Friday, November 16, 2012

Rendang Pucuk Ubi

Salam maal hijrah buat semua pengunjung... arini nak kongsikan satu resepi yg sangat2 sedap! teruja sgt dgn mamat sedenak tuh dok tayang pucuk ubi sokmo.. maka nyer smlm g redah pasor mlm ler juga nk carik pucuk ubi wpon hasilnyer byk yg tua kerepot banding yg muda belia... kat blkg umah nih ada la ciput tp sbb br petik aritu, maka xde lah jua pucuknyer... berbaloi menggodeh atas koli hampir dua jam... dan hasilnyer wallaaaaaaa..... tk penah mkn maka jakun la sket! kalau bg org nogori mungkin dah sinonim dengannya. alhamdulillah hubby pon suker! tima kasih kak.anim kerna memperkenalkan masakan nih... sape yg belum mencuba, sgt2 dialu2kan utk mencubanya... boleh simpan dalam bekas dan tahan lama. yg penting goreng garing yer.. nih pon sebenonyer nak buat bekalan sepanjang cuti-cuti malaysia dlm beberapa hari ni... selamat bercuti buat semua dan tak lupa salam maal hijrah lagi sekali..

RESEPI RENDANG PUCUK UBI
resepi asal : kak.anymz
sumber rujukan : matgebu, izahdaut, kakyani

Bahan-bahan
  • 1 1/2 cekak pucuk ubi
  • 1 liter santan pekat*
  • 5 biji bawang merah, hiris*
  • 2 batang serai, dititik*
  • 1 genggam penuh ikan bilis, rendam sekejap dan toskan*
  • 1 senduk cili padi yang telah dikisar (mat guna 40 gram cili padi kampung)
  • sekeping asam jawa *
  • Garam dan gula secukup rasa
 Cara-cara
  1. Pucuk ubi diasingkan dari tangkainya, cuci, tos dan kerat kasar. Ketepikan. Dalam kuali, satukan semua bahan2 bertanda (*), kacau rata dan masak dengan api kecil hingga terbit minyak. Masukkan garam secukup rasa dan sedikit gula. Kacau rata.
  2. Tambah pucuk ubi, kacau dan masak hingga kering dan pucuk ubi garing. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan....sedapppp!!

19 comments:

  1. assalamualaikum hana..
    wehhh.. akak pun dah lama ngidam nak try resepi ni... dah lama kecur tgk izah dok tayang ritu.. sabar jelah... dahla akak ni memang suka sayur2 kg gini.. sabar dulu.. lom jumpa ngan pucuk ubi yg cantik.. yg ada mcm hana kata byk yg tua.. dah tu.. tgk dia punya tangkai daun tu halussss2 jer.. kalau yg gemok2 tu terliur juak nak beli.. hehehe...

    ReplyDelete
  2. haiishhh... awat depa dok rajin sangat ni? tengok hari tu cik izah daut beli pucuk paku + kelapa parut berkilo2 nak wat benda ni.. aduyaiii.. x tahan lah.. nak kena cari gak kat pasar pagi shah alam ni.. teringin tul.. sian mak buyong ni..

    ReplyDelete
  3. waalaikumussalam kak.madiha...
    hihihihi....... mmg pon kak! smlm kiter suh hubby pilih yg elok2 sket! tp yg elok2 tu pon tangkai alus jugakkkk... huh! apa lagik kakkk... cepat cepatt cari! kitaorg dah goda2 nihh.... hehehehehe.. sodappppppp kekekekekeke

    ReplyDelete
  4. kak hana nnti try buat rendang pucuk paku pulak.. sama jer dgn cara buat rendang pucuk ubi nie.. sedap makan dgn nasi panas. org n9 semua pun nk direndang dan digulai kuningkan hihihi... dlm pantang best makan rendang pegaga lada hitam :D

    ReplyDelete
  5. salam kak.yungggg... wahhhh baru tau akak ku ini tgh jadik mak buyungg! tahniah kak! baby tgh wat apa? karate ke teakwando?? kekekeke.... kita pon nak try jugak la yg pucuk paku tuh! mcm best jugak jer! sbb yg ini pon mmg besttttt sgt2! meh kita suap akak sesudu dulu! kesian makyung... kekekekekee

    ReplyDelete
  6. salam tini...
    hah! ye ker? baru sebut2 tadi nak merendang pucuk paku.. sat noo.. akak nak jengah2 sket kat semak samun tuh kot2 ader pucuk paku sesat! hihihi..... org nogori mmg mcm tu eh? kikikiki

    ReplyDelete
  7. salam tini...
    hah! ye ker? baru sebut2 tadi nak merendang pucuk paku.. sat noo.. akak nak jengah2 sket kat semak samun tuh kot2 ader pucuk paku sesat! hihihi..... org nogori mmg mcm tu eh? kikikiki

    ReplyDelete
  8. kami memang biasa makan rendang ni pasal mak mertua rajin nooo membuatnya... menantu dia? tau makan je..hahaha... tapi serius memang sedap kan? sekali hidang semangkuk kecik hana tu x cukup...

    ReplyDelete
  9. kami memang biasa makan rendang ni pasal mak mertua rajin nooo membuatnya... menantu dia? tau makan je..hahaha... tapi serius memang sedap kan? sekali hidang semangkuk kecik hana tu x cukup...

    ReplyDelete
  10. salam ita.. aah btol sedapp yg amat! nih pon cuma dpt setupperware size sedang. hubby kata, aikkk segini jer! beli punyer la sampai dua ikat! kalau mengadap kompom tak sampai dua ari dah abes... hihihi..

    ReplyDelete
  11. Selalu nengok tp tak pernah lagi makan rendang pucuk ubi ni... pasti sedap makan dgn nasi panas panas kan...

    ReplyDelete
  12. Salam neng hana...Sedapp kannn, aku pun pestime buat dan makan, rasa ter kagumes okeh....walaupun rupa dia ala2 hazab, tapi ibarat kata orang2 tua, apa ada pada rupa...macam aku lah, walaupun gigi tak cukup set, tapi tetap menten 21 taon...errkk...jangan caya aku tipu jee pasal umur tu... hehe

    ReplyDelete
  13. salam kak.gee..
    try la kak.. mmg betol sedap bak dikata... mlm td siap jerk masak terus amik sepinggan nasi panas makan kongsi ngan cik hubby.. aduhai mmg nikmat sungguh... nak jerk menambah tp sbb dah malam kononnya tak berapa elok.. hihihihi

    ReplyDelete
  14. wlm mat....khannnnn... laki aku ckp apesal sampai 'geseng' mcm ni? aihhhhhhh tak cuba tak tau! hihihi... pasal umur ko takyah la nak kelentong ngan aku matt... kiter kan lebih kurang separit... hahahahaha.......

    ReplyDelete
  15. kak ros tak pernah makan ni...nak kena cuba la kot ya hana.

    ReplyDelete
  16. salam kak.ros... cuba la kak... insyaAllah sedap! :)

    ReplyDelete
  17. Berminat nak cuba Rendang Pucuk Ubi Bonda?

    Sila dapatkan drp halaman http://www.facebook.com/RendangPucukUbiBonda

    ReplyDelete