang juga... hahahaha....

    ReplyDelete
  14. Memang pun tengok apam polkadot ni mmg teringat kooo la Hana, sbb ko yang variasikan kemeriahan apam tu...dengan sedikit olahan menurut kak Liza, kita perlu ucapkan tima kasih gak kepada yg mengolah sebagai penghargaan....kaaann... Apasai x hantar kat akak....akak tgh malas2 skrg ni tauuu...masak sempoi2 jek...hehe

    ReplyDelete
  15. cantikkkk...
    menarik...
    ku tertarikkkk......

    ReplyDelete
  16. Waaahhhh!!!!comei3!!!...akak pun tak koser nak membuatnye...heee...ada gak customer tanya tapi amatlah malas,,...mcm nak terai gak ler utk raya ni..heee....

    ReplyDelete
  17. Kak, lama tak muncul tetiba kuar polkadot... Saya tak pernah cuba buat sbb makan yg orang buat jer... ehehhee...

    ReplyDelete
  18. hehe..semalam masa bawak apam ni bagi mat gebu, dia ada mention asal apam ni dari kak hana...kak hana ni rupanya...hehehe...skang da bertulisan bagai da atas apam...macam2 transformasi tukang2 masak kita ni kan kak..hehehe

    ReplyDelete
  19. cer citer rasa sebeno apam neh..dulu buat idak la teman gemor rasa nyer.. sedap apam mekar.. ker versi elly buat resepi yg beno idak sedap..

    ReplyDelete
  20. hihihi eyyda... benonyer lebih kurang ajer dgn apam mekar... cumanya yg nih tutup aurat, yg tuh bukak aurat.. kekekeke

    ReplyDelete
  21. ish kalu gitu mmg sedap lah yer.. resepi teman dpt resepi derhaka gamaknye.. x per nanti teman try resepi hok nih plakk.. moga x tawor hati teman dgn apom polkadot neh

    ReplyDelete
  22. Kak hana, adunan ni dpt berapa pcs apam ye?

    ReplyDelete
  23. K.hana, mintak resepi ye.. Nk try la..

    ReplyDelete
  24. salam kak hana,

    saya buat menjadi apam nie.. tp knape buat petang nie, esk ptg nye dia jadi keras atas tue erk..sy slh ape yerk?

    ReplyDelete
  25. salam kak hana..

    nak tanya klau tak ada acuan lompang,blh gantikan dengan acuan mn ek supaya apam tu tak jadi mekar?

    ReplyDelete