Monday, November 12, 2012

Red Velvet Cupcakes



salam kembali.... ingat kan skrg nih musim RV lagik... ghupernyer dah musim DC la plak yer... salah musim rupanya... hahahaa... takpe lah... sejak2 akhir nih mmg ketinggalan bas sokmo... guna gear satu mmg lambat sket la.. ppon RVC nih mmg dah lama nak mencoba.. bukan tak pernah buat dan makan... sajer nak try versi kecik2 plak... projek ptg smlm... punyer la tamak buat satu adunan, byk gler! jenuh nak ngabiskan.. udahnyer mmg tak abis pon... lam paler otak nih zasss nak sambung projek lg satu... ecececece macam rajen! hahaaa.... bdk2 nih suka mkn yg togel2 ajer tanpa cheese... mak nyer ajer yg suka ternak lemak... sesuwai la tuh kan..kuikuikui... tima kasih anna Qawina atas resepinya. len kali nak try yg versi GEBU tuh plak.... mcm2 ajer dak anna nih... hehehehe.. bila?? jgn ditanya.. verangan je dulu.. haha... pernah mencuba suatu ketika dahulu versi cake dr joy of baking. tengok SINI.. kali nih kita try pulak resepi yg nih yer... moist dan sedap! ada juga yg buh bluebery... tp yg ini pon dah mengancam...



RESEPI RED VELVET CUPCAKES
sumber asal :  Nurul & Anna Qawina

Bahan-bahan
Bahan A
  • 300g tepung gandum
  • 2 sudu besar serbuk koko
  • 2 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil soda bicarbonat
  • 1 sudu kecil garam
Bahan B
  • 125g mentega tawar - hana guna buttercup
  • 280g gula halus

Bahan C
  • 2 biji telur gred B



Bahan D
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 sudu kecil cuka putih
  • 1 sudu besar pewarna merah

Bahan E
  • 240ml buttermilk (jika tiada - campurkan satu cawan susu segar @ susu cair dengan 1sudu besar cuka. Biarkan sebati selama 10 minit sebelum digunakan)


Cara-cara
  • Ayak A. ketepikan.
  • Pukul B sampai kembang dan ringan. Masukkan C (telur) satu persatu dan pukul lagi.
  • Masukkan D dan pukul sebati.
  • Masukkan tepung yang diselang seli dengan buttermilk dan pukul lagi sebati.
  • Sediakan mangkuk kertas ke dalam loyang muffin. Tuang adunan 3/4 penuh. 
  • Bakar suhu 180 selama 15-20minit atau sehingga masak.
  • Sejukkan dan hiaskan dengan cream cheese.


RESEPI CREAM CHEESE FROSTING
hana guna resepi 1 separuh adunan sahaja memandangkan tak nak tepek banyak. manis pon sedang2 ajer sbb kek dah manis.

RESEPI 1
360g cream cheese
70g mentega
200g gula aising - hana kurangkan 130g ajer
1sk jus perahan lemon
>> pukul semua sebati dan sedia digunakan.

RESEPI 2
250g whipping cream
125g cream cheese
30g gula aising
50g butter
1sk jus perahan lemon
 >> pukul semua sebati dan hiaskan atas cupcakes


30 comments:

  1. RV lagi.. hihihi.. bukan tertingal bas tu tapi ketapi..hihi.. apapun RV tetap menggoda!

    ReplyDelete
  2. sedapkan? akak pun sukaaa... ternak lemak.. kekeke...

    ReplyDelete
  3. to rozita..
    oh lupa bas dah tercabut tayar.. kekekeke... meh jemput ambik sebijik! ada baki doploh bijik.. hihihi

    to kakmadiha...
    bab ternak lemak kita mmg suker! bagos kak! kita kene amalkan selalu... kikikiki

    to atie..
    wlm atie..yg dalam gamba atie tuh lg cun! hihihi

    ReplyDelete
  4. kakkk...kebare kak? pagi td buat donut t'bayang wajah gebumu kak.. ehehe.. bukan apa bila guna penerap yg akak bagi tu mesti ingat kat akak..byk b'jasa penerap donut tu...huhu

    wahhh RV versi kupu2 pun ada lah nampaknya..comel2 :D

    ReplyDelete
  5. sedapnye Hana...tersilap musim yer...ha ha ha...janji sedap anak tekak nak nelannya...dapnyer.....

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. alololololo tomei2nya red velvet cupcakes kak hana tu....
    gebuuuuu...
    nantu buat pe tu...
    tengok colek cream cheese ke...kikiki

    ReplyDelete
  8. salam hana,
    lama tak bersiap..comel RV yg ada kepak butterfly tu..mcm nak terbang masuk mulut..hihihi

    ReplyDelete
  9. hamboi kakak ku sorang ni rajin skarang hupdate..bagus2...hehehe...

    ReplyDelete
  10. cer, cer terai buat itu DC...sure boleh jadik penternak lelemak berjaya...haha..mcm akak lerr...
    virus DC sgt merbahaya!!! bagi amaran siap2...hepi oliday cik guuuu!!...meriahlah kat umah tu yek!!

    ReplyDelete
  11. Salam Hana, welcome back lama tak dengar dari anna...walau pun RVC bukan musimnya tetapi tetap menjadi pilihankan..Akak pun baru aje buat..1 batch buat makan2 kat umah

    ReplyDelete
  12. waaa...tomei nya rvc hana tu...

    ReplyDelete
  13. salam Hana syg harap sihat bbg gergel dah pandai ape skrg...
    wah ada RV akk suka pernah mkn di rmh kwn tp buat x pernah lg...mcm tegoda pulak negok hana nyeee rv ni

    ReplyDelete
  14. erna x pernah tinggal jejak walaupun rajin singgah mencari idea masakan menarik disini. apapun, memang best singgah sini :) terima kasih

    ReplyDelete
  15. Sedapnya Red velvet cake...kita pun baru gak buat...

    ReplyDelete
  16. salam ina lama tak bual .. kak ilah tak boleh komen guan chrome ..selalu guan tu jer.. kali ni cuba guna mozila.. dekat 3 bulan dah mcm tuu tak tau kenapa.. wah cantik rv ina..siap ada kupu2 lagi.. kim salam cyg buat anak2 ya..muahhh

    ReplyDelete
  17. Salam kenal Hana.Sis follow sini ye.
    RVC mmg fav sis....sedap.

    ReplyDelete
  18. salam kak hana , kita nak tanya . creamcheese tu , cukup ke untuk sebiji kek rainbow . or kena double kan resepi tu ?

    ReplyDelete
  19. to aini... utk sebijik rainbow cake cuba resepi yg nih.. 'double'kan ye!

    250g cream cheese
    100g icing sugar
    50g butter
    1 tsp vanilla extract

    source dr kak.yani : http://decochoco.blogspot.com/2012/11/kek-pelangi.html

    ReplyDelete
  20. macamna aku blh sampai lewat...kupu2 koyak sayap ni..huhu..
    tq sudi torai.. rvc mmg berhantu..

    ReplyDelete
  21. mentega tu guna yg untuk sapu roti gardenia pun boleh eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mentega/butter utk buat kek cth buttercup, anchor, scs atau apa2 jenama yg lain.

      Delete
  22. salam.nak tanya, telur tu boleh tak guna gred A?

    ReplyDelete
  23. salam.nak tanya, telur tu boleh tak guna gred A?

    ReplyDelete