Monday, December 31, 2012

Asam Laksa Cintan


Assalamualaikum dan selamat tahun baru 2013.... menu orang malas je arini..... *malas2 pon byk jugak aksesorinya.. hihihi... idea dari mamat sedenak tuh...pengaruh dari iklan tv la ni gamaknya.... rasanya sblm ni penah mencuba pilihan maggi. kali ni kita try cintan plak..... bila dah dikawenkan dengan macam2 aksesori tu ternyata double sedap! cuma lupa nak interprem telur rebus gara2 makcik senah tu terlupa rebus! padahal dah siap2 basuh..... nak buh sardin, xde pulak dalam stok... apa yang ada ajer la yer! ok la...... lepas nih kalau tuan blog ada masa dan kesempatan insyaAllah akan ada lagi resepi2 yang akan dikongsi.... bila dah stat bekeja nih kadang2 ajer ada masa utk menulis... sekian dulu salam sayang dr hanamemories buat semua pengunjung yang setia.. selamat tahun baru....

 asam laksa cintan.
boleh guna brand maggi atau asam laksa segera yang lain


RESEPI ASAM LAKSA SEGERA CINTAN
resepi oleh : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 2 bungkus asam laksa Cintan @ brand lain
  • 1/2 biji bawang besar - mayang
  • 1 tangkai daun kesum @ pudina
  • 1 biji telur rebus - optional
  • 1 tin Ikan selayang @ sardin (yg dlm minyak@olive oil) 
  • 1 btg cili merah dan hijau- hiris
  • 1 limau nipis @ kasturi - belah dua
  • Timun - potong jejari
  • air secukupnya

Cara-cara
  • Rebus air sehingga mendidih;. Masukkan perencah, daun kesum dan juga cili;. 
  • Masukkan mee segera cintan;. Biarkan sebentar sehingga mee kembang; kemudian matikan api; Perahkan limau jika ingin lagi masam;.
  • Hidangkan ke dalam mangkuk dan taburkan cili, timun, hirisan bawang, ikan sardin@selayang (racik), telur rebus(jika suka), daun kesum @ pudina dan limau;


24 comments:

  1. woweee.... terlior sudah... Slmt Tahun Baru 2013 Teacher Hana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat tahun baru juga wat kak.gee sekeluarga.... dah siap rebus ketupat blom? kekekekeke

      Delete
  2. orang sibuk cerita budak naik sekolah tapi cikgu ni sibuk cerita asam laksa lak.. hihi..nampak sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi..... sbb arini masih dlm cuti malas nak cter psl skola.. kang lepas ni ari2 cter psl skola... bdk skola.. anak skola.. buku skola... gubeso skola.. dah nama pon cikgu skola.. hahahaha

      Delete
  3. nice blog..jemput folo http://hotmasakini.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. tima kasih sudi singgah... insyaAllah nanti saya bw ye tq

      Delete
  4. Hahaha....kann aku dah kata, Hana pun terpengaruh gak, satu lagi iklan tu kan suka tunjuk time2 aku tengah kebulur tahap cipan...keji..tapi ok lah, sekurang2 nya kita menaikkan taraf mi segera jadi tak berapa tak segera....

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah la kan mat.. tak psl2 lepas ni mee segera sahamnya tinggi.. ko rasa tokey2 mee segera tuh akan carik kita tak? dpt pree megi setahun pon jadi la... wakakakakakakaka... *perasan!!

      Delete
  5. pos cintan ke jepun skettt...wat teringin je...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. esok posmen cuti taun baru... kekekeke

      Delete
  6. Fuhh..menggugat imanku...Nasib baik baru lepas dinner

    ReplyDelete
  7. salamtahun baru kak..

    waa..megi yg simple jd sangat gojess..nyumnyum

    ReplyDelete
  8. Selamat tahun baru 2013 buat kak Hana sekeluarga....
    Sedapnya asam laksa...

    ReplyDelete
  9. happy new yer kak hana n family..:)
    brad cintn mmg sedap..slurrpppp:)

    ReplyDelete
  10. Hana.. fav anak-anak ni... pantang ada stock memang licin ..

    ReplyDelete
  11. salam Hana,
    Happy New Year...
    I tgh craving for noodles..tgk asam laksa ni terus terliur..I suka asam laksa Maggie :)

    ReplyDelete
  12. visiting here with a smile. take care.. have a nice day ~ =)

    Regards,
    http://www.lonelyreload.com (A Growing Teenager Diary) ..

    ReplyDelete
  13. lama tak jengok blog hana..aiiii

    mula terjebak makan maggie asam laksa nie lepas tengok filem istanbul aku datang..terus jatuh cintan

    ReplyDelete
  14. Slmt thn baru 2013 Hana. dan slmt bertugas semula.
    mengancam nampak asam laksa cintan ni....

    ReplyDelete
  15. ishk ishk saje je tayang meegi huhu

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum cikgi Hana....amboiii terliur tgk mee segera yg sungguh sedap sekali pd pandangan mata hakak ni...kalau nak confirm kan sedap ke idak...kena hantar ke tanah seberang bendang ni...hehe

    ReplyDelete
  17. K.hanaa... shinnen ake ome!!! selamat tahun baruuuuuuuu
    wallaaa... masak maggi pun nampak sedapp banget.. jeless sungguh! kikikiki

    ReplyDelete